Gigabyte – GSmart Tuku T2 DualSIM: jeftin i simpatičan [TEST]

Fotografija članka: Gigabyte – GSmart Tuku T2 DualSIM: jeftin i simpatičan  [TEST]

Došli smo i do treće ovotjedne recenzije modela smartphonea tvrtke Gigabyte –DualSIM uređaja. Smartphone je dimenzijama najmanji i najskromniji po specifikacijama od do sada testiranih modela. Možda to nije najsjajnija vijest ali kako radi u stvarnom životu, razmotrit ćemo kroz ovu recenziju.

Oglas

 

Gigabyte GSmart Tuku T2  podržava rad dvije SIM kartice u pasivnom načinu rada. Kada instalirate novu karticu, uređaj uvijek traži da podesite korištenje. Moguće je odrediti koja mreža će se koristiti za određene zadatke ili svaki put birati operatera za poziv, slanje poruka itd.

Za razliku od prethodna dva testirana modela,  nije moguće preimenovati  i odrediti boju ikone za određenog mobilnog operatera.  Oba SIM utora podržavaju 2G mreže: GSM 850/900/1800/1900 MHz i SIM 1 3G HSDPA 900/2100 MHz. Kako radi detalje možete pročitati u recenzijama   i  

 

Inspekcija dizajna, kvalitete izrade i funkcionalnih elemenata

GSmart Tuku T2 ima ovalno tijelo s vrlo zaobljenim uglovima u potpunosti izrađeno od sjajne plastike u dimenzijama 124 x 63.5 x 11.8 mm i masu od 125 g. Ali bi mogao lako skliznuti iz ruke imate li mokre ili vlažne dlanove ili rukavice jer plastika je vrlo glatka. Što se tiče kvalitete izrade nemamo veće zamjerke. Sve se uklapa na svoje mjesto. Ne postoji jaz na spojevima niti između dijelova.

Svjetlosni senzor i senzor blizine oboje rade dobro. Isto vrijedi i za osjetljive na dodir tipke ispod zaslona.

Stražnja strana je ergonomski zaobljena, što je popularan dizajn kod jeftinijih modela. Ono što će se nekima posebno svidjeti je to što u paketu dolazi još jedan poklopac.  Tako možete imati crno-bijelu  kombinaciju ili potpuno crni uređaj. Eto, nema problema za usklađivanje s odjećom :)

 

Na vrhu stražnje strane nalazi se 3. 5 mm audio utor za slušalice (primjerak koji dolazi u paketu je osrednje kvalitete),   dok na samoj poleđini uočavamo 5 MP kameru leće okruženu srebrnim prstenom , led bljeskalicu, GSmart logo i prema donjem dijelu  zvučnik.

Micro USB ulaz za prijenos podataka putem USB port na računalo djeluje kao utor za punjenje baterije i podržava OTG funkcionalnost. Smješten je na dnu.

O tipki za regulaciju glasnoće na lijevoj strani nemamo nešto za reći. Radi u redu i ergonomski je dobro postavljena.

Zaslon nema oleophobic premaz. Njegova duljina dijagonale je 14.8 cm  (4 inča) dimenzija 7.6 x 12.7 cm i rezolucije (WVGA) 800 x 480 piksela RGBX_8888 formata,  gustoće 233 ppi na 16M boja.   Osvježavanje zaslona mjeri  60 Hz. Kutovi gledanja zbog TFT matrice nisu najbolji. Svjetlina zaslona je dovoljno za većinu situacija i  boja je dobra, a pozadinske slike izgledaju prirodno. Također zaslon osjetljiv na dodir reagira dobro. Podržava istovremeni dodir samo dva prsta. Nema nekih kašnjenja  ali  zbog male razlučivosti ponekad prikaz izgleda malo mutno.

 

Tehnička specifikacija  i funkcionalnost 
Ispod poklopca je i s maksimalnom brzinom od 1.2 GHz i Adreno 203 GPU. Dvije jezgre rezultiraju dobrim multi-taskingom u usporedbi s jedno jezgrenim procesorom. Proizvođač je štedio na memorijskom prostoru. Tako imamo 4 GB ROM-a i 512 MB RAM-a.

Sintetički testovi sustava za okvirnu usporedbu:

Znamo da je puno zanimljivih programa na Google Play Marketu ali morate biti oprezni što sve preuzimate jer imate samo 512 MB RAM-a. Imajte na umu da veliki broj instaliranih aplikacija donosi usporavanje u radu jer hardver nije najjači.  Inače nema nekih primjetnih odgoda otvaranja aplikacija ili tijekom kretanja kroz početne zaslone. Tu i tamo ponekad se desi lag ali vrlo blizu dolazi do stabilizacije. Gigabyte – GSmart Tuku T2 radi dobro u 2D igrama. Nema problema s igranjem asfalt 7, Grand Theft Auto 3, Angry Birds: Star Wars itd.


Litij-ionska baterija kapaciteta 1500 MAh (3 633 V) i ne ističe se iz gomile. Autonomija je dovoljna za prosječni radni dana, ali ne očekujte čuda. S Wi-Fi, GPS i 3G mrežama, sinkronizacijom jednog računa elektroničke pošte, nešto malo korištenja društvenih mreža i interneta, od jutra do mraka autonomija baterije bit će dostatna. Krenete li igrati igre, vrtjeti YouTube filmiće, op, op, mogli bi nakon 5-6 sati krenuti u potragu za utičnicom. Proizvođač nije dodao bilo koji sustav za upravljanje energijom.

Kvaliteta razgovora je u pravoj ravnoteži između kvalitete i jačine. Zvučnik je nešto manje impresivan u smislu volumena i kvalitete . Dovoljno je glasan za manje prostorije ne može biti dovoljno glasan za bučna okruženja. Tonovi upozorenja i vibracije su u redu. Pozivi preusmjereni na spikerfon imaju više smetnji i izobličenja. Testirali smo kvalitetu prijema  podataka korištenjem 3G mreže pa pogledajte kako  stoje stvari :

 

Podržane mreže : GSM / GPRS / EDGE / WCDMA/ HSPA mreže a za bežićno povezivanje tu su Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0,  GPS, AGPS. Moramo napomenuti da niti u ovom modlu GPS ne radi kako treba. Iz hladnog starta mu treba 10 minuta za lociranje.

Android 4.0,  aplikacije  i funkcionalnost 

 

GSmart Tuku T2 pogoni Android 4.0. verzija s malim dodacima od samog proizvođača. Nema previše izmjena što nije uopće loše.

 

Zaključavanje zaslona je tipično, a u području obavijesti ima brzo aktiviranje bežičnih modula i profila od zvuka. Otključavanje uređaja odvija se povlačenjem G ikone na zaslonu prema bilo kojoj od 4 ikone u krugu. Na početnim zaslonima kojih ima ukupno pet, moguće je dodavati mape, widgete, prečace, kao i promijeniti pozadinu sa statičnim ili animiranim fotografijama.

Kontaktne kartice mogu držati tone podataka o svakom kontaktu, a nude jednostavne alate za pozivanje, slanje elektroničke pošte ili poruke. SMS aplikacija ostaje jednostavna, tu stvarno nitko ne bi trebao imati problema sa snalaženjem i korištenjem. Prisutne su i uobičajene e-mail aplikacije : Gmail i e-mail za POP3/IMAP4 protokole.
Aplikacije za Facebook i Twitter, Skype, Viber, WhatsApp morat će te preuzeti s Google Play Storea. Uglavnom rade OK. Od ostalih aplikacija / usluga za društvene mreže tu su Google Latitude , Google+, Messenger.

Da se ne ponavljamo kroz recenzije samo ćemo spomenuti da od aplikacija koje dolaze unaprijed instalirane a nismo ih spomenuli su sljedeće: Najbolji izbor je skup preporučenih aplikacija od strane Gigabyte za korištenje. Rekli bi, što svaki korisnik mora imati za rad. Kalkulator, Kalendar za stvaranje i praćenje dnevnog rasporeda (raspored događanja bit će prikazani u traci stanja) ,sat, alarm, Dropbox, File Manager (za upravljanje svim datotekama),FM radio, Google search, Voice Search, YouTube, prečace za Latitude , Googleove zemljopisne karte, Vijesti i vrijeme, Music Store (Google Music), snimanje glasovnih bilješki itd.

Chrome preglednik kao i izvorni android preglednik rade u redu. Renderiranje je u granicama normale ali ne možete imati više od 3 -4 otvorene stranice jer dolazi do zastoja u radu.

 

Multimedija i njena funkcionalnost

Prednja kamera ima 0.3 MP i bit će dostatna za video poziv onima koji koriste ovakvu vrstu komunikacije.  Glavna kamera ima 5 MP, dolazi u pratnji bljeskalice  i u praksi obavlja posao hirovito, odnosno bolje je reći ovisno o svjetlosnim uvjetima. Daje fotografije u maksimalnoj rezoluciji od 2592 x 1944 točaka. Softver podržava razne scenske modove i djelomično ručne postavke. Poigrate li se ručnim postavkama i koristite scenske modove fotke nisu loše.

 

Pogledajte nekoliko uzoraka fotografija snimljenih kamerom:

Ono što nas je iznenadilo je 720 p opcija video snimanja.

Ali, ubrzo smo se ohladili kada smo vidjeli kvalitetu:

Od  multimedijskih  formata  playeri podržavaju  video datoteke  MP4/3GPP/H.264 i  audio MP3/WAV/MIDI/AAC formate.Isprobali smo pokretanje nekih formata u MX Playeru s najnovijom codec packom: Moguće je pokrenuti: MKV, 480p, XviD, 1Mbps, on AAC, titlovi/ MKV, 720p, H264, 600kbps, AAC / mp3 audio dual/ MP4, 720p, H264, 3Mbps, AAC; Ostali formati imaju probleme u smislu da se slika ne pokazuje, dolazi do snažnih trzaja i pucanja prikaza.

____________________________________________________________________

Gigabyte – GSmart Tuku T2 DualSIM je smartphone dobar za sve one koji su odlučili zamijeniti svoj stari mobitel s naprednim značajkama za novi i tako zakoračiti u svijet pametnih telefona. Nije loš niti za djecu posebice ako imaju podjednaki broj prijatelja  na različitim mobilnim mrežama ili svaki roditelj koristi neku drugu. Mane, kompromise i nedostatke  smo vam iznjeli, a sada preostaje samo da napišemo cijenu da ovaj model će vas koštati 932, 60 kn do 1  009, oo kn, .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.