Gigabyte GSmart Sierra S1 DualSIM – jedan od uređaja u mnoštvu njegove sorte [TEST]

Fotografija članka: Gigabyte GSmart Sierra S1 DualSIM – jedan od uređaja u mnoštvu njegove sorte [TEST]

Pogodite što imaju zajedničko planinski lanac Nevada u istoimenoj američkoj državi, Miwok Indijanci, Gigabyte GSmart smartphone? Vjerujemo da vam je brzo na um pala riječ Sierra u imenima. Iako mi nemamo ništa snježno u nazivu portala, ali ne odskačemo puno od Sierra ekipe, jer snježno bijeli smartphone je bio dio redakcijskih gadgeta. Malo kratko, ali dostatno za našu analizu.

Oglas

Gigabyte GSmart Sierra S1 ima nekoliko primamljivih aduta u svojim specifikacijama: 4-jezgreni procesor, 5 inčni zaslon i 13 MP kameru. Koliko su navedene komponente stvarno funkcionalne, gdje su sve napravljeni kompromisi, predočit ćemo vam kroz ovu recenziju.

Inspekcija dizajna, kvalitete izrade i funkcionalnih elemenata

Gigabyte GSmart Sierra S1, ima dimenzije 145.5 x 72.5 x 8.9 mm i mase je 168 g.  Dizajnerski izgleda jednostavno svojim kvadratnim tijelom i zaobljenim vrhovima. Mogao bi zadovoljiti većinu ljudi u estetskom smislu. Prednji dio tijela je napravljen od glatke plastike. Bočne strane su ojačane okvirom od brušenog aluminija, a stražnji plastični poklopac je obogaćen teksturom. Pažljivim promatranjem uočili smo da kvaliteta izrade nije na visini. Prvi primjer je poklopac čiji klinovi ne sjedaju u utore kako bi trebali. Bez problema je moguće umetnuti nokat bilo gdje uzduž spojeva aluminijskog okvira. Povlačenjem nokta prema gore ili dolje, poklopca se počinje odvajati  iz ležišta. To nam ukazuje da ima  prostora za ulazak raznih nečistoća. Nije potrebno posebno naglasiti što prljavština znači za elektroničke elemente. Ali to nije sve. Noktom također možete proći između spojeva ekrana i metalnog okvira.


Na gornjoj plohi je USB konektor za spajanje AC adaptera za punjenje i USB kabela za prijenos podataka na računalo ili dijeljenje mobilnih podataka (USB tethering). Podržana je USB OTG funkcionalnost što će razveseliti ljubitelje gledanja filmova na mobilnim uređajima iako zbog položaja vrata i naprezanja očiju može imati štetne posljedice na zdravlje. Tu je pozicioniran i 3.5 mm priključak za slušalice. Kvaliteta zvuka je umjerena ali još uvijek postoji prilično dobro iskustvo slušanja glazbe.

Na dnu je zvučnik. Pohvalili bi položaj zvučnika jer se zvuk ne prigušuje dok je uređaj ostavljen na nekoj površini ili za vrijeme držanja u ruci.


Iznad zaslona smješteni su zvučnik, 2 MP kamera za video pozive, LED obavijesno svijetlo, senzor za automatsko isključivanje zaslona kada je uređaj blizu lica tijekom telefonskog poziva i senzor za podešavanje svjetline zaslona prema okolišu.


Ispod zaslona tri su kapacitivne tipke android sustava s pozadinskim osvjetljenje. Imaju dobar odziv.

Uz sam brid okvira je mikrofon s poništavanjem šuma.


Lijeva strana ima pri vrhu tipku za koju se može odrediti funkcionalnost ovisno o korisničkim potrebama. Može se definirati da pritiskom na nju pokrenemo aplikaciju kamere ili snimimo zaslon.


Na desno uočili smo tipku za podešavanje glasnoće i tipku za uključivanje/isključivanje uređaja ili dovođenje u stanje mirovanja.

Na dnu se nalazi otvor za otvaranje poklopca.


Stražnja strana ima pri lijevom vrhu 13 MP senzor kamere i LED bljeskalicu.

Uklanjanjem poklopca pronalazimo dva standardna utora za SIM kartice od kojih G+W podržava 3G/2G, a GSM samo 2G mreže. Tu je i micro SD utor za memorijsku karticu do 32 GB.


Oko IPS kapacitivnog LCD-a je prilično široki okvir. Duljina  dijagonale iznosi  11.65 cm (5“ ) dok je rezolucija 720 x 1280 piksela gustoće 294 ppi i 160 dpi  na 16M boja (32 bita). Sam zaslon mjeri 5.72 x  10.16 cm.   Brzina osvježavanja zaslona mjeri  60.53 Hz.   Prema specifikacijama,   je srednji  zaslon s obzirom na veličinu i razlučivost. Zaslon je dovoljno oštar iako su boje dobre i žive.  Svjetlina je prihvatljiva, ali nije velika. Proveli smo i nekoliko testova. Pogledajte:

Podržava do 4 istovremena dodira prsta. Ponekad je potrebno i dva puta dodirnuti ikonu da odgovori na funkciju. Nažalost kao i većina pametnih telefona, ekran je magnet za otiske prstiju. Ima li neku zaštitu od ogrebotina nismo sigurni. Podaci nisu objavljeni na službenoj stranici proizvođača.

(Gigabyte GSmart Sierra S1 vs. Samsung Galaxy S4 :)  )

Tehnička specifikacija  i funkcionalnost 

Kompanija MediaTek je skočila prije nekoliko mjeseci u quad-core igru. Do tada su bili poznati kao dobavljači procesora za veliki dio proizvođača elektroničkih uređaja u Kini, ali Sony je često bio njihov kupac. Procesor u Sierri S1 je MTK6589T (1.5GHz) 4-jezgreni A7 potpomognut PowerVR SGX 544MP GPU. Nažalost memorija je 1GB RAM-a i 4GB interne memorije, ali to je standard među low-cost smartphoneima. Memorija se može proširiti preko memorijske kartice. Budući da znate da nismo ljubitelji sintetičkih mjerila jer ona ništa puno ne znače da bi opisale svakodnevnu uporabu, ali daju orijentir za uspoređivanje. Napravili smo ih nekoliko. Pogledajte vrijednosti:

Uglavnom radi glatko za kontrolu procesa smartphonea ali ima kraćih zastoja. To je posebno uočljivo imate li otvoreno istovremeno nekoliko aplikacija ili mrežnih stranica u pregledniku. Isto tako, imate li više usluga sinkronizacije, proces se odvija vrlo sporo.  3D grafičke performanse stvarno nisu ništa više od općenitih entry-level smartphonea. Samo mali dio 3D igara izvršava se glatko i brzo.


Gigabyte GSmart Sierra S1 podržava GSM 850/900/1800/1900:  SIM 1 & SIM 2/HSDPA 900/2100 bendove mreža. U dva navrata nam se izgubila mreža na području s prilično jakom 3G pokrivenosti. Sada, je li to problem testnog modela ili općenito, ostaje otvoreno pitanje.

GPS je izrazito loš. Ne sjećamo se kada smo imali na testu neki mobilni telefon koji nas nije uopće pronalazio u zatvorenom prostoru. Na otvorenom, nakon 5-7 minuta pronalazio nas je jedan satelit, a nakon 10 minuta čak dva Izgleda da antena nije jedna od osjetljivijih. Imate li namjeru koristiti neku aplikaciju poput RunKeeper, mislimo da nećete biti zadovoljni kako radi GPS. Za bežićnu komunikaciju na raspolaganju su Bluetooth v3.0, WiFi: 802.11 b / g / n,  microUSB v2.0. Nismo imali problema s uparivanjem bluetooth slušalica ali s prijenosom podataka na mobilne uređaje, malo jesmo. Gigabyte GSmart Sierra S1 treba dosta vremena da pronađe uređaj i da se upari s njime.

Baterija

Autonomija baterije nije nas učinila sretnim niti razočarala. Proveli smo nekoliko testova:

–   Prva dva dana nismo umetali SIM kartice. Koristili smo samo WiFi vezu tamo gdje je bila dostupna. Odnosno nije bila nam dostupna tijekom vožnje u automobilu od kuće do redakcije i obrnuto. Odigrali smo nekoliko igara (cca 45 min), proveli sat vremena surfajući internetom (nismo koristili YouTube), razgovarali 20 minuta korištenjem Skypea, i imali sinkronizaciju jednog računa elektroničke pošte, Facebooka i Twittera. Nakon 12 sati kapacitet baterije pokazivao je 29 % uz uključenu funkciju automatskog podešavanja svjetline.

–  Faza druga:  podesili smo svjetlinu zaslona na 50%, pustili kontinuirani internet streaming videa (WiFi) i za negdje manje od 4 sata (dva filma) preostalo je 11 % električne energije. Potrošnja je bila prilično linearna.

–  Daljnje testiranje uključilo je online streaming glazbe korištenjem 3G mreže. Za sat vremena kapacitet je pao za 19 %.

Tijekom noći u vremenu “mirovanja”, uglavnom smo detektirali gubitak kapaciteta oko 1- 3%. To je još uvijek prihvatljivo. Niste li zahtjevni korisnik, ne pričate satima, gledate video i nemate sinkronizaciju s društvenim mrežama, samo jedan račun elektroničke pošte, mogli biste izgurati i dva dana između punjenja.

4.2.1 Jelly Bean, aplikacije  i funkcionalnost 

Cijeli sustav radi na Google Androidu verziji 4.2.1 Jelly Bean. Sustav je čist i bez nepotrebnih pozadinskih aplikacija.

Početni zasloni mogu se personalizirati. Ništa posebno. Već tisuću puta viđeno.

Aplikacijska ladica nudi 4 x 5 mrežu za prikaz instaliranih aplikacija. Na vrhu je traka stanja. Sviđa nam se što ju je moguće u bilo kojem trenutku povući prema dolje preko cijelog zaslona za manipuliranje prečacima ili obavijestima. Sustav pruža prilagoditi veličinu fonta što će znati cijeniti oni koji imaju problema s vidom. Osim Google aplikacije kao što su Gmail, Google Maps, Hangout, Google search  glasovno pretraživanje (radi dobro), tu su Vijesti & Vrijeme koj osim što dodnose trenutne uvijete i temperature u gradu po vašem izboru, omogućuju prilagoditi različite kategorije informacija i stvoriti svoj vlastiti stil. Ovdje trebamo spomenuti  još  svjetiljku, snimanje zvuka,  SMS, MMS, E-mail poruke, preglednik dokumenata , sve je na popisu. Odlično, zar ne? Aplikacije za društvene mreže nisu integrirane i  morate ih  preuzeti sami na Google Play Storeu.  Gigabyte je uglavnom zadržao izvorni sustav ali su dodali neke svoje sitne preinake i aplikacije kao što je Best Choice, skup prijedloga aplikacija od strane kompanije koje bi svaki korisnik trebao imati, Moje igre, i vrlo korisnu aplikaciju File Manager.

Sučelje za telefonske pozive i kontakt aplikacije slične su kao za svaki drugi Android smartphone. Postoje uobičajeni dodaci za izravan pristup kontaktima po vašem izboru na početnom zaslonu, kao i postavljanje widgeta za jedinstvenu zbirku favorita.

Aplikacija za upravljanje SIM karticama nudi odabir boje signala za svaku mrežu, promijenu naziva mreže, uz postavke koja od njih je prioritetna za pozive i / ili podatke. Također je moguće da uvijek ostavite opciju da budete pitani koji SIM želite koristiti kada želite uspostaviti poziv, surfati na internetu ili uspostaviti video poziv.

Ono što nam se sviđa je postavljanje widgeta za direktni ulazak u SIM management.

Tipkovnica je  standardna Android i radi u redu.  Auto korekcija je fina.


Za surfanje internetom postoje dva preglednika: Android iz sustava i Google Chrome. Oba preglednika dobro renderiraju mrežne stranice ali pregledavanja preko 3G mreže može biti malo sporo. Dok pregledavate mrežnu stranicu, dvostrukim klikom na zaslonu povećava se ili smanjuje prikaz detalja. Google Chrome nam se više sviđa zbog načina na koji su organizirane kartice i mogućnosti povezivanja s desktop računalom.

Kamera
Iako fotoaparat ima 13MP senzor, što ništa ne govori o kvaliteti, ali kamera je razočaravajuća. Vaše fotografije bit će dostatne da ih postavite na Facebook. Ništa više. Pogledom fotografija na računalu odmah će te uočiti da je fokus u svađi sa softverom. Fotografije nisu oštre, često su preeksponirane, a u slabijim svjetlosnim uvjetima potpuno zrnate. Najveća rezolucija snimljenih fotografija je 4128 x 2322 točaka.


Opcije uključuju Panorama, HDR, kolorističke efekte, kompenzaciju ekspozicije, ISO, balans bijele boje, nekoliko scena, otkrivanje lica i postavljanje izbornika. Mini galerija fotografija snimljenih uređajem:

Za kvalitetu snimanja videa ima tri razine na odabiru. Treća razina „Fine“ snima samo 720 p rezoluciji.

Podržani su audio AAC, MIDI, MP3, WAV formati u Glazbenom sviraču i video formati H.264, MP4 u jednostavnom pregledniku.

————————————-

Gigabyte GSmart Sierra S1 DualSIM bi se mogao učiniti zgodnim onima koji koriste svaki dan više od jednog mobitela. Mala memorija i ekonomičan procesor zadovoljit će samo ne zahtjevne korisnike. Kao što ste mogli pročitati i vidjeti na priloženim fotografijama, kamera bez obzora na MP, nije nešto, GPS skoro da i ne radi, a kvaliteta izgradnje šarolika. Za razliku od navedenog, Dual SIM dual standby pružio je dobro iskustvo. Hoće li pristići nadogradnja kojom bi se nedostaci ispravili, teško je reći. Tvrtka Gigabyte baš se ne trudi oko podrške korisnicima.  Sve u svemu, Gigabyte GSmart Sierra S1 može bit dobar  kao telefon / organizator, ali ne za multimediju i igranje zahtijevnijih igara. Cijena modelu se kreće oko 2000, 00 kn. 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.