Gigabyte GSmart Saga S3 recenzija – koherentni veliki smartfon ili phablet

Fotografija članka: Gigabyte GSmart Saga S3 recenzija –  koherentni veliki smartfon ili phablet

Tajvanski Gigabyte je uvrstio u svoju ponudu  jedan phablet – GSmart Saga S3. To je najveći dimenzijama uređaj od tri modela koji su nam pristigli u poslijednje vrijeme na test. Zainteresirati bi mogao sve koji su jednostavno ludi za modelima s ogromnim zaslonima.

Oglas

Phableti su uglavnom interesantni muškom spolu.  Curkama  nisu jer u njihovim manjim rukama  postaju  nespretni za rukovanje.  Ima li to kakve veze sa seksualnim atributima ili ne, teško je procjeniti :D  Ali kako se kaže: gdje ima dima, tu ima i vatre. Budući da Gigabyte nije nepoznata firma pa tako i Gigabyte GSmart Saga S3,  nije nastao od nekog nepoznatog kineskog proizvođača u nekom  sumnjivom pogonu. Sukladno tome imali smo određena očekivanja od modela. Je su li ona ispunjenja? Gdje se phablet pokazao kao vatren, a gdje je zakazao čitajte u nastavku recenzije.

Izgled, struktura i kvaliteta

Gigabyte GSmart Saga S3 je dizajnerski ukusno i skladno napravljen svojim zaobljenim kutovima za ugodniji grip, soft touch mat plastikom poleđine s učinkovitim sprječavanjem otisaka prstiju,  i uskim kromiranim okvirom koji podiže vizualni dojam na još viši stupanj. Iako nema potpune kontrole jednom rukom, dobro leži u njoj jer je širine 83 mm kao neki 5 inčni modeli. Malo je duži sa svojih 168 mm ali je  prilično tanak s 8.5 mm. Solidne je mase od 190 grama raspoređene  težištem  prema donjem dijelu.

Gigabyte GSmart Saga S3 recenzija 77

Za prenošenje uređaja morate imati velike džepove ili torbu. Dečkima ljeti  može biti nezgodno strpati ga u džep kada nose kratke hlače, pa bi trebali birati one safari izgleda s velikim džepovima na nogavicama.  Na desnoj strani je tipka za uključivanje / isključivanje zaslona ili uređaja, a na suprotnoj  tipka za regulaciju glasnoće. Tipke su promišljeno pozicionirane. Nisu prenisko niti previsoko postavljene tako da ih nije problem pritisnuti jednom rukom. Imaju dobre povratne informacije.

Gigabyte GSmart Saga S3 recenzija 03

Gigabyte GSmart Saga S3 recenzija 04

Vrh ima priključak za slušalice i micro-USB sučelje s  OTG podrškom za  spajanje na vanjske prijenosne memorije. To će znati cijeniti  filmofili koji će svoje omiljene naslove  gledati na velikom zaslonu phableta.Dno je prazno.

Gigabyte GSmart Saga S3 recenzija  34

Prednji panel

Cijeli prednji panel je jednostavan. Prema vrhu uz sam brid je metalna mrežica zvučnika. Zvučnik obavlja svoj posao dobro.Tijekom razgovora nismo imali problema s razumijevanjem sugovornika kao niti oni nas. Ipak ako se nalazite u vrlo bučnom okruženju malo više jačine zvuka ne bi bilo na odmet. Prednja kamera od 2 MP, senzori svjetla i blizine su koji milimetar niže,  poredani u nizu. Nedostaje statusni LED. Ispod ekrana su tri standardne Android tipke osjetljive na dodir: Meni – Početak – Povratak. Imaju pozadinsko osvjetljenje. . Oko ekrana je uzak rub od samo 2.7 mm pa tako zaslon zauzima 72% prednjeg panela. Zaslon je duljine dijagonale 6-inča, HD 1280 x 720 piksela rezolucije,  16.7 M boja, IPS tehnologije. Gustoća točka po inču od 245 ppi nije superiorna ali je prihvatljiva. Nesporno je da  neke ikone i grafika ostaju malo nejasni, zagledate li se intenzivno u elemente. Ali, tko to čini?

Gigabyte GSmart Saga S3 recenzija 99

Uglavnom na temelju dosadašnjih iskustava, kod jeftinijih modela relativno tanak zaslon i IPS tehnologija i  baš nisu išli rukom pod ruku. Zahvaljujući OGS full screen dodirnoj tehnologiji, Gigabyte je postigao tankoću staklenog zaslona što se odrazilo i na samu debljinu uređaja. Nismo pronašli informacije o zaštiti stakla zaslona ali pretpostavljamo da ona postoji, samo što iza nje ne stoji Gorilla Glass ili Dragon Trail, nama poznati proizvođači.

Kvaliteta prikaza je jako dobra, zasićenost boja je u redu, svjetlina također,  iako bi na sunčevoj svjetlosti trebala biti malo više luksa. Automatsko osvjetljenje zaslona izvrsno obavlja svoj posao. Kutovi gledanja nisu kao na skupim modelima ali za naše viđenje niti su potrebni. Ne mora svatko vidjeti što se dešava na našem smartfonu. Doza privatnosti barem nama je bitna.

Gigabyte GSmart Saga S3 recenzija 44

Stražnja strana smartfona

Okretanjem GSmart Saga S3 za 180 stupnjeva odmah se uočava lagano izbočena kamera prikrivena slojem stakla ispod koje je dual bljeskalica. GSmart logo je vizualno istaknut, dok na dnu u sredini imamo stražnji zvučnik, On je u maloj udubini tako da polaganjem phableta na stol neće doći do gušenja zvuka.

Gigabyte GSmart Saga S3 recenzija 78

Stražnji poklopac se malo teže skida. Klinovi savršeno sjedaju u svoje utore pa tako možemo biti sigurni da vremenom neće se nakupiti nečistoće  u unutrašnjost. Uklanjanjem poklopca dolazimo do baterije. S  korisničke strane ne možete ju promijeniti bez specijalnog alata. Iznad su dva slota za standardne SIM kartice i utor za microSD kartice. SIM kartice rade u standby načinu rada. GSmart Saga S3 podržava WCDMA, GSM i HSPA + frekvencije.

MediaTek MT6582 i i Mali-400 MP2 GPU

GSmart Saga S3 pokreće MediaTek MT6582 čip s četiri Cortex-A7 jezgre svaka takta 1.3 GHz i Mali-400 MP2 GPU. Specifikacije vezane uz memorijski kapacitet iznose 1GB RAM-a i 8 GB prostora za pohranu  proširivog microSD ili microSDHC ili TransFlash karticom. Naša mjerenja pokazala su da operativnom sustavu za izvođenje je potrebno oko 4.26 GB i tako ostavlja 3.74 GB korisnički potrebnog prostora. U radu nismo uočili neke ozbiljnije probleme. Povremeno se javi trzaj, ali nema utjecaja na jedno dobro korisničko iskustvo. Kombinacija specifikacija i optimizacija je sasvim dovoljna za svakodnevnu upotrebu.

Testovi sintetičkih performansi nisu nam pokazali visoke bodove nakon provedenih mjerenja ali i sami znate da te testove treba uzimati s velikom rezervom.

sintetički testovi

Od modula za povezivanje standardno ima GPS, Bluetooth 4.0, 802.11b, 802.11 g, 802.11n.  Bluetooth je funkcionirao bez problema uparen sa slušalicama, zvučnicima i laptopom. Pozivi zvuče sasvim OK putem Bluetooth slušalica, baš kao i glazba poslan na stereo BT zvučnik. GPS također dobro radi.

Kvaliteta signala korištenjem mreže je bila nam na visini i isto tako brzine podatkovnog prometa. Testirajući ostale kartice naših operatera nismo gubili nikada signal. Imajte na umu da smo uređaj koristili u Zagrebu i Varaždinu, tako da o kvaliteti pokrivenosti signalom na ostalim područjima u Hrvatskoj ne možemo ništa konkretno reći.

Baterija

Gigabyte GSmart Saga S3 ima Li-Ion bateriju kapaciteta 3000 mAh. Pravo pozitivno iznenađenje s obzirom na cjenovni rang. Gigabyte nije štedio kada je u pitanju kapacitet beterije. Učinkovitost baterije je prilično dobra. Ne primate li ili šaljete pedeset e-mailova dnevno, imate li do desetak kraćih razgovora, nemate li uključen stalno Viber koji je već neko vrijeme veliki gutač energije, dva dana možete biti mirni s obnovom kapaciteta energije. Inače intenzivno korištenje odvodi energiju za oko 14-15 sati što znači sinkronizaciju dva e-računa pošte, WhatsApp, Vrijeme, Dropbox, i razgovore  oko dva sata dnevno. Dakle, budući da zaslon je velik ali nije visoke rezolucije, to je ovdje pozitiva.  Energija iz baterije ne curi kao luda.

Battery Doctor je aplikacija za štednju baterije, može produžiti trajanje baterije do 50% pronalaženjem aplikacija i podešenja koje energetski iscrpljuju smartfon.

Jelly Bean Android 4.2.2

Trenutni operacijski sustav je još uvijek Android 4.2.2. Gigabyte nije napravio skoro nikakve promijene na sučelju u odnosu na čisti Android. Imamo potpuno prilagodljivih pet glavnih zaslona. Glavni izbornik je baš kao i na većini android temeljenih uređaja.

Od opcija spomenuli bi automatsko isključenje smartphone i uključivanje u određeno vrijeme (karakteristika iz MT čipova), filtriranje dolaznih poziva, diktafon, sat, alarm, štopericu itd. Sve je na popisu uz naravno Googleove servise i usluge. Što se tiče poruka sve je opet originalna Android izvedba sučelja iz sustava i ništa drugo. Sučelje za biranje brojeva je jednostavno i koristi se s lakoćom,  iako ne jednom rukom. Tu je povijest poziva za obje kartice, kontakti, favoriti i grupe uz vrh.

je prilično učinkovita i jednostavna za korištenje aplikacija. Pomaže osloboditi memoriju, čisti tmp. datoteke, Cache (privremene datoteke stvorene od strane aplikacija) i povijest datoteka što uključuje povijest web preglednika itd. Dodatno, briše zaostale podatke od deinstaliranih aplikacija koje često ostaju u prostoru za pohranu.(npr. Gameloft igre).

Na raspolaganju su dva preglednika za čitanje www sadržaja:  Android preglednik i samo Chrome. Chrome vam je svima dobro poznat kao i izvorni preglednik,  pa nije potrebno da idemo u detalje.

Screenshot_2014-06-15-21-13-43

Jedna zamjerka ide što nema nikakvih prilagodbi korištenju sučelja jednom rukom kao što imaju LG i Samsung. Pozitivno je da je ipak uključena TouchPad tipkovnicu tako da si olakšate unos teksta jednom rukom njenim pomicanjem u lijevu ili desnu stranu u zavisnosti kojom rukom držite smartfon.

 

Multimedija

 

Kameru odlikuje 8.3 MP Sony BSI senzor F/2.0 otvora, safirna staklena leća, plus dual LED bljeskalica što imaju neki najskuplji modeli smartfona. Snimanje fotografija je podržano autofokusom. Maksimalna rezolucija snimljenih fotografija je 3840 x 2160 točaka. Okidanje se može kontrolirati glasovnim komandama izgovaranjem riječi: ”Cheese” or “Capture”. Podržane su sve standardne ručne opcije od balansa bijele, preko odabira scena poput do osvjetljenja kontrasta. HDR radi sasvim u skladu s očekivanjima. Autofokus je za naš ukus malo premekan, ali ima dosta detalja na slikama.

Kvaliteta snimljenih fotografija je  daleko izvan cjenovnog ranga.   Kao i kod svih kamera smartfona, ona je najučinkovitiji kada ima dovoljno osvjetljenja okoline. U slabom svjetlosnom okruženju ima buke. Uostalom,  modeli od nekoliko tisuća kuna također pate od istog problema.  Koristili smo izvornu aplikaciju sustava Android 4.2 i onu iz KitKat sustava za snimanje fotografija. Galerija snimljenih fotografija za vašu osobnu (pr)ocijenu kvalitete:

Kao i većina današnjih vodećih uređaja, srednjeg i višeg ranga, Gigabyte GSmart Saga S3 snima 1080 p HD video. Dobiveni rezultati su prilično dobri. Ravnoteža bijele boje, ekspozicija su uglavnom pravilni. Ima tu i tamo promjena osvjetljenja zbog senzora, ako dolazi do dramatičnih promjena osvjetljenja, ali za YouTube video snimke su za pet.Video snimkama smo također zadovoljni:

( – aplikacija za izradu foto i video kolaža – dolazi unaprijed instalirana)

Naš testni akter ima jednostavne glazbene i video playere. Isto vrijedi i za standardnu ​​YouTube aplikaciji. Ako ne zadovoljavaju vaše potrebe, skoknite u Google Play trgovinu i pronaći će te sigurno nešto za sebe od audio/video aplikacija koje vam trebaju.

Ukupni dojam

Gigabyte je obavio dobar posao. GSmart Saga S3 i nije tako nespretan smartfon zbog odlično pogođenih dimenzija kada se govori o velikm modelima.  Posebno  nam se svidjela njegova tankoća i izvrsna kvaliteta izrade kućišta, iako je od plastike. Procesor nije snažan ali je dovoljno učinkovit.   Svakako trebamo spomenuti i slušalice koje dolaze u paketu. Prilično  su lijepog dizajna i imaju različite veličine silikonskih umetaka. Za cijenu od 1.590, 00 kn mislimo da nema konkurencije među 6“ zaslonima.  Možda ima u nekim modelima nepoznatih kineskih proizvođača ili onih brendiranih od raznih trgovaca,  ali Gigabyte je ipak renomirani proizvođač,  i to treba imati na umu.  Još bi na kraju samo rekli da postoji alternativni za ovaj model. Hoće li ga Gigabyte i službeno izdati, nažalost informaciju u vvrijeme pisanja recenzije nemamo.

Hvalimo: kvaliteta IPS zaslona – Dual SIM sposobnost- Obilnost kapaciteta baterije od 3 000 mAh – Book cover futrola – dvostruka bljeskalica – mogućnost HD snimanja videa

Nedostatak: nema diode za obavijeti (notifikacije) – korisnik ne može izvaditi sam bateriju – nedostatak basa u zvučniku (za slušanje glazbe)

– Dizajn –  

– Hardver –

– Softver – 

– Multimedija – 

– Ukupni dojam – 

Konačna ocjena:  7.0 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.