Gigabyte GSmart Roma R2 Dual SIM – jeftin ali ima puno atributa [TEST]

Fotografija članka: Gigabyte GSmart Roma R2 Dual SIM – jeftin ali ima puno atributa [TEST]

Saluti di Roma ! Upravo smo završili jedan test smartphonea. Samo se malo zezamo :)  Naime, testirali smo Dual SIM (dual stand-by) model smartphonea koji je dostupan za kupnju po cijeni od oko 1000 kn. Što možete očekivati za tu cijenu, pročitajte u nastavku recenzije.

Oglas

Da ne duljimo s pričom odmah prelazimo na detaljno iznošenje analize Gigabyte GSmart Roma R2 smartphonea.

Inspekcija dizajna, kvalitete izrade i funkcionalnih elemenata

 

Izgledom Gigabyte GSmart Roma R2 nije previše velik u dimenzijama  125.6 x 63.2 x 9.3 mm niti težak masom od 125 grama.  Gornja i donja strana konusno su sužene za oko 1 mm tako da je težište dobro raspoređeno uzduž tijela. Daje dobar osjećaj držanja u ruci. Tijelo je u cijelosti izrađeno od plastike fino izrađenih linija. Cijela struktura je kompaktna i čvrsta. Plastika se ne savija pod pritiskom. Bočne strane su kombinacija sjajnih i mat površina što vizualno ostavlja notu elegancije. Sviđa nam se da je plastika većinskim površinama matirana ili kako se u zagrebačkom slengu kaže: „ ne sjaji se kao pesja jajca“ . To je još jedan dodatni plus cjelokupnom izgledu.

Prednji dio dizajnom je vrlo jednostavan bez nepotrebnih ukrasa. Palcem nije problem dohvatiti sve točke na zaslonu za vrijeme rukovanja uređajem. Okvir oko zaslona je relativno uzak na bočnim stranama dok su gornja i donja površina prilične.

Gigabyte GSmart Roma R2 Dual SIM – [TEST] 10

Međutim gornji dio panela je dom za prednju VGA kameru, Proximity, G i svjetlosni senzor. Prednja kamera osim za video pozive koristi se za otključavanje zaslona prepoznavanjem lica vlasnika smartphonea. Iznad panela je u ovalnom utoru mrežica zvučnika. Vremenski bi se ovdje mogle sakupiti nečistoća pa će trebati površinu povremeno očistiti.

IMAG0268

Ispod pronalazimo tri android kapacitivne standardne funkcijske tipke dobrog odziva na dodir s pozadinskim bijelim osvjetljenjem. Ali, taj nesretni ali, osim panela dio prostora prednje strane zauzimaju i dodatna matirana područja, gdje svoje mjesto pronalaze  bijeli uočljiv GSmart logo i mikrofon.

Gigabyte GSmart Roma R2 Dual SIM – [TEST] 07

ZOE_0008

Lijevi bok: Tipka za regulaciju glasnoće. Na početku će te ju teže nalaziti bez gledanja.

ZOE_0010

Desni bok: tipka za uuključivanje/ isključivanje uređaja i buđenje zaslona. Dno: utor za uklanjanje poklopca i drugi mikrofon.

Gigabyte GSmart Roma R2 Dual SIM – [TEST] 09

Vrh: microUSB v2.0 i 3.5 mm utor za mono/stereo slušalice.

t

IPS LCD kapacitivni dodirni zaslon dijagonalno mjeri 4 inča. Čini se da je izrađen od plastike i sklon ogrebotinama. Proizvođač nigdje ne navodi bilo koju vrstu zaštite tako da pretpostavljamo da je nema. Rezolucija (WVGA) iiznosi 480 x 800 piksela gustoće 233 ppi. Izvedba cijelog zaslona je dobra čak i ako je “IPS ubojica” dijagonalnih kuteva gledanja. Donosi neke vrlo dobre i jako žive boje.

ZOE_0007

Kontrast je visok za cjenovni rang što treba znati cijeniti posebice kod prikaza mnogo boja. Bez prigovora podržava do 5 dodirnih točaka. Osjetljivost na dodir je također dobra. Rijetko smo trebali pritisnuti dva ili tri puta da je došlo do odziva zatražene funkcije. Nažalost vidljivost na jakom suncu nije na visini. Ekran je magnet otiska prstiju ali i isti problem imaju neki cjenovno skuplji modeli.

IMAG0260
Poleđina Gigabyte GSmart Roma R2 koketira sa zaobljenimdizajnom koji prati oblik dlana zbog boljeg hvata.

Gigabyte GSmart Roma R2 Dual SIM – [TEST] 02

Područje oko 5 MP kamere i bljeskalice istaknuto je sjajnom plastikom. Leća je obrubljena srebrnim prstenom. Opet, moramo napisati da ne izgleda nimalo loše.

IMAG0261

Uklanjanjem poklopca dolazimo do standardnih čitača mikroSIM kartica, mikro SD kartice i baterije. Model je Dual SIM standby tehnologije. Podržava 2G mreže: GSM 850/900/1800/1900 MHz i 3G: HSDPA 900/2100 MHz i GPRS/EDGE (Class 12). Sve postavke odvijaju se kroz SIM Management aplikaciju. Nema ništa posebnoga ovdje u odnosu na druge DualSIM android modele smartphonea.

Android 4.2.2. i  aplikacije 

Gigabyte GSmart Roma R2 pokreće Android inačica 4.2.2. operativnog sustava. Osobno nam se sviđa što je provedena personalizacija od strane Gigabyte-a vrlo minimalna ostavljajući gotovo netaknuto izvorno Android Holo sučelje. Ono što razlikuje android sustav od više zatvorenih sustava je mogućnost personalizacije zaključanog zaslona i početnih zaslona. Gigabyte GSmart Roma R2 nije iznimka.

Prisutna je hrpa opcija i widgeta za promjenu pozadina, postavljanje prioritetnih informacija i raznih obavijesti, zvukova zvona itd. Padajući izbornik nudi tipične informacije o aktivnosti/neaktivnosti Wi-Fi, Bluetooth i GPS modula,i ostalim tipičnim korisničkim postavkama. Od programa koji dolaze unaprijed instalirani imamo s uređajem spomenuti ćemo neke.  Poslovne aplikacije: Preglednik i uređivač dokumenata koji uključuje Excel, Word, PowerPoint datoteke i preglednik Adobe Reader formata. Tu su još To-do lista, Podsjetnik, Glasovne bilješke, Kalendar, Kalkulator, itd. Googleove aplikacije i servisi: Google Talk, Gmail, Google Search. Naravno ne nedostaju Facebook i Twitter aplikacije za društvene mreže . Gigabyte je dodao i svoj popis preporučenih aplikacija. Rekli bi, borbeni komplet za puno uživanje u svim prednostima smartphonea. Tu je i posebna aplikacija za ažuriranje sustava. Ako vam to sve nije dovoljno uvijek je tu gotovo beskrajan potencijal Google Play Store-a.

Tipkovnica: Prema korisničkim potrebama, navikama i motorici, moguće je koristiti dvije virtualne tipkovnice: TouchPal i AOSP android. Nemamo prigovora na njihov rad.

Screenshot_2013-11-06-16-07-33

Internet: Opet standardno, proizvođač je ponudio dva preglednika za surfanje internetskim svijetom: Android (WAP, HTML, CSS) i Chrome. Niti jedan od preglednika nije loš i nude priličan broj opcija. U našim ispitivanjima, brzina učitavanja stranica je bila stabilna, iako postoje male oscilacije od koje sekunde radi li se stranicama koje nisu prilagođene mobilnim uređajima.

Screenshot_2013-11-06-16-10-31

 

Multimedija

Kamera podržana LED bljeskalicom ima 5MP i daje fotografije maksimalne rezolucije 2592 x 1944 točaka. Zoom je digitalni. Prisutan je fokus na dodir i detekcija lica. Kamera malo radi presporo, pa bi vam se mogla tu i tamo desiti koja mutna slika. U dobrim uvjetima osvjetljenja reprodukcija boja je dobra i nema puno buke na snimljenim fotografijama. Najbolje da kvalitetu snimljenih fotografija pogledate sami :)

Video snima WVGA (640 x 480) rezoluciji na 30 fps. Skromno.

Za Gigabyte GSmart Roma R2, proizvođač je odlučio koristiti video player koji dolazi po defaultu s android 4.2. sustavom. Video player podržava 3GP, MP4, H.264 formate reprodukcije. Želite li pogledati video zapis nekog drugog formata, u tom slučaju je potrebno preuzeti i instalirati neki alternativni video player.

Glazbeni svirač podržava WAV, AAC, MP3, MIDI, ASF, MP4, AMR audio formate i integrira Google Music player. Po nama nije ništa posebno. Ima mogućnosti kao većina aplikacija ove vrste osim što ima dodatak za slušati glazbu pohranjenu na “oblaku”. Ima prilično prilagodljiv ekvilajzer i 11 unaprijed definiranih
profila: (Normalno/ Klasika/ Dance/ Jazz/ Heavy Metal/ Hip Hop/ Pop/ Rock….)

 

Sklopovlje,  baterija i funkcionalnost 

 

Procesor je dvojezgreni Cortex A7 takta 1.3 GHz , pojačan GPU Mali- 400, 1 GB RAM-a i 4 GB interne memorije proširive mikroSD karticom do 32 GB. OS radi glatko, te pomicanje i provlačenje kroz zaslone je općenito vrlo osjetljiv. Pogledajte i rezultate sintetičkih mjerila. Moramo priznati da nisu uopće loši za smartphone u ovom cjenovnom rangu.

Ukupnu konfiguraciju smatramo dobrom. Mogu se odigrati skoro sve 2D igre ali za 3D igre, ipak preporučamo da ih igrate na vašem PC računalu, nekoj od konzola jer donose užitak igranja na puno, puno višoj razini. Kvaliteta i pokrivenost mrežnim frekvencijama je na dobroj razini. Pozivi su jasni, kvaliteta zvuka na odstupa od norme. Za navigaciju je uključen A-GPS. Osjetljivost GPS modula je na srednjoj razini. U zatvorenim prostorima, bez A-GPS podrške, teško je , ili bolje reći nemoguće uloviti signal sa satelita. Vani, nije bilo problema.

Baterija: Problem mnogih smartphonea je kratko vrijeme između dva punjenja baterije. Srećom to nije slučaj s Gigabyte GSmart Roma R2. Uz telefoniranje, pregledavanje weba, sinkronizaciju jednog računa e-pošte, povremene provjere ažuriranja na društvenim mrežama, kapacitet Li-Ion 1400 mAh baterije bit će dostatan od jutarnjih sati do odlaska na spavanje, barem za većinu korisnika.

————————————————————————————-

Rezime: U cjelini, Gigabyte GSmart Roma R2 Dual SIM, kvalitetom izrade, izgledom, sustavom koji dobro radi, osim video rezoluciji za snimanje osobnih video zapisa, skromnim mogućnostima pokretanja igara za teške igrače igara, zanimljiv i dobar je smartphone. Za sve vas koji niste ekstremno zahtjevni korisnici ili prelazite s običnih mobitela na pametne, ovo je stabilan smartphone. Sviđa nam se što u dizajnu ne postoji tzv. Kineski junk. Dodatno, gledajući omjer cijene i mogućnosti, stvarno je na visini.

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 6,2 / 10

Kako ocjenjujemo? (Novo!)

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.