Gigabyte GSmart Maya M1 v2 Dual SIM 4-jezgreni moćnik za malo novaca [TEST]

Fotografija članka: Gigabyte GSmart Maya M1 v2 Dual SIM 4-jezgreni moćnik za malo novaca [TEST]

Novi Gigabyte GSmart Maya M1 v2 nas možda nije osvojio na prvi pogled, ali na drugi nas je totalno zaludio. Što smo ga više proučavali, osmjeh nam je bio veći :)

Oglas

Kada smo još u ožujku testirali jedan Gigabyteov smartphone, model Smart Rio R1 (također Dual SIM), osjetili smo kako kompanija može i zna napraviti kvalitetan smartphone (Gigabyte Smart Rio R1 test možete pročitati ). Inače, Gigabyte nam je kao kompanija daleko poznatija kao proizvođač vrlo solidnih matičnih ploča i grafičkih kartica. Ako povučemo paralelu, po proizvodnji smartphonea su također “tu negdje”, možda malo iznad “zlatne sredine”. Mislili smo kako je i Gigabyte GSmart Maya M1 v2 spada u “tu negdje” kategoriju, ali gadno smo pogriješili.

Gigabyte GSmart Maya M1 v2 nam je već nakon nekoliko sati testiranja izmamio osmjeh na licu, pogotovo nakon što smo ga propustili kroz testove, te ga posudili našim koji su ga umalo zaplijenili! Uspjeli smo ga jedva nekako ponovo preoteti i nastaviti naša testiranja. Ovo je praktički jedan od onih smartphonea kojeg na samom početku testa možemo odmah preporučiti. Ipak, idemo redom, pokušat ćemo mu pronaći sve one dobre, ali i manje dobre strane.

Vrijeme je i za naš detaljni korisnički test u kojem ćemo ispitati koliko je zaista izdržljiv i što sve može, kako na benchmark testovima tako i u “stvarnom svijetu”. Koliko smo vidjeli, može puno, pitanje je samo koliko. Zabavite se s nama i čitajte dalje… :)

Vanjski izgled, ulazi i izlazi

Na prvi se pogled Gigabyte GSmart Maya M1 v2 pametni telefon ne razlikuje od drugih smartphonea srednje klase. Po vanjskom izgledu rekli bismo kako je vrlo sličan Prestigio smartphoneima. Podržava Dual SIM, dimenzije su gotovo iste, ali tu prestaje svaka sličnost. O samom hardveru ćemo progovoriti nešto kasnije, sada se idemo posvetiti vanjskom izgledu.

Sam dizajnerski izričaj je vrlo jednostavan. Prednja je strana crne boje, ističe se 4,5 inčni ekran IPS matrice i nešto jače qHD rezolucije od 960×540 točaka (240 dpi – točaka po inču). Zadovoljni smo ekranom koji i pri jakom dnevnom svjetlu prilično solidno prikazuje sadržaj. Istina, treba osvjetljenje staviti na najjače, ali se vidi. Isto tako, vrlo brzo reagira automatsko podešavanje svjetline ekrana (ako ga tako podesite). Uglavnom, ekran mu je jako dobar, zadovoljni smo.

Ispod ekrana Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphonea nalaze se tri poznate Android tipke koje su možda mao jače osvijetljene za naš ukus, ali to je opet dobro ako ste na otvorenom – definitivno ćete ih vidjeti i ako sunce “pilji” u njih. Ono što smo primijetili je kako i ekran i tipke malo “teže” reagiraju, odnosno treba ih ponekad stisnuti malo jače. No, brzo smo se na to navikli, nije nam to predstavljalo problem.

Iznad ekrana se nalazi zvučnik/slušalica, te malo desno i prednja kamera od 2MP koja snima čisto pristojne slike. Sviđa nam se što ima pregršt opcija za podešavanje, ovisno u kakvom se okolišu radi. Sa stražnje strane, malo izbočeno prema van, nalazi se kamera od 8MP s auto-fokusom (AF) i LED bljeskalicom (LED Flash) koja je smještena desno od kamere. Stražnja kamera je posebno ugodno iznenađenje, no o svemu tome nešto kasnije.

Kada smo već na stražnjem dijelu, u donjem dijelu ćete pronaći jedan zvučnik koji radi prilično solidno. Kako bi naš narod rekao – jedan ali vrijedan, itekako… Bočno ćete pronaći tipku za pojačavanje i stišavanje zvuka, dolje je mikrofon, dok se s gornje strane nalazi ulaz za slušalice, mala okruglasta tipka za paljenje, te microUSB ulaz za punjač odnosno spajanje na računalo.

Posebno nam se svidjela stražnja maska koja je od blago gumirane plastike, tako da će vam Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphone dobro ležati u ruci i neće se klizati. Nije crne boje nego je tamno siva, kao i kutija u kojoj dolazi smartphone. Kad već spominjemo kutiju, uredno je i kompaktno složena, a u njoj ćete pronaći i punjač, slušalice te obaveznu papirologiju.

Ispod poklopca nalazi se baterija od 1700mAh, te ulazi za dvije SIM kartice, kao i microSD memorijsko proširenje. S obzirom na “snagu” multimedije u Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphoneu, priuštite si barem 16GB, u trenu ćete ih napuniti.

Kao što smo već rekli, na prvi se pogled ne razlikuje od gomile drugih smartphonea, ali kad ga upalite, tada kreće ona sasvim druga priča.

Radi u operativnom sustavu Android 4.2.1 Jelly Bean

Gigabyte GSmart Maya M1 v2 se može pohvaliti novim Android 4.2.1 Jelly Bean operativnim sustavom. Isprobavali smo kako radi, koliko brzo “lete” ekrani i moramo priznati kako se sve događa praktički  trenutno. Za to je zaslužan MediaTekov 4-jezgreni MTK6589 procesor na 1,2GHz (Cortex A7 – ARMv7 VFPv4 NEON arhitektura), dok se za grafiku brine također provjereni PowerVR SGX 544MP GPU čip, uvjerili smo se igrajući video igre. Ukratko – jako dobro, no i o tome nešto kasnije.

Instalirali smo novi AnTuTu v3.4 benchmark test i opet se ugodno iznenadili – Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphone je jači od Nexus 7 i Asus Transformer Prime tableta, dok je nešto slabiji od Samsungovog Galaxy Note II ili Googleovog Nexusa 4. Detalje ovog testa možete vidjeti na slikama, no ono što smo vidjeli zaista nas je ugodno iznenadilo. Brojke nam potvrđuju kako je Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphone moćan, u to više ne sumnjamo. Još nam preostaje testiranje u “stvarnom svijetu” – odnosno mučenje s video igrama, ali nekako nam se čini kako ćemo opet imati osmjeh na licu. Šalu na stranu, imamo ga već sada :)

Spomenimo i kako ima i 1GB RAM-a, te samo 4GB prostora za pohranu podataka, svakako ga proširite microSD karticom na bar 16GB. Podržava pregršt mreža – GSM / GPRS / EDGE / WCDMA/ HSPA+ HSDPA:21Mbps, HSUPA:11Mbps. Naravno, na raspolaganju vam je i klasika – WiFi i Bluetooth.

Sama tipkovnica ima nekoliko dodatnih opcija, no u svakom je slučaju vrlo kompaktna. Ima četiri reda, a dodatni znakovi su dostupni tako da zadržite prst na nekoj od tipki pa će se pokazati dodatne mogućnosti. Inače, sva dodatna podešavanja možete odraditi u postavkama Gigabyte GSmart Maya M1 v2 mobilnog uređaja.

Što se samih aplikacija tiče, onih dodatnih u ovom modelu nema. Spomenimo kako je predinstaliran Google Chrome, ugrađen je FM radio, uglavnom sve standardno. Sve što trebate instalirat ćete si naravno sami, zar ne?

Multimedija – snimanje fotografija i videa, reprodukcija glazbe i filmova

Došli smo do dijela u kojem smo testirali koliko dobro na Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphoneu rade digitalni fotoaparat, odnosno video kamera. Ukratko – jako dobro!

Za početak se osvrnimo na prednju kameru od 2MP koja snima vrlo solidne fotografije  (1600×1200) i video. Moramo priznati kako smo vrlo ugodno iznenađeni multimedijskim mogućnostima. Što tek onda donosi stražnja kamera od 8MP, pitamo se.

Vrlo smo brzo i to isprobali. Stražnja kamera je snimala vrlo dobre slike u rezoluciji od 3264×2448  točaka, a uz dodatno ugrađeni HDR mod slike su izgledale još bolje. Ako ste se ikada pitali što je to HDR, sad ćemo vam objasniti. HDR je kratica za High Dynamic Range slike – radi se o setu metoda pomoću kojih se na slikama dobije veća dinamika između svijetlih i tamnih područja. Primjerice, one previše tamne dijelove će malo posvijetliti, a one previše svijetle će potamniti i svemu će dodati malo življe boje. Rezultat HDR snimanja fotografija možete vidjeti niže (gornji dio slike bez HDR-a, donji s HDR funkcijom). HDR odlično funkcionira kako na otvorenom s puno sunca tako i u zatvorenom prostoru s premalo osvjetljenja.

Što se tiče videa, stražnja kamera snima Full HD (1920×1080 točaka). Inače, snimljeni video koji ćete kasnije vidjeti u prilogu je samo 720p jer smo željeli pokazati kako je i HD snimka prilično dobra. Ona jača Full HD je zaista odlična za ovakav tip uređaja. Slobodno možemo zaključiti kako nas je Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphone sa svojim multimedijskim mogućnostima ugodno iznenadio. Gotovo možemo reći kako vam uz njegove mogućnosti dodatni “digitalac” niti ne treba.

Što se pak reprodukcije glazbe i filmova tiče i tu je Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphone odradio odličan posao. Video radi besprijekorno i brzo (H264 MP4 codec), čak i kod “premotavanja” odnosno skakanja s jednog dijela videa na drugi. Glazba svira odlično. Istina, ugrađen je samo jedan zvučnik, ali on zaista daje sve od sebe kako bi vas što bolje zabavio. Zvuk je prilično čist i solidno jak, a ako vam treba jači, spojite na ulaz za slušalice kućnu liniju i riješili ste i taj problem! :)

Ono što ćemo svakako ponoviti je kako Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphone ima malo ispupčenu stražnju kameru, tako da vam preporučujemo da pronađete neku zaštitnu “tokicu” u koju ćete ga smjestiti. Šteta ju je uništiti, čuvajte je jer mu kamera itekako vrijedi…

Video igre

Naš omiljeni dio. Gotovo da nemamo što napisati u ovom dijelu. Sve je radilo besprijekorno. Provjerena PowerVR SGX 544MP GPU grafička jezgra je “šamarala” igre kao od šale, čak i one grafički najzahtjevnije. Tako su nam bar rekli stručnjaci s portala koji su ga detaljno testirali na pregršt video igara.

Ipak, nećemo biti lijeni pa ćemo napisati što su sve radili odnosno koje su igre probali. Ovaj puta smo im dali malo teži zadatak, više igara. Evo i rezultata…

Temple Run 2 – igra radi besprijekorno, smartphone se ne grije
Bocce (boćanje) – igra radi besprijekorno, smartphone se ne grije
Tiny Thief – igra radi besprijekorno, smartphone se ne grije – recenziju igre možete pronaći
Pocket Rally LITE – igra radi besprijekorno, smartphone se ne grije
Rail Rush – igra radi besprijekorno, smartphone se ne grije
Death Drive – igra radi besprijekorno, smartphone se ne grije
Pure Drift – igra radi besprijekorno, smartphone se vrlo malo grije
Fast and Furious 6 – igra radi besprijekorno, smartphone se malo grije
Real Racing 3 – grafički vrlo zahtjevna trkaća igra – prave utrke s puno detalja i konkurentskih automobila. I opet – igra radi besprijekorno, smartphone se malo grije. Recenziju igre možete pronaći

Može li se uz Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphone uživati i u grafički zahtjevnim u video igrama? Definitivno! :)

Ukupni dojam

Što reći o Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphoneu? Što smo god isprobali radilo je besprijekorno. Ima odlične kamere, jaki 4-jezgreni procesor i jaku grafičku jezgru, a filmovi, glazba, snimanje i video igre – sve je radilo osjetno bolje nego što smo očekivali. Uz sve to, podržava i Dual SIM tako da imate u stvari dva mobilna uređaja u jednom.

Malo je toga što se može zamjeriti ovom modelu. Možda bi Gigabyte GSmart Maya M1 v2 dizajnerski mogao biti bolje riješen, iako nam ne smeta njegova jednostavnost i čiste linije. Možda da se prodaje u više boja, osim ove crno/sive kombinacije. No, ako niste “dizajnerski freak” i ne patite na modne marke nego volite što više gigaherca i veće rezolucije, tada je Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphone s kojim biste se vrlo rado pohvalili prijateljima. Kako se ono kaže – radi kao “singerica”.

Ono što ne možemo otkriti u ovom testu je kako će se ponašati npr. za šest mjeseci ili godinu dana. Kako god bilo Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphone je definitivno vrlo ugodno iznenađenje. Još nam se više svidio kada smo saznali cijenu – u Hrvatskoj se prodaje za samo 1.699 kuna (bez ikakvih ugovora i pretplata). Koliko je nama poznato, u Lijepoj našoj nećete pronaći ovako jak smartphone po ovako niskoj cijeni, ovo je definitivno jedan od onih “best buy” uređaja. Gigabyteovci, skidamo vam kapu, nadmašili ste sami sebe!

Za informaciju više gdje kupiti Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphone, slobodno se obratite , oni sve znaju.

Više podataka o Gigabyte GSmart Maya M1 v2 smartphoneu potražite i na .

A mi ga teška srca moramo vratiti, toliko nam se svidio. Možda da im kažemo kako su nam ga ukrali? :)

+ Hvalimo
+ moćan hardver, procesor i grafika
+ kvalitetan 4,5 inčni IPS ekran
+ ne grije se puno prilikom igranja igara
+ vrlo solidno trajanje baterije
+ prilično dobra kamera od 8MP
+ stražnja gumirana plastika je ugodna za držanje u ruci
+ odličan odnos uloženog/dobivenog

– Zamjeramo
– ekran ponekad treba jače “stisnuti” kako bi reagirao
– na ekranu se brzo naprave packe i malo se teže čisti
– samo 4GB prostora za pohranu podataka
– jedan zvučnik

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.