Gigabyte GSmart GX2 recenzija – Android Dual SIM Dual Active smartfon

Fotografija članka: Gigabyte GSmart GX2 recenzija – Android Dual SIM Dual Active smartfon

Gigabyte Communications – podružnica Gigabyte Technology osnovana 2004 godine je lansirala novi model Android pametnog telefona: GSmart GX2.  Kako se dečko pokazao na testu pročitajte u recenziji koja slijedi.

Oglas

Gigabyte Communications ne proizvodi smartfone u top segmentu već modele za one koji žele solidnu kvalitetu i pristojne tehničke specifikacije za ne previše novaca. Poput velikog broja proizvođača imaju u ponudi bolje i lošije modele ali činjenica je da rade sve bolje i bolje. Njihovi modeli, ukupno gledajući, kvalitetom su iznad dijela kineskih brendiranih modela od strane trgovaca koji se nude u našem tržištu.

Dizajn, kvaliteta izrade
Vizualno GSmart GX2 djeluje obično u pravokutnom tijelu od neke vrste polimera sa zaobljenim kutovima i dimenzijama 146.5 mm dužine i 73.4 mm širine. Nema nikakvih dizajnerskih trikova niti posebnih efekata osim što je okvir u sredini malo udubljen za bolji hvat. Testni uzorak je u redakciju pristigao u crnoj boji.  Oni koji vole vesele boje ostat će malo razočarani jer ga je moguće kupiti još samo u bijelom izdanju.

GSmart GX2 je tanak model s 8.7 mm (10.2 mm s objektivom fotoaparata). U stvari je 13% tanji od prosječnog smartfona. Nisam detektirala bilo kakve deformacije kroz pritiskanja prstima i lagana savijanja. Mase je 135 grama što je sasvim normalna vrijednost za ovakav pametni telefon.

Fizičke tipke za kontrolu glasnoće su pozicionirane na lijevom boku uz programabilnu tipku koju su u kompaniji imenovali GSmart EZ Key. Kroz softverske postavke konfigurirate kako će djelovati u svakodnevnom radu: Kratkim pritiskom se otvara prozor pomoću kojeg birate  hoće li se neka aplikacija otvarati na kratki pritisak  ili određeni prečac ili neka funkcija. Na dugi pritisak se otvara  kamera. Nakon postavljanja treba spremiti promijene.

Povratne informacije tipaka su dobre. Ništa posebno ne odskaču u pozitivnom ili u negativnom smislu. Mislim da je stavljanje tipaka samo na jedan bok odličan izbor jer je omogućeno da se tipkama manipulira jednim prstom umjesto dva. Na vrhu je 3.5 mm audio sučelje dok dno je dom za mikro USB. Podržava OTG funkcije (spajanje perifernih uređaja).

Stražnji poklopac je matirane površine ali ipak ima neki svoj sjaj. Nije jako klizak. U dodiru s kožom daje ugodan osjećaj i ostavlja vidljive otiske prstiju. Standardno tu svoje mjesto pronalazi modul kamere i bljeskalica. Modul kamere ne bi trebao bit sklon ogrebotinama. Zaštićen je metalnim prstenom tako da ne postaji točka kontakta kada ga stavite na stol. Gigabyte je kao i LG na stražnju stranu pametnog telefona stavio okruglu tipku za uključivanje/isključivanje uređaja u rad. Nije elegantno izvedena kao kod LG G3 modela i malo na prvu djeluje kao srebrna folija. Uf, to žensko oko za svjetlucave detalje :D . Zgodnim mi se učinilo što je konkavna pa dio jagodice samo uleti na pravo mjesto. Iako nisam mogla svojim palcem dohvatiti uvijek u potpunosti područja zaslona koja sam htjela ali ovu tipku uvijek bez problema. Vjerujete mi, samo za koji dan prst će vam intuitivno dodirivati navedenu tipku. Tu je i oznaka GSmart brenda. Ispod nje su tri reda rupica zvučnika i dvije okrugle izbočine koje uzdižu donji dio tijela. Jedno dobro rješenje za omogućavanje širenja zvuka u prostor ako je uređaj položen pozadinom na tvrdu površinu. Za kvalitetu zvuka brine tehnologija tvrtke DTS Inc. uz softversku podršku DTS Studio Sound. Što to znači? GSmart GX2 ima bogato sondiranje audio datoteka, čist i jasan zvuk bez obzira radi li se o gledanju videa, slušanju glazbe, igranju ili streamingu audio sadržaja. Ono što što bi posebno pohvalila je pozitivan utjecaj DTS tehnologije na kvalitetu zvuka tijekom razgovora. Čujnost je konzistentna i bez izobličenja.

Ispod poklopca, a  iznad ležišta za zamjenjivu bateriju postoje dva mikro SIM utora i utor za SD karticu. GSmart GX2 odlikuje Dual SIM Dual Active tehnologija. Razgovarate li na jednom broju ili korištenjem usluge jednog operatera možete prihvatiti drugi poziv i razgovarati u isto vrijeme bez Wi-Fi veze ili dodatne usluge operatera. Prvi slot podržava glasovni i podatkovni promet(WCDMA+GSM).  LTE frkvencije su izostavljene. Drugi podržava GSM mreže ali ne podatkovni promet za Internet. Kao i obično korisnik može odrediti u postavkama koja kartica će bit primarna za poziv, slanje SMS-poruku ili pristup Internetu.


Prednji panel djeluje uravnoteženo budući da donja i gornja površine okvira imaju istu površinu.  Bočne strane okvira su debljine oko 4.77 mm. Moram reći da prema današnjim standardima je okvir oko zaslona ipak preširok.

Na prednjoj strani GSmart GX2 prvo što se uočava je metalna mrežica zvučnika za razgovore. Budući da je samo koji milimetar ispod razine panela, jedno je od mjesta gdje će se sigurno skupljati nečistoća. U neposrednoj blizini su senzor blizine i svjetla, LED za obavijesti i prednja kamera 2 MP rezolucije. Donji dio ima 3 navigacijske android kapacitivne tipke. Dakle, one se nalaze na izvan ekrana tako da tijekom aktivnosti ne utječu na vidljivu površinu zaslona. Iako imaju pozadinsko osvjetljenje, vrlo slabog je intenziteta. Noću će te ih lako pronaći no na dnevnom svjetlu, dok se ne naučite na njihov položaj, teže.

Zaslon
IPS TFT zaslon mjeri 12,53 cm (6.2 x 11 cm) rezolucije 1080 x 1920 (korisnički vidljivo 1080 x 1701) točaka s gustoćom piksela od 441 ppi na 16.7 M boja. Ovi brojevi nam govore da je oko 89% oštriji od prosječnog zaslona. Gotovo je nemoguće vidjeti strukturu matrice zaslona golim okom. Svaki element grafičkog sučelja izgleda jasno.Odlikuje ga OGS tehnologija koja smanjuje zazor između tri sloja panela. Od sitnijih ogrebotina štiti ga Dragon Trail zaštita. Vrijeme osvježenja zaslona je 60 Hz.

Složit će te se sa mnom da se ovih specifikacija ne bi se posramili i znatno skuplji modeli poput Galaxy S4. Podržava10 istovremenih dodira prstima. Odziv i preciznost su na visini. Ostali faktori, poput svjetline, kontrasta , preciznosti prikaza boja i temperature boja su prilično dobri. Kada se gleda na zaslon iz različitih kutova, svjetlina i kontrast na zaslonu se ne mijenjaju puno. Dakle, naginjanje zaslona neće biti previše ograničeno. Koristite li uređaj na otvorenom, ne bi trebali imati problema s vidljivošću prikaza bez obzira na to što nedostaje antirefleksivni sloj. Zaslon je skupljač masnoće prstiju. Uf, vidjeti prljavi zaslon pametnog telefona mi je bljak, isto kao muškarca u odijelu s prljavim cipelama, neočišćenim od dana kupnje;)

Android 4.4
GSmart GX2 dolazi s instaliranom Android 4.4 inačicom sustava koja je gotovo izvorna. Proizvođač nije primijenio neke velike preinake ili dodao mogućnosti kao što su dvaput dodirnuti zaslon da se probudi i sl. Na početnom zaslonu možete brzo pristupiti zajedničkim značajkama i pogledajte obavijesti o propuštenim pozivima, primljenim porukama, bateriji i statusu veza. Uređaj je moguće zaštititi od neovlaštenih korisnika na nekoliko različitih načina: lozinkom, prepoznavanjem vašeg lica ili postavljanjem uzorka ili PIN-a.

Izbornici djeluju upravo kao na bilo kojem KitKat pametnom telefonu. Neće vam biti potrebno puno vremena da se prilagodite početne zaslone vlastitim potrebama, posebice ako ste upoznati s načinom rada Android sustava. Aplikacije možete grupirati u mape, ako želite. Za poruke, Gigabyte je predvidio aplikacija koje se nalaze na svakom drugom Android uređaju: Gmail, e-mail, SMS/MMS, Hangouts i Google+.

Od unaprijed instaliranih aplikacija dolaze s sljedeće: Rječnik, Google Talk, sat, Organizator, pretvarač, Svjetsko vrijeme, Alarm, Popis obveza, podsjetnici, bilješke, telefonski imenik, kalendar, kalkulator, snimač, Google pretraga, Adobe Reader,  Preglednik dokumenata,  Best choice (izbor aplikacija za koje Gigabyte misli da bi nam trebale), File Manager (za upravljanje aplikacijama i datotekama) itd.  

Memorija imenika je neograničena. Kontakti se automatski sinkroniziraju s Google računom ako koristite Gmail, ali postoji podrška za Exchange, ActiveSync i IMAP. Kontaktne kartice ili za izravno biranje/slanje SMS poruka se mogu staviti na početni zaslon. Odlično rješenje za brzi pristup do vama bliskih osoba. Pametni telefon koristi touch screen tipkovnicu za hvatanje unosa. TouchPal tipkovnica možda nije za vas “savršena” ali osnovne funkcije su joj odlične. Tipkovnica je dizajnirana da podržava jezično prebacivanje, prediktivni način unosa, povlačenje prstiju i sl.

Internet: Preglednik za surfanje prostranstvima weba  je Android s WAP, HTML podrškom ali možete koristiti Chrome ili neki treći po vlastitom izboru. Mrežne stranice se brzo učitavaju bilo da su responzivne ili nisu. Njihovo renderiranje se lijepo odvija.  Istaknula bi još jednu apliakciju: Clean master. Pomaže pri radu sustava što uključuje čišćenje nepotrebnih datoteka. upozorava ako temperatura u tijelu raste, nudi antivirusnu zaštitu itd.

 

Ispod poklopca: procesor, memorija ….
Gigabyte GSmart pokreće Qualcomm MSM8228 Snapdragon 400 procesor s 4 ARM Cortex A7 MP jezgre takta 1.6 GHz i grafički procesor Adreno 305. GPU je isključivo namijenjen ubrzanom stvaranju slike i njihovom reproduciranju na zaslonu. Njegova cjelokupna arhitektura je strukturirana oko paralelne obrade velikih blokova podataka. ROM spremnik ima 2 GB što znači da ima mnogo više memorije nego što je tipično, dok interne memorije 8 GB (4.71 GB korisnički dostupno). Potonja može bit proširena microSD, microSDHC, microSDXC karticama do 64 GB kroz konektor koji se nalazi ispod poklopca. Memorijska kartica je vrlo važna komponenta za proširenje kapaciteta za pohranu jer ako iznosi samo 4 GB ostaje nam u prosijeku nekoliko MB slobodnog prostora, često samo dovoljno za spremanje nekoliko fotografija. Testni primjer nije imao problema s prebacivanjem aplikacija na memorijsku karticu. Preporučujem vam da kopirate audio datoteke na memorijsku karticu. Tako će te uštedjeti prostor internog spremnika.

svakodnevnom radu ovaj pametni telefon može raditi vrlo dobro u multitaskingu i pokretati novije igre. Kretanje između zaslona, otvaranje aplikacijske ladice ili aplikacija ovoga puta nije samo glatko već kao da klizite prstima po svili ;D  Možda ima malo sporosti u radu kod preuzimanja i instaliranja aplikacija ali više je to subjektivan dojam jer koristim uređaje snažnijim specifikacijama. Općenito se na performanse teško žaliti posebice u odnosu na raspon cijene proizvoda. S prijemom signala nije bilo problema. Uspjela sam napraviti pozive čak i pod najslabijim uvjetima signala, u šumi. Ne pitajte me što sam tamo radila ;)  Podatkovni prijenos je bio u granicama a koje Hrvatski Telekom i OOredoo mrežni operateri nude. Njihove SIM kartice su korištenje tijekom provođenja testa.

Od opreme za povezivanje ima tradicionalni set senzora (akcelerometar, žiroskop, senzor blizine i automatsku kontrolu svjetline. Naravno i WiFi 802.11 a / b / g / n / ac uz podršku WiFi Direct, i Bluetooth v4.0 s podrškom za A2DP, NFC i FM-radio modul (87.5-108 MHz). Uspješno se GSmart  GX2 uparivao sa slušalicama, tabletom i sustavom za korištenje smartfona u automobilu putem Bluetooth modula. Pozivi u automobilu bili su dovoljno glasni i jasni, bez obzira na buku koja je dolazila iz vana kod otvorenog prozora. GPS u suradnji s Google Maps je radio prilično dobro. Jedina smetnja su bila standardna prekapanja zagrebačkih ulica, koja malo, malo negdje osvanu na nekoliko dana.

Baterija
GSmart ima Li-Po 2200 mAh bateriju i štedni mod rada uređaja imena Smart Saving  za uštedu kapaciteta baterije. Simultani test je pokazao gotovo 5 sati i 10 minuta gledanja filmova na 100 % svjetline, i gotovo 2 sata i 47 minuta neprekinutog igranja igara. Navedeni rezultati pokazuju da korištenje uređaja od jednog dana ne bi trebao bit problem kod većine korisnika, što mi je pokazalo i osobno iskustvo tijekom korištenja za 17-satni dan. Noću je bio priključen na ispravljač iako je ostajalo oko 15% energije, a ujutro skidan. Inače, GX2 ima funkciju brzog punjenja koja skraćuje vrijeme obnavljanja energije u bateriji. Može se napuniti d 10% do 65 % za oko sat vremena.

Foto/video
GSmart GX2 ima dvije kamere: 13 MP (12.8 MP) stražnju podržanu LED bljeskalicom i autofokusom i 2MP (1.9 MP) prednju. Kvaliteta prednje kamere je dostatna za video pozive ili snimanje autoportreta. Stražnja kamera daje fotografije maksimalne rezolucije 4128 x 3096 točaka. Softver je ostao zadani s Android sučeljem, jednostavan, bez nekih posebnih dodatnih opcija za uređivanjem a koje obično proizvođači uključuju. To nemojte shvatiti kao problem jer na Google Playu možete pronaći hrpu aplikacija koje možete iskoristiti za uređivanje fotografija i izražavanje svoje kreativnosti. Podržava značajke kao što su dodirni fokus, geo-označavanje, kontinuirano snimanje i samodokidanje, ručnu prilagodbu ISO parametra, ekspozicije i veličinu slike. Dostupni načini snimanja su: Auto, HDR, Panorama, otkrivanje osmijeha do pet osoba, noć, sport, itd. Brzina zatvarača je prilična. HDR algoritmi vrlo brzo sintetiziraju fotografije. Kvaliteta snimljenih fotografija nas je ugodno iznenadila. Fotografije na automatskim postavkama imaju dosta detalja, dobro osvjetljenje i dobre boje. Uostalom najbolje je da sami pogledate mini galeriju fotografija i sami ocijenite kvalitetu:

Video snima zapise u HD rezoluciji do 30 sličica u sekundi.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Multimedija: Glazbeni svirač podržava audio formate: WAV, AAC, AMR, MP3, MIDI, AAC + , dok video pokretač 3GP, MP4, AVI, H.264, H.263 video formate.

Zaključak
Tijekom testiranja pokazala sam GSmart GX2 nekim ljudima i što se tiče vizualnog dojma je reakcija  uvijek bila ista: Nije im se učinio previše zanimljiv ali niti odbojan. Može se reći da vizualno djeluje neutralno. No znam da neki ljudi upravo vole ovaj dizajnerski izričaj. Ali situacija se uvijek promijenila kada sam pokazala zaslon jer svojom kvalitetom prikaza može stati uz bok znatno skupljim modelima. Sveukupno snimljene fotografije su dobre kvalitete. Testiranje kamere je pokazalo da 13 MP leća nije samo jedna specifikacija na na papiru već je prilično učinkovita.  Ne mogu se usporediti s najboljim fotografijama ali niti posramiti.  Gigabyte GSmart GX2 omogućuje da postanete vlasnik/vlasnica pametnog telefona s velikim zaslonom ali ipak ne ogromnim, ergonomski neprihvatljivim i to za malo novca.  Ali niti komponente nisu za odbaciti. Očekivana cijena je 1599 kuna. Samo na kraju, jedna napomena: testirani model nije komercijalni model već razvojni. Možda neki uočeni nedostaci će biti ili su već ispravljeni u modelima koji dolaze na police.

Hvalimo:
• Podrška za dvije SIM kartice
• Dostupnost opcije za brzo punjenje
• Novija inačica OS-a
• Prihvatljiva cijena
• Kvalitetu foto/video snimaka s obzirom na cjenovni rang
• Dostupnost NFC (Near Field Communication)

Zamjeramo:
• Nema TV izlaz
• nedostatak antirefleksivnog sloja
• loše pozadinsko osvjetljenje android kapacitivnih tipaka
• vidljivi otisci prstiju

Tehnička specifikacija:

Procesor: CPU 1.6 GHz Quad Core
Interna memorija 8 GB ROM / RAM 2 GB
Vanjska Memorija microSD, do 64 GB
Prikaz: 5 “IPS OGS zaslon, 1920 x 1080 piksela
Dimenzije i masa: 146.5 x 73.4 x 8.7 mm / 135 grama s baterijom
Povezivanje: Wi-Fi 802.11 b / g / n Hot Spot –
Bluetooth 4.0 – NFC – GPS s A GPS podrškom
Mreža: HSPA + / WCDMA / EDGE / GPRS / GSM
GSM 2G bendovi: 850, 900, 1800, 1900
GSM 3G bendovi: HSDPA 900, 2100
Dual SIM (dual active)
DTS Studio Sound tehnologija
USB OTG podrška
Qualcomm Quick Charge 2.0 – brzo punjenje
Senzori: Proximity, akcelerometar, G-senzor, Svjetlosni
Kamera: 13 MP i prednja 2MP
GSmart EZ tipka
Baterija: Li-Ion 2200 mAh
Pakiranje sadrži: Gigabyte GSmart GX2 uređaj, bateriju 2200 mAh, punjač, 3.5 mm slušalice, USB podatkovni kabel, Upute za upotrebu, jamstveni list

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 5 za Dizajn
Ekran
Ocjena 8 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 7 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 8 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 7 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 8 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

7.18

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Gigabyte GSmart GX2 prvenstveno je usmjeren na potrošače koji cijene kvalitetu, stabilan rad komponenti i nisu pretjerano zahtjevni korisnici. Ne može se natjecati s velikanima ali što se tiče omjera cijena / kvaliteta može se natjecati u svojoj klasi. Mogu savjetovati onima koji su u potrazi za dobrim pametnim telefonom s podrškom za dvije SIM kartice, da razmotre testirani model pametnog telefona kao kandidata za kupnju.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.