Gigabyte GSmart Guru G1 recenzija – zgodan smartphone s 5 inčnim ekranom

Fotografija članka: Gigabyte GSmart Guru G1 recenzija – zgodan smartphone s 5 inčnim ekranom

Posljednjih par godina, duljine zaslona ekrana na smartfonima su krenule u “velikom” smjeru. Međutim, usprkos tome što veliki zasloni pružaju odlično vizualno iskustvo, ali prenosivost i kontrole negativno utječu na dojmove velikog dijela potrošača. Gigabyte GSmart Guru G1, koji smo upravo testirali, ulazi u skupinu još uvijek ugodnih ergonomskih modela usprkos zaslonu od 5“ i dimenzija 72.1 x 144 x 7.2 mm.

Oglas

Gigabyte GSmart Guru G1 i njegov dizajn 

Gigabyte GSmart Guru G1, izvana ima nešto zajedničko s iPhoneom iako je izrađen od plastike, ali opet ima svoje specifičnosti.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Estetski djeluje više poslovno nego mladenački. Kvaliteta izrade nam se  svidjela. Nigdje pucketanja, gotovo bez savijanja. Svi elementi se savršeno uklapaju u veličini i boji, ovdje nismo pronašli grešku dizajnera. Jedino njegova masa nije šala. Mjeri 158 grama. S jedne strane, teži modeli, osjećaju se u džepu u ljetnoj tankoj odjeći, s druge strane, daju osjećaj čvrstoće, što se nama osobno sviđa. U ruci smartphone je zahvaljujući zaobljenim rubovima vrlo praktičan i ugodan za držanje.

IMAG0069

Na vrhu je microUSB sučelje USB 2.0 koje podržava OTG 1.3 i 3.5 mm utor za slušalice. Na dnu je mikrofon.

IMAG0078

IMAG0072_BURST001
Na desnoj strani imamo utor za SIM karticu, dok na lijevo su tipka za regulaciju glasnoće i uključivanja/isključivanje uređaja ili zaslona. Ovdje imamo dvije primjedbe. Tipke su grube na opip i imaju plitki hod, za naš ukus.

Prednji dio uređaja je prekriven zaštitnom folijom. Nismo ju skidali jer bilo kakva zaštita ekrana je uvijek dobro došla ako nema Gorilla Glass ili Dragontrail ili nekog sličnog rješenja. Zbog potrebe da se postigne visoka rezolucija zaslona, desni i lijevi bočni okviri su tanki, ali donje i gornje granice imaju prilične distance. Na vrhu panela pronalazimo mrežicu zvučnika, prednju kameru, LED-icu za obavijesti, svjetlosni senzor te senzor blizine. Samo su tri tipke ispod zaslona: izbornik, početak, i povratak.

IMAG0076

Stražnja strana koristi mat premaz koji malo prikuplja otiske prstiju, ništa strašno. Za razliku od većine modela, ima stereo zvučnik na dnu, koji je poput prednjeg zvučnika, malo uvučen da se ne blokira čujnost, dok je leća kamere 2 mm uzdignuta. U neposrednoj blizini je mikrofon s poništavanjem šuma.

IMAG0077_BURST001

Zaslon IPS tehnologije, 5.72 cm x 10.16 cm, duljine dijagonale 11.66 cm, vremenom osvježenja 57.07 Hz i podrškom do 5 istovremenih dodira, ima rezoluciju 1920 x 1080 piksela gustoće 441 ppi. Omjera je 16:9. Zaslon odlikuje One Glass Solution – OGS tehnologija kojom se senzor osjetljiv na dodir, zaslon i staklo integriraju u jedno, čime se smanjuje zazor između njih. Kutevi gledanja su dobri, boje prirodne iako neki korisnici vole više toplije ili hladnije boje.   Svjetlina je također u redu.

kutevi - tanki

Pozadinsko osvjetljenje se podešava ručno ili automatski.  Nema vidljivih piksela a detalji su dosta oštri i na tekstu i slici.  Pozadinsko osvjetljenje se podešava ručno ili automatski.

Gigabyte GSmart Guru G1  – ispod poklopca 

Procesor je 4- jezgreni, Mediatek MT 6589T ( model 2013) radi uz podršku PowerVR SGX 544MP (single core) GPU takta 357 MHz, 2 GB RAM-a i 32 GB interne memorije podijeljene u dva dijela. Nažalost nije opremljen s utorom za microSD kartice, ali interne memorija je velika, prema našem mišljenju, uostalom uvijek postoje cloud usluge.

Brzina izvršenja i samog rada sustava i aplikacija ne uzrokuje nikakve probleme i zastoje. GPU se u ovom modelu ne bori za podešavanje izlaza na Full HD zaslonu. Sintetička mjerila vjerojatno baš ne favoriziraju procesore MediaTek, zato ponekad nisu rezultati prikazan baš kao uspješni. Zašto je to tako, priču o „varanju“ vjerojatno znate, a ne znate li pročitajte ju u našem članku ovdje.

Kao i uvijek napravili smo test na igre, koji smo prvi počeli provoditi od domaćih recenzenata, ali kako to obično biva u nedostatku osobne kreativnosti, odmah su neki počeli u svoje testove unositi rečenice o ponašanju uređaja tijekom igranja igara. No, pustimo to sada i idemo iznijeti naše dojmove. Lagane igre i tipa Asfalt 7 ili Asfalt 8, Fifa 14,  nemaju problema, a visoko zahtjevne igre pokazale su se dobro. Većina igara na 1080 p nema zaostajanja, ali ako se i pojave potrebno je smanjiti njihovu rezoluciju. Need for Speed 17 ima dosljednu kvalitetu. Nema zamućenja i zastoja u brzini. ,  ,  War III, rezultati igrivosti su odlični.

Glasovni pozivi podržani su HD Voice (High-Definition Voice) tehnologijom. Zahvaljujući HDV-u, besprijekorno će te ćuti sugovornika kao i on vas. Glasnoća  tijekom razgovora uvijek nam  je bila izvrsna. Bili smo u mogućnosti čuti sugovornika čak i za vrijeme koncerta u velikoj gužvi i cijelom dvoranom koja je pjevala. Oni s kojima smo razgovarali rekli su nam da smo zvučali jako dobro. Tonovi zvona i upozorenja su dosta glasni kao i snaga vibracija. Na strani povezivost, podržan je WiFi 802.11 b / G / n , Bluetooth 4.0 i GPS/A-GPS sljedeće mreže: GSM: 850/ 900 /1800/ 1900 i 3G: WCDMA 900/2100. Slušalice u paketu nisu loše. Srednje kvalitete su. Postoje mala izobličenja na višim frekvencijama i nedosljednosti basa. Naravno, ako ste audiofil da će te nabaviti neke kvalitetnije.

Baterija: Vijek trajanja baterije Li-ion  2500 mAh je u granicama standarda. Lako može proći dan i pol na jednom punjenju s puno korištenja. Oni koji koriste svoj uređaj uz malo automatske sinkronizacije mogu očekivati dva dana po punjenju. Napredni korisnici će smartfone puniti svake noći.

baterija

Gigabyte GSmart Guru G1 i Android  4.2.1

Unutar smartfona je „gola“ Android verzija 4.2.1. Proizvođač nije unio nikakva svoja posebna uljepšanja. Također podržava funkciju povećavanja fonta. Sučelje ima uobičajeno zaključavanje zaslona, uz prilagodbu pozadina, kratica, mapa, dodavanje widgeta itd.

Obavijesni bar je puno jednostavniji, u odnosu na Samsungovu zatrpanu traku, jer relevantne opcije se puno brže nalaze. Glavni izbornik je tipične 4×5 matrice. Sve Googleove aplikacije i servisi su na broju: Google play, Gmail, kontakti, Google mape itd. Sve ostale detalje o preglednicima, tipkovnici, Office alatima itd.  možete pročitati u našim recenzijama ostalih Gigabyte modela:  ,  .

Gigabyte GSmart Guru G1 i  multimedija
13 MP kamera je u pratnji LED bljeskalice i autofokusa. Nema namjenske tipke za njeno pokretanje, ali prečac na radnoj površini nosi s tim zadatkom. Sučelje je poznato za platformu, sa skupom postavki i efekata. Kvaliteta snimljenih fotografija nije reprezentativna. Postoji dosta problema oko optimizacije, odnosno fokus ne radi uvijek uredno. Pogledajte neke uzorke fotografija:

1080 p HD video sniman na dnevnom svjetlu i otvorenom izgledala dobro, nije nešto vauuu, ali ima dobar zvuk.
Galerija je isti ona koja dolazi s većinom Android uređaja. Ne nudi ništa novo ili drugačije u odnosu na ostale Jelly Bean smartfone. Prilično je prihvatljiva za upravljanje foto albumima i dijeljenje fotografija na društvenim mrežama. Ima i neke jednostavne značajke za uređivanje koje ponekad mogu dobro doći.  Kod video reprodukcije kvaliteta zvuka je odlična s obzirom na to da se ne radi o kućnom kinu već samo o smartfonu , plus što se 1080 p video reprodukcija odvija glatko. Zahvaljujući hardverskom rješenju moguće je pokrenut izravno .mkv format videa.

Ukupni izgled telefona je moderan, dobre je kvalitete izrade, hardver je snažan. Cjelokupno gledajući ima svoje dobre karakteristike  ali i negativne strane. Sve smo vam ih iznijeli kroz ovu recenziju. Zato ne bi previše mudrovali, vi sami najbolje znate čemu dajte prednost kod nabavke uređaja i što vas smeta više ili manje. Cijena module je 2499, 00 kuna. U ovom cjenovnom rangu je inače velika gužva :)

– Dizajn –  

– Hardver –  

– Softver – 

– Multimedija – 

– Ukupni dojam –  

Konačna ocjena: 6,8 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.