Gigabyte GSmart Alto 2 Dual SIM – TEST smartfona trendi izgleda po prihvatljivoj cijeni

Fotografija članka: Gigabyte GSmart Alto 2 Dual SIM  – TEST smartfona trendi izgleda po prihvatljivoj cijeni

Došli smo do još  jedne recenzije modela  smartfona tajvanskog proizvođača – Gigabyte.  Radi se o modelu GSmart Alto 2 Dual SIM, devetog ovogodišnjeg modela smartfona  koji  smo testirali od tvrtke Gigabyte.  Mogao bi biti interesantan svima koji imate ograničenu svotu novca za kupnju, a želite uređaj koji ima 5 inčni zaslon,  jer njegovaje  1192, 00 kune.

Oglas

 

GSmart Alto 2 Dual SIM je entry-level smartfone  i kao što samo njegovo ime ukazuje, podržava rad s dvije SIM kartice.   Pitate li se, može li biti aktivan drugi SIM kada ste zauzeti na prvom, odgovor je trivijalan – ne, niste dostupni. Rad s dvije SIM-kartice se provodi uobičajeno: potrebno je postaviti koja mreža će biti prioritetna za pozive, koja za podatkovni promet, ili možete  prije svake akcije  odrediti  koju mrežu želite koristiti kroz  “dialer” ili SIM editor.  Standardno,  prvi SIM utor podržava (GPRS/3G)  mreže,  drugi –  2G.

IMAG0467

 

Inspekcija dizajna

 

Za sam vizualni izgled smartfona nemamo puno toga za reći. Sličan je mnogim android modelima svojim pravokutnim izduženim oblikom i zaobljenim kutevima.   Dobro je smislen.  Sviđa nam se. Dimenzije uređaja su 70.6 x 146 x 9.3 mm. Mase je 175 grama. Svi spojevi se dobro poklapaju. Nema nigdje praznina, savijanja i škripanja. U paketu dolazi i dodatna maskica u mliječno bijeloj boji. Ovo nije nikakva novost, ali postojanje mogućnost da promijenimo boju smartfona bez kupnje zasebne maskice, veseli. Na prednjem potpuno crnom panelu nema logotip.  To  bi se mnogima moglo svidjeti jer se  ničime ne narušava  jednostavnost i elegancija.   Omjer 5-inčnog  zaslona nije  bočno  previše širok.   Donje i gornje granice su ipak relativno široke. Na gornjem dijelu panela je kromirana mrežica zvučnika. Malo u lijevo je prednja kamera. Ona je sasvim u redu za uzimanje autoportreta i dovoljno dobra za video pozive.

IMAG0465

3.5 mm priključak za slušalice je na vrhu kao i mikroUSB konektor.

IMAG0457

IMAG0455

S desne strane  imamo dvodijelnu tipku za regulaciju glasnoće i utor za  lakše uklanjanje stražnjeg poklopca.  Lijevo je tipka za uključivanje/isključivanje zaslona ili cijelog smartfona.  Sve tipke nije  problem dohvatiti prstima. Na dnu panela smještene su tri kapacitivne android tipke s bijelim pozadinskim osvjetljenjem i mikrofon.  Proizvođači na android uređajima često koriste samo tri tipke.  Tako  Home tipka ostaje obično u središtu dok ostale dvije mijenjaju mjesta, ovisno o modelu. Ako dvostruko dodirnite tipku Home, otvaraju se nedavno otvorene aplikacije.  Tipke  nisu na dodirnoj traci i  zato dajemo jedan plus više.

IMAG0450

Pogledamo li stražnju stranu, svi  elementi  koji se ovdje nalaze su standardni: Glavna kamera je u centru, obrubljena pravokutnim srebrnkastim okvirom i malo uzdignuta od površine, u pratnji LED bljeskalice. Tu vidimo i istaknuti logo proizvođača.

ZOE_0022

Prema dnu je ispod perforacije zvučnik.   Pozicioniranje  bi moglo biti nezgodno samo kod igranja igara i držanja uređaja u vodoravnom modu zbog blokiranja prstom.   Otvaranjem stražnjeg poklopca  imamo  pristupa bateriji , čitačima SIM i mikroSD kartica. Svi čitači su poredani jedan do drugoga.

5-inčni IPS TFT LCD   nije tehnološki vrh, međutim, je još uvijek bolji od TN panela. Ima relativno oštar prikaz ali ima tendenciju da nudi relativno loše kutove gledanja, što znači da prikaz izgleda najbolje kad se gleda u direktno. TFT-LCD- i također troše više energije u odnosu na druge vrste prikaza. Zaslon je dimenzija 7.6 x 13.6 cm, duljine dijagonale 12.7 cm (5 inča) i rezolucije 480 x 854 piksela gustoće 196 ppi na 16.7 M boja. Reprodukcija boja je prihvatljiva  i  zadovoljiti će prosječnog korisnika.  Svjetlina na otvorenom, za sunčanog dana, nije idealna. Preporučujemo da koristite maksimalnu svjetlinu vani da bi vidjeti prikaz na zaslon.  Čini nam se da postoji neka vrsta oleophobic premaza, ali nije previše učinkovit.

Ispod poklopca – specifikacije

Dvojezgreni procesor MediaTek MT6572 28-nm, ARM Cortex-A7 arhitekture frekvencije 1.3 GHz, uz podršku Mali-400 MP1 GPU, krije se ispod poklopca našeg testnog modela. Ovaj procesor je namijenjen za ugradnju u jeftinije modele smartfona. Energetski je učinkovit i koriste ga mnogi entry level modeli. Nije potrebno da ih nabrajamo. Memorijski kapaciteti su u prosjeku: 1GB LP-DDR2 RAM i 4GB ROMa.

Screenshot_2013-11-30-00-27-43

Korisnički je dostupno samo 1.27 GB slobodnog prostora. Niste li neki zahtjevni multimedijski korisnik, 1GB (0.95)RAM-a bit će vam adekvatan ali bit će potrebno provesti česta čišćenja. Procesor ne pokazuju ništa neobično. Tipičanje za ovaj tržišni segment i kapacitet memorije. U skladu s time, radi. Prijelazi kroz sučelje su glatki, brzina izvršenja i samog rada ne uzrokuje neke probleme. Pogledajte rezultate koje su zabilježili sintetički testovi:

Igre – testiranje

Zombie 2, strateška igra je pokazala pokazala  da su brzina učitavanja  i sam doživljaj  igranja vrlo zadovoljavajući. Mjerač broja okvira nam je detektirao u prosjeku da se  prikazuje oko 50 % podataka vrlo glatko.

U igri Need for Speed: Most Wanted, galopirajućoj vožnji  koja nema vrlo visoke 3D zahtjeve konfiguracije, performanse su se borile.

Korisna je opcija da kada ste u dometu poznate WiFI mreže, dolazi do automatskog povezivanja bez potrebe za upisivanjem lozinke. Opcija vjerojatno radi na lokacijskoj bazi.  Bluetooth uparivanje je učinkovito sa slušalicama svih vrsta ali i drugim mobilnim uređajima. Uočili smo da je prilično brz prijenos slika i aplikacija, dok je video prijenos nešto podulji. je dostupna na stranici proizvođača.

Autonomija baterije: Procesor je sam po sebi dosta štedljiv, a baterija ima kapacitete od 2000 mAh. A koliko je baterija izdržljiva provjerili smo kroz niz testova. Za testiranje smo koristili dvije SIM kartice: T-mobile (3G / 2G karticu) i Vodafone karticu koja nam je omogućila da smo u roamingu. Za vrijeme provođenja testa obje kartice su bile aktivne. Dobili smo sljedeće rezultate:

****15 minuta videa pohranjenog na mikroSD karici, svjetlina zaslona postavljen na 50%, nakon 30 minuta video reprodukcije, potrošnja je bila 9%. Korištenje Twittera, pola sata na 3G mreži, potrošnja energije 10%. Igranje igre, 30 minuta 13 %, 24 sata u stanju čekanja potrošnja energije je 12 % .Sve u svemu,  zadovoljavajuće.  Tijekom noći se gubi minimalno energetskog kapaciteta – između 3-5 % za 8 sati. Punjenje skoro prazne baterije (5%) do 100 %, traje nešto manje od dva sata.

 

Android 4.2.

 

Gigabyte GSmart Alto 2 Dual SIM smartfon radi na jednoj od novijih verzija Android operativnog sustava – 4.2, na kojoj su zapeli mnogi flagship modeli razvikanijih brendova. Hoće li ili neće dobiti nadogradnju na 4.3 ili 4.4. inačice, iskreno nemamo pojma. Ali ako se tip osobe koja mijenja smartphone godišnje ili jednom u dvije godine, možete razmišljati o kupnji ovog uređaja, jer možete preživjeti bez nadogradnje OS u takvom scenariju .

Postavljanje koje uključuje povezuje na Wi-Fi i prijavu na Google račun slijedi odmah po uključenju uređaja u rad, nakon postavljanja pravila za korištenje SIM kartica. Uvijek su prisutne na dnu početnih zaslona ( neposredno iznad kapacitivnih tipki), ikone za telefoniranje , poruke , preglednik i kameru. Postavke aplikacija se mogu promijeniti. Na tisuću puta već viđeno kod svih android modela. Zumiranje na početnom zaslonu otvara mogućnost dodavanja widgeta ili novog početnog zaslona .

U postavkama sustava je moguće uključiti opcije poput isključivanje obavijesti između 23 sata i 7 sati ujutro, automatskog odgovora ako ste na sastanku ili objedu i sl. Ako prelazite s običnog mobilnog telefona, imajte na umu da postoje samo tri /četiri opcije profila: standardna, vani, samo vibracije.   Ostale vrste profila je potrebno da sami kreirate. U sigurnosnim postavkama moguće je odabrati za otključavanje zaslona bilo uzorak, PIN, ili otključavanje licem. Klalendar je opet izvorni, ali učinkovit. Inače smo zadovoljni s Google android kalendarom i njegovim opcijama.

Ključne aplikacije kao što su YouTube i Chrome sa svim standardnim Google stavkama su prisutne , kao što su karte, Google + , Facebook, upravitelj datoteka…..

…..vremenski widget, video editor, baterijska svjetiljka, i Chrome preglednik.

Internet: Standardno je  moguće koristiti Chrome ili preglednik iz sustava Android. Uredno rade, dobro renderiraju stranice. Nemamo primjedbe.

Za poslovne aplikacije brine KingsoftOffice: 

Ne sviđaju li vam se neke od aplikacija ili vam su potrebne  sasvim druge, uvijek možete naći bolje osmišljene ili s boljom izvedbom alternativne na Google Play Marketu. Tipkovnica: Prema potrebi  ili navikama na raspolaganju su vam dvije virtualne tipkovnice. Prva je opet, iz Google sustava i druga je TouchPal.

Multimedija

Kamera je jedno područje u kojem se jasno ističe cijena smartfona. Ipak, podesite li  malo postavke, možete dobiti pristojne fotografije za postavljanje na Facebook ili dijeljenje na Twitteru. Snimanje u mraku je dvosmisleno: osjetljivost nije uvijek dovoljna, a ponekad se „flash“ vidi u kadru.

Screenshot_2013-12-02-20-45-10

Što se tiče kvalitete video snimanja ona se ne razlikuje od fotografija.   U dobrim uvjetima osvjetljenja snimke su OK, iako autofokus uvijek ne radi točno.

Uzorci fotografija snimljeni kamerom:

Kratki video uzorak:

Glazbeni player ( MP3, WAV, WMA, AAC, MIDI) u potpunosti pokazuje izvorni Android izgled  uz informacije o  albumu, umjetniku i druge statističke podatke  i pruža uravnoteženu razne prilagodbe. Video Player podržava MP4, 3GPP, WMV, H.264 formate.   FM radio tuner (87.5-108MHz) ima sučelje super jednostavno za korištenje. Ima RDS tehnologiju za prikaz imena  radio postaje pa čak i ime pjesme i izvođača.

 

Sažetak i ukupni dojam:

Gigabyte GSmart Alto 2 Dual SIM, počevši od kvalitete izvedbe do funkcionalnosti, drži se recepta kako jeftiniji smartfon treba izgledati  da bude trendi. Ergonomiji se nema što prigovoriti niti performansama koje su dobro odmjerene za svakodnevno komunikacijsko korištenje. Na plus strani je što smartfon ima utor za microSD kartice, da bi se osigurao  potrebni kapacitet pohrane koji raste u skladu kako se početnici i nezahtjevni korisnici navikavaju na android iskustvo.  Upravo njima je model i namijenjen.

 

 

– Dizajn –  

– Hardver – 

– Softver – 

– Multimedija – 

– Ukupni dojam –  

Konačna ocjena: 6 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.