Gigabyte GSmart Aku A1 DualSIM: za komunikaciju u redu, ostalo na klimavim nogama [TEST]

Fotografija članka: Gigabyte GSmart Aku A1 DualSIM: za komunikaciju u redu, ostalo na klimavim nogama  [TEST]

Ovaj tjedan u našoj maloj redakciji je na rasporedu kuckanje recenzija Gigabyteovih smartphonea. Novi akter je  DualSIM. Ispod poklopca skoro da ima iste specifikacije kao model. Ali, ima li iste nedostatke ili neke druge? Je li bolji ili lošiji u svakodnevnom radu od skupljeg modela? Donosimo sve odgovore na pitanja.

Oglas

 

Inspekcija dizajna, kvalitete izrade i funkcionalnih elemenata

Gigabyte GSmart Aku A1 DualSIM  je dizajnom nalik HTC Desire liniji. Oblik i materijali nisu kopirani. Samo su posuđeni na način kako to međusobno rade Samsung i Apple. Iako je napravljen u potpunosti od plastike, stražnja strana ima matirani silicijski premaz mek na dodir i  izvrstan skupljač otisaka i masnoća. Donji dio tijela se sužava prema dnu za bolji hvat. Nema  mjesta strahu od iskliznuća iz dlana.

Njegove  dimenzije su  145 x 72 x 9 mm i  odlikuje ga masa od 168 g. Kvaliteta izrade je, reći ćemo dobra za cjenovni rang.

 

Tipka za regulaciju glasnoće je na desnom boku.

Tipka za uključivanje ili isključivanje smartphonea ili postavljanja na stanje mirovanja pozicionirana je na lijevom boku.  Radi u redu.

Na vrhu je standardni 3.5 mm utor za slušalice (podržava mono i stereo slušalice) i mikroUSB.

Na stražnjoj strani je kamera  koja podržava 5 MP fotografije i  video snimanje u pratnji  LED bljeskalice.  Prema dnu je zvučnik. Nudi dovoljni jačinu i osrednju kvalitetu.  Za umetanje SIM kartica , memorijske kartice i  baterije morate otvoriti poklopac.

Prilikom otklanjanja stražnjeg poklopca budite pažljivi.  Funkcijske tipke nisu pričvršćene za samo tijelo već se plastika nalaze u utorima na rubu poklopca .

Postoje dva utora za SIM kartice. Zlatni kontakt SIM1 potrebno je okrenuti prema gore, a zlatni kontakt SIM2 prema dolje za ispravan rad

Ispod zaslona tri su standardne android kapacitivne tipke koje opet rade u redu.   ( prašina…nečistoće…)

Zvučnik, prednja kamera 0.3 MP (640 x 480), svjetlosni senzor i senzor za automatsko isključivanje zaslona kada je uređaj u blizini  lica tijekom telefonskog poziva svoje mjesto pronalaze iznad zaslona. Nema obavijesnog LED svjetla.

Gigabyte GSmart Aku A1 je opremljen 5.08 x 9.04 cm TFT zaslonom duljine dijagonale 10.37 cm (4.5 inča) rezolucije FWVGA 480 x 854 piksela gustoće 240 dpi. Brzina osvježavanja iznosi 47.44 Hz što i nije neka visoka vriejdnost. Ekran nema zaštitu od ogrebotina a niti otisaka prstiju. Zaslon reagira dobro, ima pristojnu svjetlinu i razinu detalja a na suncu prosječnu vidljivost.

Kutovi gledanja su uredu za osnovno praktično korištenje telefona. Boje nisu vjerne. Crna nije crna, bijela nije bijela.

 

Tehnička specifikacija  i funkcionalnost 

 

MT6589 4 – jezgreni procesor takta 1.2 GHz kuca u uunutrašnjosti smartphonea. Proizvod je 2012 godine. Za grafiku brine PowerVR SGX544 akcelerator na 238 MHz.

Kapacitet interne memorije ukupno je 4 GB. Oko 3GB koristi sam sustav pa tako nama korisnicima preostaje oko 1GB. Memorijska kartica spašava stvar.

Komponente se dosta zagrijavaju što nam se nimalo ne sviđa. Isprobali smo odigrati neke igre ali zbog niske rezolucije zaslona nisu nam bile nešto ugodne oku iako nema problema s igranjem 2D igara. Galaxy on Fire 2 HD može se odigrati bez laga, naravno kada aplikacija radi od početka igranja do kraja i ne pojavi vam se obavijest da je prestala s radom.

Gigabyte GSmart Aku A1 ima samo jedan IMEI broj, što znači da koristi za komunikaciju GSM radio modul koji podržava prijavu na dva operatera, ali tijekom razgovora ili prijenosa podataka, modul obrađuje primarne podatke i „nema vremena“ baviti se drugom karticom. Zbog toga nije moguće imati aktivne obje kartice tijekom razgovora. Samo prva SIM kartica se može koristiti za Internet i razgovore. Pokušali netko uspostaviti poziv s vama druga SIM kartica reagira ntako da osoba dobiva poruku da ste izvan dohvata ili preusmjerava ju se na glasovnu poštu.

Podržani modovi mreža: 


GSmart Aku A1 se može spojiti na mrežu preko javnih i skrivenih WiFi točaka (znate li parametre). Aku nije škrt. Podijelit će rado svoju mobilnu podatkovnu vezu (Tethering) i postati prijenosni Hotspot.  Postoje samo tri senzora:


Bluetooth djeluje na dva različita načina : smartphone otkriva druge Bluetooth uređaje ali sam nije vidljiv drugima ali može i biti vidljiv drugima. Jednom kada unesete lozinku uređaja koji želite upariti pri ssljedećemuparivanju nije potrebno da istu opet upisujete. Sustav ih pamti. Nismo imali problema s uparivanjem drugih uređaja i prijenosom datoteka. Bluetooth slušalice podržavaju mono i stereo zvuk. Glazba korištenjem Bluetooth stereo slušalice ipak dobro zvuči. GPSu od hladnog starta do pronalaženja naše pozicije mora proći minimalno 15 min.

4.2.1 Jelly Bean, aplikacije  i funkcionalnost 

Gigabyte GSmart Aku A1 se isporučuje skoro s čistim Android sustavom 4.2.1.

Ne želite li da vam netko prčka po postavkama i zaviruje u sve one male tajne vašeg privatnog života koje se nalaze u njemu, postoji nekoliko načina zaštite ulaska u sustav: unos PINa ili lozinke, postavljanje uzorka otključavanja, otključavanje licem ili glasom (dva do osam slogova).


Za poruke je moguće odabrati SIM 1 ili SIM 2 (ako je umetnuta kartica), isto kao za razgovore ili podatkovni promet. SMS i MMS poruke su svrstane u folderu za poruke i izgledaju kao razmjena razgovora .

 

MMS poruke mogu se kreirati direktno iz trake na zaslonu (aplikacijska kartica > Poruke), kroz kontaktnu aplikaciju, i treći način je kroz foto album ili kalendar. Fotografije, audio zapisi, video, ili obavijesti iz kalendara se automatski pretvaraju u MMS.

Za elektroničku poštu nema problema. Ako su e-mail postavke predefinirane poput Gmaila, postavljanje e-pošte prolazi u trenu. Gmail se sinkronizira s Gmail računom na webu automatski. Koristite li neki drugi račun temeljen na POP protokolu, samo je potrebno slijediti upute za dovršetak postavki.

Gigabyte GSmart Aku A1 dolazi uz  hrpu predinstaliranih  programa: Najbolji izbor je skup preporučenih aplikacija od strane Gigabyt za korištenje. Rekli bi, što svaki korisnik mora imati za rad. Kalkulator, Kalendar za stvaranje i praćenje dnevnog rasporeda (raspored događanja bit će prikazani u traci stanja) ,sat, alarm, Dropbox,  File Manager (za upravljanje svim datotekama),FM radio, Google search, Voice Search, YouTube, prečaci za Google+ postavke, Latitude ,Google+, Googleove zemljopisne karte, Googleov IM, Vijesti i vrijeme, Music Store (Google Music), snimanje glasovnih bilješki itd.

Tu je i Earth, aplikacija s kojom možete odletjeti na bilo koje mjesto na Zemlji vidjeli satelitske slike i 3D zgrade, od svemiru do kanjona i oceana .

Internet: prema navikama i željama za surfanje internetskim prostranstvima moguće je koristiti Chrome preglednik ili izvorni Android. Korištenjem oba preglednika moguće je otvoriti više mrežnih stranica u isto vrijeme. Nemojte pretjerati, jer može vrlo lako doći do zastoja rada. Nije to BMW. To je ekonomična Opel Corsa. Stranicama se mogu dodati oznake, spremiti u favorite, na početni zaslon.

Za unos teksta možete odabrati android tipkovnicu i    tipkovnicu koja radi slično kao Swype. Ima prediktivni tekst i razne ekstenzije. Umjesto dodirom znakovi se unose klizanjem po tipkovnici.

 

Multimedija 

 

GSmart Aku A1 je opremljen s 5.3 MP kamerom koja može snimati u maksimalnoj rezoluciji 3072 x 1728 točaka. Kamera je podržana LED bljeskalicom. Softver namijenjen za foto/video snimanje prilično je bogat. Za korištenje imamo: GPS informacije, Automatski scenski način rada (otkrivanje osmjeha, Face Beauty Mod…), Panorama, HDR mod, Kontinuirano snimanje foto/video, Kolor efekti (mono, negativ, Sephia, crna ploča, bijela ploča), Balans bijele boje, Svojstva slika, digitalnu stabilizaciju slike ( 50 Hz – 60 HZ – automatski – isključeno), Samookidač. Određivanje balansa bijele boje i ISO vrijednosti, EV mod itd.

Kvaliteta snimljenih fotografija nije  ništa posebno.  Povremeno  je vidljiv nedostatak oštrine i boje nisu prirodne.

Video snima u skromnoj maksimalnoj rezoluciji 480p (kao Fine)  iako može bez problema pokrenuti video s visokom razlučivosti.

Nakon snimanja fotografije ili videozapisa oni se mogu pregledati u albumu i podijeliti korištenjem Bluetooth veze, Gmail , e-mail , Google+ , Picasa , Dropbox , itd. Neda li vam se prstima klizati kroz album za pregledavanje je uključena zgodna opcija – dijaprojekcija.  Fotografije iz albuma moguće je postaviti kao slike pozadine, slike kontakta i urediti (obrezati, dodati efekte itd.)

Za slušanje glazbe najbolje je da sve pjesme ili albume pohranite na memorijsku karticu. Glazbeni svirač je jednostavan ali opet funkcionalan s kontrolama reprodukcije.

___________________________

Gigabyte GSmart Aku A1 donosi podjednako pozitivno i negativno iskustvo u svakidašnjem radu. Bez obzira na hardverske mogućnosti i 4-jezgreni procesor, softver nije optimiziran. Tijekom našeg druženja s smartphoneom je dolazilo u nekoliko navrata do prestanka rada aplikacija kao što su Gmail, fotoaparat i kalendar. Znači, ne radi se o aplikacijama od treće strane već izvornih od Googla. Tu više nemamo što za reći. S korisničke strane to nas ljuti.   Ovaj model je tipičan primjer koji pokazuje da su DualSIM android temeljeni modeli (ne svi, naravno) prvenstveno namijenjeni tekstualnoj i glasovnoj komunikaciji, a multimedija i igre su nešto sporedno. Znač  treba li vam osnovni komunikacijski uređaj koji podržava dvije SIM kartice, Gigabyte GSmart Aku A1 bio bi u redu. Pridodamo li tome da baterija je dostatna za dva dana korištenja  (niste li ovisnik o društvenim mrežama) , jedan je dodatni plus u prilog ovog modela.  s Uređaj je moguće kupiti po cijeni  od kuna ovisno o trgovcu.

(Foto/video by www.racunalo.com – Sanja Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.