Genius DVR-FHD590 kamera – nema više muljanja u prometu [mini TEST]

Fotografija članka: Genius DVR-FHD590 kamera – nema više muljanja u prometu [mini TEST]

Kada smo prvi puta u ruke dobili ovu kameru, pitali smo se – pa što će nam Genius DVR-FHD590 kamera? Ali otkrili smo neke nevjerojatne stvari!

Oglas

Ako vas pitamo što je to “auto kamera” i čemu ona služi, vjerojatno će vam se iznad glave pojaviti veliki upitnik, a nakon toga ćete početi nagađati. Najčešće ćete otići u krivom smjeru i reći kako je to možda pomoć pri parkiranju ili nešto vezano uz sam rad automobila, ali to nije niti blizu točno. Auto kamere kao što je Genius DVR-FHD590 imaju sasvim drugačiju, rekli bismo plemenitiju i važniju funkciju. I to ne samo jednu, njena korist može biti višestruka!

Naravno, vama i dalje nije jasno o čemu se radi. Srećom, ako ste redovit posjetitelj našeg Racunalo.com portala tada znate da na njemu možete pročitati puno korisnih stvari. Upravo sada ćete naučiti i što su to auto kamere (kao što je Genius DVR-FHD590) i čemu služe. Uz naš zanimljivi video prilog dodali smo još neke – prizori su istovremeno i smiješni i šokantni, jer to što ćete vidjeti može se vrlo lako dogoditi i vama!

Čemu služi auto kamera?

Auto kamera je uređaj koji ima višestruku ulogu, ne biste niti vjerovali što sve možete s njom. Njena prva i osnovna funkcija je snimanje prometa dok se vozite, no može poslužiti i za još pregršt drugih stvari, primjerice i kao nadzorna kamera, snimanje utrka (primjerice ukoliko ste rally vozač ili neki drugi trkač).

Kome je Genius DVR-FHD590 auto kamera namijenjena? Praktički svima koji žele povećati svoju sigurnost u prometu. No, u zadnje vrijeme sve se češće pojavljuju vozači koji namjerno iskorištavaju “rupe u zakonu” i koriste iz za zaradu na štetu nevinih vozača. Kako? Sad ćemo vam objasniti…

Crash for Cash

Jeste ikada čuli za ovaj izraz – “cash for crash”? Naziv praktički govori sve, a radi se o namjerno izazvanim prometnim nesrećama u kojima upravo oni koji ih izazivaju zakonski nisu krivi (iako jesu!). Kako je to moguće? Vrlo jednostavno. Objasnit ćemo vam u nekoliko primjera.

Primjer 1: Na nekoj lokalnoj cesti prestiže vas automobil. Taman vas je prestigao i ponovo se vratio u vašu traku, neočekivano stisne kočnicu i vi se zabijate u njega! Tko je kriv? Vi, naravno, jer naš “rupičasti” zakon kaže kako niste držali dovoljan razmak. No taj isti zakon nije vidio da je ovo namjerni čin vozača koji vas je prestizao i koji je namjerno izazvao prometnu nesreću kako bi izvukao novac od osiguranja. Da ste to snimali kamerom, ne biste bili krivi. Ovako, sve ćete debelo platiti vi i vaše osiguranje.

Primjer 2: vozite se po glavnoj cesti u gradu s 50 km/h, a točno ispred vas iz sporedne ulice izlijeće automobil! Pošto ste se vi vozili pri brzini od 50 km/h jednostavno se nećete moći zaustaviti (jedino ako ste Supermen!) i zabijate se u vozilo ispred vas! Isti zakon prepun zakonskih rupa opet tumači kako ste vi krivi jer niste držali razmak, no da ste imali kameru situacija bi bila sasvim drugačija. Ovako sve opet plaćate vi…

Primjer 3: u stvari nećemo ništa opisivati. Niže imate pregršt video priloga, pa i naš (ima zanimljivih scena), sve će vam biti jasno.

Ovakve “kauboje na cesti” možete gotovo svakodnevno susresti u istočnim zemljama ali sve češće i na “razvijenom” zapadu. Ovaj je “sport” izuzetno popularan u Rusiji i obilato se prakticira. Gotovo je sigurno da će vam prije ili kasnije dobro doći ovakva kamera. Kako radi Genius DVR-FHD590 auto kamera, to ćete sve saznati u nastavku.

Vanjski izgled

U kutiji u kojoj dolazi sama kamera pronašli smo i dva nosača, USB, kabel, veliki kabel od 4M koji s jedne strane ima microUSB ulaz, a s druge ulaz za auto upaljač. Vrlo koristan dodatak jer možete kameru puniti i u automobilu, tako da praktički nikada neće ostati bez “snimke”.

Sama Genius DVR-FHD590 kamera je vrlo mala (68x62x30 milimetara), lagana (86 grama), kompaktna je i stane u dlan, što nam se jako sviđa. Vrlo se lako montira na jedan od nosača i spremna je za rad u trenu. Dok smo je isprobavali čini nam se kako je i prilično robusna, jer nam je jednom čak i ispala, no zbog njenih malih dimenzija i male težine ništa se nije dogodilo.

S prednje strane Genius DVR-FHD590 kamere nalazi se sama kamera, odnosno leća od 5MP, a koja je sposobna snimiti Full HD video (1920×1080 točaka). Blago je uvučena unutra tako da ako je i položite prema dolje na stol, neće se oštetiti. Desno od nje se nalazi vrlo jaka LED dioda – ukoliko snimate po noći itekako će vam pomoći. Lijevo od kamere, malo niže, nalazi se mikrofon – kamera snima i sve zvukove koje se događaju oko vas, pa ako želite može snimiti i vaš glas… naravno, ako imate što pametno za reći… :)

Gore i dolje se nalaze navoji odnosno utori za spajanje na nosač. Oni su standardne veličine (kao i za sve druge digitalne fotoaparate i video kamere) što je dobro. S lijeve strane pronaći ćete microUSB ulaz, zatim HD out izlaz, te tipku za reset koja sve postavke vraća na tvorničko stanje. Desno se nalazi ulaz za microSD kartice (do 32GB, nije uključena u paketu), te tipka za paljenje i gašenje.

I sa stražnje se strane Genius DVR-FHD590 kamere nalazi 2,4 inčni ekran na kojem možete pratiti snimku, dok se ispod nalaze i 4 tipke za upravljanje ovom kamerom. Sve to možete vidjeti i na slikama.

Genius DVR-FHD590 kamera nam se na prvi pogled učinila prilično zanimljivom “spravicom”. I sam izgled je prilično simpatičan, kamera je u kombinaciji crne i plave boje i sve u svemu – sviđa nam se.

Kako radi ova auto kamera?

Nakon što je upalite preporučujemo da podesite datum i vrijeme. Te iste podatke možete imati i na video snimci što možete kasnije dodatno iskoristiti. Lijeva tipka ispod ekrana vodi vas u opcije, odnosno pregled mogućnosti koje ima Genius DVR-FHD590 kamera. Nema hrvatskog jezika, sve je na engleskom, ali je sve jednostavno i jasno.

Tako možete aktivirati LED diodu, pregledavati slike i video, podešavati rezoluciju (podržava Full HD 1920×1080, te HD 1280×720 točaka, nema drugih podešavanja kvalitete slike), podesiti gašenje ekrana dok snimate (štedi bateriju i ne odvlači vozačevu pažnju), uključiti ili isključiti mikrofon i zvukove izbornika, postaviti automatsko snimanje (čim se kamera upali), odrediti intervale snimanja, uključiti detekciju pokreta (da, i to može!), detekciju sudara, te TV standard koji koristite.

Inače, Genius DVR-FHD590 snima video zapis pod širokim kutom od 128 stupnjeva i u MOV formatu. Upravo nam format baš i nije “legao”, više bi nam se svidjelo da snima u AVI ili MP4 formatu. Problem kod MOV formata je da ćete vjerojatno ostati bez zvuka što nije dobro. No, to možete riješiti npr. instalacijom , inače besplatnim programom koji ima velike mogućnosti konvertiranja praktički bilo kojeg u bilo koji video (i audio) format.

Inače,dok snima kamera će se blago zagrijati, no to vas ne mora zabrinjavati. Što se baterije tiče ima 470mAh i nama je radila gotovo dva sata, što možda i nije puno. Već smo ranije spomenuli kako na raspolaganju imate i dugačak 4 metarski kabel koji samo “uštekate” u auto punjač i problem ispražnjene baterije je riješen u trenu.

Prilikom montiranja Genius DVR-FHD590 kamere u automobil nekako nam se učinila idealna pozicija odmah ispod srednjeg retrovizora, dakle praktički po sredini prednjeg stakla (bolje nego u kutu). S te lokacije kamera ima i najbolji pregled, a i tipka za paljenje se nalazi s lijeve strane, malo je teže pogoditi je napamet, ovako je odmah vidite. Ukoliko je potrebno možete uključiti i funkciju “automatsko snimanje” što znači da će kamera početi snimati čim je upalite, ne trebate dodatno stisnuti niti jednu tipku.

Još jedna funkcija koja nam se svidjela je “Emergency” snimke. Naime, ova funkcija radi u kombinaciji s “Collision Detection” funkcijom (detekcija mogućeg sudara). Ako Genius DVR-FHD590 kamera osjeti da će se dogoditi sudar, snimku odmah prebacuje u “Emergency” mod, tako da ćete imati sve zabilježeno na snimci – tako da nema muljanja niti nepotrebnih lažnih svjedoka!

Snimati može do Full HD rezolucije, što smo i isprobali. Sama video snimka je solidna i stabilna (ako ima neravnina na cesti), iako se ne možemo oteti dojmu kako bi mogla biti i bolja, pogotovo dok snima po noći kada su kontrasti veliki. Pomoglo bi da ima HDR funkciju što danas imaju svi bolji smartphone uređaji. Inače, HDR (High Dynamic Range) je funkcija koja daje veću dinamiku prilikom snimanja – tamne dijelove malo posvijetli, a one svijetle potamni. Iako na službenim stranicama piše kako Genius DVR-FHD590 kamera ima HDR funkciju, mi je na snimci nismo “osjetili”. No, mogli smo razaznati registracije vozila, što mislimo da je važno prilikom dokazivanja nekih “nezgodnih” situacija u prometu. Napominjemo kako se snimka s ovakvih kamera može koristiti kao dokaz na sudu!

Ukupni dojam

Zanimljiva kamera, zaista. Genius DVR-FHD590 auto kamera nam je otvorila oči i otkrila neke stvari o kojima do sada nismo niti razmišljali. Lako je prenosiva i vrlo je jednostavno možete premjestiti iz jednog vozila u drugo, pa čak i nekome posuditi ako je potrebno. S obzirom na njene mogućnosti i za što sve može poslužiti odlučili smo jedan primjerak kamere kupiti i za našu redakciju.

Kada već spominjemo cijenu, saznali smo kako se Genius DVR-FHD590 kamera prodaje u Hrvatskoj, možete je pronaći u Microlineu i to po cijeni od 879 kuna. Nadamo se kako ste i vi saznali puno korisnih informacija u ovoj našoj mini recenziji. Ako još niste pogledali sve video priloge, preporučujemo da si rezervirate 20-ak minuta i pogledate ih. Garantiramo kako će nakon gledanja snimki neki od vas sigurno osjetiti želju za kupovinom. I bit će u pravu… :)

Više informacija o Genius DVR-FHD590 auto kameri potražite na .

+ Hvalimo
+ snima Full HD, slika stabilna i na neravnoj cesti
+ malih je dimenzija i težine, kompaktnog izgleda
+ dugi kabel za auto punjač od 4M
+ višestruka primjena

– Zamjeramo
– Full HD snimka nije najčišća, pogotovo po noći
– snima u ne baš zahvalnom MOV formatu
– nema HDR funkciju
– nema nikakvu microSD karticu u paketu

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.