Genius DVR-FHD568 140 Wide Angle Vechile Recorder – recenzija

Fotografija članka: Genius DVR-FHD568 140 Wide Angle Vechile Recorder – recenzija

Kamere za snimanje prometa na cesti, kao i one akcijske, sve su popularnije i u našim krajevima. Upravo zato smo isprobali i novu Genius DVR-FHD568 140 Wide Angle Vechile Recorder kameru.

Oglas

Prije nepunih godinu dana testirali smo također jednu Geniusovu kameru, model DVR-FHD590. Tada smo se pitali što će nam ovakva kamera. No, sada godinu dana nakon toga stekli smo puno iskustva i danas nam je potpuno jasno čemu sve mogu poslužiti ove kamere.

Snimati samo promet, to nam se baš nešto i ne čini “seksi”, nismo baš sigurni koliko želite snimati  primjerice vaš svakodnevni odlazak na posao i povratak, odlazak u shopping ili nešto slično. No, što ako se dogodi saobraćajka ispred vas a vi to imate snimljeno na kameri? Ili još gore – primjerice neka se automobil iz bočne ulice zabije u vas, a vi imate snimku? Sve to možete upotrijebiti i na sudu kao svojevrsni dokaz o “nemilom događaju” koji se dogodio u prometu.

Vaša je sreća što ste posjetitelj našeg Racunalo.com portala gdje ćemo vas naučiti nešto više o kameri te čemu sve može poslužiti. Snimili smo nekoliko korisnih fotki, pa i videa, tako da će vam biti sve puno jasnije.

Kao što je to bio slučaj s prethodnom Geniusovom kamerom koju smo testirali ( a isprobali smo i Garminove i još neke), shvatili smo kako je ova kamera itekako korisna. Za nekoliko stotina kuna možete “proširiti” prometne vidike… i ako hoćete – dobro se zabaviti.

Genius DVR-FHD568 140 Wide Angle Vechile Recorder kamera je svojevrsni nasljednik spomenutog modela , ponešto su je redizajnirali i što je najvažnije – povećali su aktivni kut gledanja sa 128 na 140 stupnjeva.

Čemu služi auto kamera?

Auto kamera je uređaj koji ima višestruku ulogu, ne biste niti vjerovali što sve možete s njom. Njena prva i osnovna funkcija je snimanje prometa dok se vozite, no može poslužiti i za još pregršt drugih stvari, primjerice i kao nadzorna kamera, snimanje utrka (primjerice ukoliko ste rally vozač ili neki drugi trkač).

Kome je Genius DVR-FHD568 auto kamera namijenjena? Praktički svima koji žele povećati svoju sigurnost u prometu. No, u zadnje vrijeme sve se češće pojavljuju vozači koji namjerno iskorištavaju “rupe u zakonu” i koriste iz za zaradu na štetu nevinih vozača. Kako? Sad ćemo vam objasniti…

Genius DVR-FHD568 140 Wide Angle Vechile Recorder auto kamera recenzija

Crash for Cash
Jeste ikada čuli za ovaj izraz – “cash for crash”? Naziv praktički govori sve, a radi se o namjerno izazvanim prometnim nesrećama u kojima upravo oni koji ih izazivaju zakonski nisu krivi (iako jesu!). Kako je to moguće? Vrlo jednostavno. Objasnit ćemo vam u nekoliko primjera.

Primjer 1: Na nekoj lokalnoj cesti prestiže vas automobil. Taman vas je prestigao i ponovo se vratio u vašu traku, neočekivano stisne kočnicu i vi se zabijate u njega! Tko je kriv? Vi, naravno, jer naš “rupičasti” zakon kaže kako niste držali dovoljan razmak. No taj isti zakon nije vidio da je ovo namjerni čin vozača koji vas je prestizao i koji je namjerno izazvao prometnu nesreću kako bi izvukao novac od osiguranja. Da ste to snimali kamerom, ne biste bili krivi. Ovako, sve ćete debelo platiti vi i vaše osiguranje.

Primjer 2: vozite se po glavnoj cesti u gradu s 50 km/h, a točno ispred vas iz sporedne ulice izlijeće automobil! Pošto ste se vi vozili pri brzini od 50 km/h jednostavno se nećete moći zaustaviti (jedino ako ste Supermen!) i zabijate se u vozilo ispred vas! Isti zakon prepun zakonskih rupa opet tumači kako ste vi krivi jer niste držali razmak, no da ste imali kameru situacija bi bila sasvim drugačija. Ovako sve opet plaćate vi…

Primjer 3: u stvari nećemo ništa opisivati. Samo pogledajte ove video priloge. Ako vam i to nije dovoljno, dodatne potražite

Ovakve “kauboje na cesti” možete gotovo svakodnevno susresti u istočnim zemljama ali sve češće i na “razvijenom” zapadu. Ovaj je “sport” izuzetno popularan u Rusiji i obilato se prakticira. Gotovo je sigurno da će vam prije ili kasnije dobro doći ovakva kamera. Kako radi Genius DVR-FHD568 auto kamera, to ćete sve saznati u nastavku.

Vanjski izgled

Očekivano, nova Genius DVR-FHD568 140 Wide Angle Vechile Recorder kamera dolazi u otprilike istoj crvenoj kutiji kao i stariji model. U kutiji ćete pronaći sve što je potrebno za korištenje kamere – uz samu kameru tu je i vrlo dugi kabel za auto punjač s miniUSB ulazom (za kameru), nosač za kameru koji se montira na vjetrobransko staklo, te još jedan dodatni USB/miniUSB kabel koji ćete uglavnom koristiti za punjenje baterije spajanjem na računalo.

Svaki od ovih dijelova vam je potreban za korištenje u automobilu, pogotovo dugi kabel za auto punjač, tako da vam se praktički ne može dogoditi da ostanete bez baterije, koja se inače prilično brzo troši. Nosač za vjetrobransko staklo je sada još kompaktniji i čvršći, tako da je sama video snimka stabilnija i praktički se ne osjete vibracije, ili ako baš hoćete – rupe na hrvatskim cestama.

Sama je Genius DVR-FHD568 140 Wide Angle Vechile Recorder kamera kompaktna i ponešto dizajnerski drugačije riješena od prethodnog modela. U kompaniji su se odlučili za širi pravokutni oblik u odnosu na prethodni četvrtasti. Ono što ćete prvo primijetiti je izvučena prednja leća, tako da ova kamera izgleda kao minijaturni fotoaparat. Ono što je najvažnija karakteristika leće je kako sada snima još pod širim kutem od 140 stupnjeva (zahvaća više lijevo i desno) što je uvijek bolje. S prednje ćete strane pronaći i zvučnik (lijevo po rubu je mikrofon), tako da video snimke (kao i ranije) imaju zvuk.

Kada već govorimo o dimenzijama, recimo kako je veličine 79 x 55 x 30,5 milimetara, te je teška tek 86 grama. Kamera stane na prosječni muški dlan.

Velika prednost nove Genius DVR-FHD568 140 Wide Angle Vechile Recorder kamere u odnosu na stariji model je što snima u standardnom AVI formatu (stara je snimala MOV, koji se baš i ne koristi u našim krajevima), a može snimati video u Full HD rezoluciji 1920×1080 točaka u 30 sličica, odnosno HD rezoluciji 1280×720 točaka u 60 sličica. Slike snima u također standardnom JPEG formatu.

S gornje strane kamere nalazi se miniUSB ulaz te utor u koji “ušarafljujete” nosač za vjetrobransko staklo. S donje je strane ulaz za microSD karticu, na desnom je rubu tipka za paljenje i gašenje, a lijevo je microHDMI video izlaz, te mikrofon.

U usporedbi sa starijim modelom snimili smo nekoliko ekskluzivnih fotografija, tako da možete vidjeti i vizualnu razliku između starijeg i novog modela.

Sa stražnje strane se nalazi 2,4 inčni ekran na kojem možete podešavati sve opcije, pokrenuti snimanje i slično. Nije osjetljiv na dodir, tako da upravljate kamerom s tipkama koje se nalaze s desne strane. Moramo priznati kako nam se bilo malo teže naviknuti na Geniusovu logiku upravljanja Genius DVR-FHD568 140 Wide Angle Vechile Recorder kamerom koja je po nama malo kaotična, jer smo često griješili u ulasku u pojedine izbornike. Nekako nam se čini kako je stariji model imao bolju logiku.

U kutiji se uz samu Genius DVR-FHD568 auto kameru nalazio i nosač za vjetrobransko staklo, te vrlo dugi kabel koji s jedne strane ima miniUSB ulaz, a s druge strane ga spajate na punjač u automobilu (upaljač). Litij-polimerska baterija u samoj kameri baš i ne traje dugo (s obzirom na Full HD snimanje), inače ima 420 mAh, tako da je taj kabel zlata vrijedan. Napominjemo kako u paketu s kamerom ne dolazi memorijska kartica (microSD), tako da ćete je trebati kupiti posebno.

S prednje strane Genius DVR-FHD568 kamere nalazi se 1/2.7“CMOS senzor koji je vrlo osjetljiv snimit će prilično solidne snimke i u slabije osvijetljenim uvjetima (možete vidjeti naš video niže). Svidjet će vam se što snima u Full HD rezoluciji od 1920×0180 točaka i s 30 sličica u sekundi, odnosno 1280×720 točaka sa 60 sličica u sekundi. Na video kvalitetu, kao i na audio zvuk nemamo nekih zamjerki, prilično smo zadovoljni snimljenim i viđenim.

Inače, leća je malo izvučena prema van, iako je dobro izolirana preporučujemo dodatni oprez. Po vanjskom izgledu Genius DVR-FHD568 auto kamera nalikuje na maleni digitalni fotoaparat, iako to ona nije, ali može i fotkati slike. Dizajnerski gledano nam je ljepša od prethodnog modela koji smo testirali, FHD568.

Kako radi ova auto kamera?

Vrlo jednostavno. Sve što trebate je uključiti i ona će automatski početi snimati. Prilikom prve upotrebe ćete trebati podesiti osnovne podatke, datum i vrijeme, ti će se podaci nalaziti na video snimci, što je također odličan podatak za dokaz.

S desne se strane nalazi šest tipki preko kojih kontrolirate samu kameru. Naravno, ekran nije osjetljiv na dodir. Nema hrvatskog jezika, sve je na engleskom, ali je sve jednostavno i jasno. Što se samog podešavanja tiče nema tu puno opcija, ali vam niti ne treba, Genius DVR-FHD568 je auto kamera. Možete podešavati rezoluciju (podržava Full HD 1920×1080, te HD 1280×720 točaka), gašenje ekrana dok snimate (štedi bateriju i ne odvlači vozačevu pažnju), uključiti ili isključiti mikrofon i zvukove izbornika, postaviti automatsko snimanje (čim se kamera upali), odrediti intervale snimanja, uključiti detekciju pokreta (da, i to može!), detekciju sudara, to je ono osnovno što vam treba.

Kao što smo već spomenuli, Genius DVR-FHD568 snima u širem kutu od svojih prethodnika – obuhvaća punih 140 stupnjeva ispred vozila. Ovih 20-ak stupnjeva više je vrlo značajno jer snima “šire”, odnosno lovi objekte koji su i sa strane.

Kod prošlog modela smo osjetili zagrijavanje same kamere, dok se Genius DVR-FHD568 uopće ne zagrijava, odnosno vrlo malo. Čini se kako su u Geniusu riješili i taj problem. Za snimanje je kameru najbolje postaviti na vjetrobransko staklo po sredini, odmah ispod srednjeg retrovizora.

Dvije su funkcije koje nam se posebno sviđaju na ovoj kameri, a to su“Emergency Recording” i Motion Detection”. Obje funkcije rade u međusobnoj kombinaciji tako da “detektiraju” mogući sudar (primjerice naglo kočenje) snimke će se automatski pohraniti u“Emergency Recording” modu, tako da ih kasnije možete priložiti na sudu. Kada već spominjemo sud, poznata nam je informacija kako su u Rusiji zbog tih kamera mijenjali čak i zakon, a kako bi one bile vjerodostojan dokaz na sudu. I jesu :)

Sama snimka u FUll HD rezoluciji je iznenađujuće dobra. Kao što smo već i rekli, može snimiti prilično dobar video i u slabijim uvjetima osvjetljenja, najviše zahvaljujući otvoru blende od čak F/2.4. Fotografije su također na visini u tom smo dijelu osjetili napredak u odnosu na stariji model FHD590. Ne puno, ali se osjeti.

Ukupni dojam

Auto kamere više nisu nepoznanica. Prije godinu i nešto više smo se po prvi puta upoznali s njima, a sada možemo reći kako smo postali i stručnjaci. Genius DVR-FHD568 auto kamera donosi širi kut snimanja – što šire to bolje, a nije na uštrb kvalitete, koja je i više nego zadovoljavajuća.

Sam dizajn kamere za ovakva snimanja nam nije najbolje legao, ali s druge strane to i nije toliko bitno. Sve što trebate je uključiti je i početi snimati, a sve ostalo će odraditi sama kamera. Malena je i lagana, lako prenosiva, vrlo ju je jednostavno namontirati, skinuti i premjestiti u drugi automobil.

Ono što nam se također baš nije svidjelo su prilično zbunjujući izbornici same kamere, trebalo nam je dosta vremena da se naviknemo na njih. Isto tako, Genius bi konačno mogao us svoje kamere isporučivati i microSD kartice od bar 4 GB, tako bi dobili potpuni proizvod “u paketu”.

Skloni smo razmišljati kako je auto kamera, kao što je Genius DVR-FHD568, danas potreba a ne više luksuz. Nikada ne znate kada će vam zatrebati. Samo je pustite neka snima, neka se microSD kartica vrti u krug, a sve ostalo će odraditi ona.

Što se tiče cijene, čini nam se kako je prilično povoljna. Za 20-ak kuna je skuplja od prethodnog modela koji smo testirali, ali nam se nekako čini kako se isplati uložiti u nju koju kunu više i imati je u svom automobilu. Koliko je to? Cijena Genius DVR-FHD568 auto kamere je 899 kuna. Prošlu smo našli u Mikronisu, vjerujemo da ćete na istom mejstu pronaći i ovaj novi model.

Više informacija o Genius DVR-FHD568 auto kameri potražite na .

+ Hvalimo
+ prilično dobra Full HD snimka, AVI format, slike su JPEG
+ malih je dimenzija i težine, kompaktnog izgleda
+ ugrađena stabilizacija slike, odlično snima i po slabom svjetlu

– Zamjeramo
– vrlo zbunjujući izbornik
– nema nikakvu microSD karticu u paketu
– isturen objektiv bi mogao biti osjetljiv na udarce
– baterija se brzo troši

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.