Gelsinger: od milivata do petaflopa

Fotografija članka: Gelsinger: od milivata do petaflopa

U sektoru HPC-ova Intelovi procesori Xeon pokreću tri od pet najjačih HPC sustava na svijetu, a tijekom 2007. Intel je isporučio otprilike četiri od pet procesora na tržištu HPC-ova, uključujući jedan od najjačih u Kini, sustav SINOPEC koji se koristi za naftna istraživanja.

Gelsinger je iznio neke tehničke pojedinosti o Intelovoj liniji procesora sljedeće generacije, kodnog naziva "Nehalem", koja će se početi proizvoditi u četvrtom tromjesečju. Nehalem će se najprije koristiti u stolnim procesorima visoke klase i dvojezgrenim poslužiteljskim sustavima, a na ostale će se tržišne sektore proširiti 2009. godine. Nehalem će biti dostupan u modelima s dvije do osam jezgri. Gelsinger je predstavio i Intelove nove instrukcije Advanced Vector Extension namijenjene liniji procesora nakon Nehalema, kodnog naziva "Sandy Bridge", planiranoj za 2010. godinu.

Honglin Zhang, zamjenik glavnog direktora informatike u kineskom ministarstvu željeznica, pridružio se Gelsingeru za govornicom i govorio o ključnoj ulozi koju sustavi utemeljeni na Intelovoj arhitekturi imaju u izradi ekonomičnih, fleksibilnih i pouzdanih sveobuhvatnih rješenja. Pekinški dužnosnici istaknuli su i da će IT infrastruktura te web-portal Olimpijskih igara biti utemeljeni na procesorima Intel Xeon. Gelsinger je svoj uvodni govor zaključio isticanjem Intelove vizije o vizualnom računalstvu i potrebe za boljim računalnim performansama, većom memorijskom i ulazno-izlaznom propusnošću, boljom grafikom, boljim softverskim alatima i bibliotekama kojima će se omogućiti fotorealistično 3D renderiranje, video i audiozapisi visoke razlučivosti te računalno modeliranje, a sve to radi kvalitetnijeg rada korisnika na računalu. Ključan će element biti arhitektura "Larrabee", koja će se odlikovati brojnim jezgrama utemeljenima na Intelovoj arhitekturi, novom arhitekturom predmemorije i novim skupom instrukcija za obradu vektora.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.