GDi otvorio razvojni centar u Pečuhu

Fotografija članka: GDi otvorio razvojni centar u Pečuhu

Prvi rezultat rada novog centra je aplikacija za uspostavu i korištenje lokacijskih usluga u sklopu popularnih internetskih društvenih mreža.

GDi grupa (GDi Gisdata/GDi Systems), jedna od vodećih specijaliziranih tehnoloških tvrtki u regiji te najveća tvrtka za geoinformatiku na području srednje i jugoistočne Europe, pokrenula je specijalizirani centar za razvoj mobilnih tehnologija. Centar se nalazi u Mađarskoj, u gradu Pečuhu, a pokrenut je inicijativom GDi-jevog mađarskog ureda te u suradnji s lokalnim sveučilištem i partnerima. To je drugi po redu GDi-jev razvojni centar u susjednoj zemlji, obzirom kako grupa još od 2005. godine koristi usluge sličnog specijaliziranog tima u Budimpešti. U izboru lokacija za centre prvenstveno je presudila kvaliteta lokalnih sveučilišta te razvijena poslovna okolina u kojoj djeluje veći broj softverskih IT tvrtki s kojima GDi surađuje na redovitoj osnovi. Centrom u Pečuhu rukovodi dr. Ferenc Brachmann, profesor informatike na Sveučilištu u Pečuhu. Novi centar će se usredotočiti na razvoj praktičnih proizvoda koji će objedinjavati geoinformatičke lokacijske tehnologije i prateće usluge te aplikacije za novu generaciju naprednih (tzv. pametnih) mobilnih telefona – kao što su to primjerice popularni iPhone te uređaji koje pokreću Symbian, Android, Windows Mobile i WebOS operacijski sustavi. Ujedno će se raditi i na projektima koje financira EU, a vezano uz razvoj cloud computing rješenja i projekata za sektor malog i srednje velikog poduzetništva te ponude softvera u obliku usluge.

Predsjednik Uprave GDi Gisdata, Boran Lončarić, naglasio je važnost kontinuiranog ulaganja u istraživanje i razvoj kada su u pitanju tehnološke industrije i tvrtke koje se bave razvojem intelektualnog kapitala. „Tehnološka industrija je uspješna i propulzivna prije svega zbog činjenice kako se temelji na međusobnom djelovanju znanja i ideja. Kako bi se uopće došlo do dobre i tržišno isplative zamisli, a u konačnici do opipljivog novog proizvoda ili usluge, neophodno je ulagati sredstva u razvoj. Mi smo stoga odlučili iskoristiti našu stručnost s područja geoinformacijskih i telekomunikacijskih tehnologija i vidjeti do kakvih sve ideja možemo doći u kombinaciji ta dva područja“, objašnjava Lončarić.

Attila Olah, voditelj GDi-jevog razvojnog centra u Budimpešti, nadovezao se ističući kako će se otvaranjem novog centra u Pečuhu, fokusiranjem na mobilne tehnologije i suradnjom s postojećim razvojnim timom osigurati pretpostavke za stvaranje još kvalitetnijih inovativnih rješenja u sve dinamičnijem segmentu telekomunikacija.

Iako je relativno nedavno otvoren, GDi-jev novi razvojni centar već je dao i prve rezultate – izrađena je pokusna inačica aplikacije za korištenje lokacijskih usluga u kombinaciji s popularnim online društvenim servisom Facebook. Sustav funkcionira na način da korisnici aplikacije, prema želji, mogu dozvoliti objavljivanje svoje trenutačne lokacije te u odnosu na nju vidjeti poziciju svojih poznanika u bližoj okolici. Na osnovi te informacije korisnici, prema želji, mogu jednostavno kontaktirati svoje prijatelje i s njima se susresti na dogovorenom mjestu. Ovo je prva aplikacija koju je osmislio novi GDi-jev razvojni centar za mobilne tehnologije, a u planu su brojni drugi projekti koji će na zanimljive, inovativne i korisne načine povezati lokacijske, internetske i mobilne tehnologije u usluge s dodanom vrijednošću za krajnje korisnike.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.