Gartner zabilježio prvi kvartalni pad prodaje pametnih telefona (Q4 2017)

Fotografija članka: Gartner zabilježio prvi kvartalni pad prodaje pametnih telefona (Q4 2017)

Iako je na godišnjem nivou zabilježen rad prodaje pametnih telefona, kritičan je posljednji kvartal u 2017. godini, u kojem je po prvi puta zabilježen pad prodaje. Je li to vrijeme za brigu?

Oglas

Posljednje prošlogodišnje tromjesečje je završilo s 408 milijuna prodanih uređaja što je za čak 5,6% manje nego u istom krartalu 2016. godine. Zanimljivo je kako je ovo prvi pad prodaje pametnih telefona u povijesti praćenja ovog tržišta, a koje Gartner analizira još od 2004. godine.

Anshul Gupta, istraživački direktor u Gartneru, smatra kako se to dogodilo iz dva razloga. Prvi je činjenica kako su kupci razočarani slabom kvalitetom jeftinih smartfona te kupuju skuplje i kvalitetnije uređaje. Drugi je razlog vezan uz prvi, a to je činjenica kako su skuplji i kvalitetniji modeli izdržljiviji, tako da ih korisnici duže koriste.

Isto tako, iako se sve više traže kvalitetniji 4G pametni telefoni s boljim kamerama, čini se kako kupci ne vide značajniji napredak u tehnologiji tako da je i to razlog dužeg zadržavanja trenutnih modela.

U nastavku možete vidjeti i kako to izgleda tabelarno, kao i tržišni udio operativnih sustava u kojem Android apsolutno dominira, iOS je nešto pao, no korištenje trećih OS sustava praktički nestaje.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.