Gartner -Tržište mobilnih telefona

Fotografija članka: Gartner -Tržište mobilnih telefona

Smartphone prodaja je porasla za 13 % u trećem tromjesečju 2009. Ukupni broj smartphones prodanih u svijetu Q3 2009 je 41067 milijuna. Od toga Nokia 16.15 miliona,  RIM: 8,52 miliona, Apple: 7,04 miliona, HTC: 2,65 miliona, Samsung : 1.32 milijuna i ostali 5,36 milijuna. Prvih pet smartphones globalno su: iPhone, Nokia N70, Blackberry 8.300, Nokia N80 iNokia N73. Interesantan je podatak da telefoni osjetljivi na dodir imaju rast puno brže nego segment pametnih mobitela. Očekuje se da će bum touchscreen telefona biti pokrenut za vrijeme božićne sezone kao i prodaja drugih mobilnih uređaja.  Otvorene platforme su bile vruća tema u 2009, ali kada proizvođači usvoje standardnu softversku platformu, oni će izgubiti sposobnost da se razlikuju.
Nokia udio u tržišnom svijetu smartphone dosegla je niže rezultate u trećem kvartalu 2009. U usporedbi s 45 % u drugom tromjesečju 2009. na 39%. Research In Motion dosegao je 20 % udjela, najviše do sada. RIM-ova pojačana prodaja temelji se na  Curve 8.900 u Europi i Storm 2 u SAD-u.  RIM je također usmjeren na pre-paid prodaju i fleksibilnije BlackBerry Internet Servisne ponude. Analitičari su se suglasili da RIM snaga je još uvijek u poslovnom prostor, za razliku od rastućeg smartphone potrošačkog tržišta.
 Apple je u svijetu pametnih mobitela dosegao udio od 17 % prodaje iPhona, a koja je iznosila 7 milijuna jedinica u trećem kvartalu 2009., potpomognuta prodajom iPhone 3GS u novim zemljama. Prodaja u četvrtom kvartalu bi trebala biti još jača jer Apple počinje prodaja u Kini, te u dodatnih 16 zemalja.
U smartphone operativnim sustavima na tržištu, android  je također zauzeo svoje mjesto, ali sa samo nekoliko android dostupnih uređaja. Njegov udio je ostao skromnih 3.5 %. Windows Mobile 6.5 koji je postao dostupan tek u listopadu, prekasno je mogao imati utjecaj na treći kvartal, tako da je prodaju Windows temeljenih smartphone vidno još u padu.
 "Proizvođači bi trebali raditi na različitim korisničkim sučeljima stvarajući različite načine za organiziranje korisničkih informacija i usluga. Međutim, oni trebaju biti oprezni održavati kompatibilnost aplikacija.", rekao je Roberta Cozza, glavni analitičar iz tvrtke Gartner.  

Sanja Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.