Gartner predviđa kako će tržite tableta ove godine narasti na 197 milijuna primjeraka

Fotografija članka: Gartner predviđa kako će tržite tableta ove godine narasti na 197 milijuna primjeraka

Gartnerova istraživanja su vrlo blagonaklona prema tržištu tableta. Očekuje se kako će ove godine biti prodano više od 197 milijuna tableta, što je rast od 69,8% u odnosu na 2012. godinu.

Oglas

Kao što ćete moći niže vidjeti na tabelama, rast se predviđa za sve mobilne kategorije mobilnih uređaja (smartphone, tablet, ultramobile), osim kategorije stolnih i prijenosnih računala koja je u padu. Projekcija je napravljena u periodu od 5 godina, od 2012. do 2017. godine. Jasno se vidi kako će se kretati tržište uređaja.

Spomenimo kako je Gartnerovo istraživanje gotovo identično s IDC-ovim koje je ova analitička kuća predstavila još u ožujku. Iz ovih se brojki može iščitati i nešto drugo. Najveći gubitnik u ovoj priči je Microsoft, jer se mobilni uređaji s Windows Phone 8, Windows 8/RT OS-om baš i ne prodaju, dok s druge strane buja prodaja Android i iOS uređaja. Gartner prognozira kako će samo ove godine prodaja klasičnih stolnih i prijenosnih računala pasti za 7,3%.

Najveći rast bilježe tablet uređaji, očekuje se ras od čak 69,8%, sa 116 (2012. godine) na 197 milijuna (2013. godine) prodanih primjeraka. Do 2017. godine ta bi brojka trebala narasti na gotovo 468 milijuna prodanih primjeraka.

Do kraja 2013. godine očekuje se prodaja od 2,4 milijarde prodanih uređaja, što je rast od 9% u odnosu na 2012. godinu. Ako na planetu Zemlji postoji nešto više od 7 milijardi stanovnika, jedan uređaj dolazi na svakog trećeg stanovnika, iako je u praksi priča sasvim drugačija…

Gartner - tableti u 2013 godini 02 Gartner - tableti u 2013 godini 03

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.