Gartner: broj Windows uređaja će rasti, ali nešto sporije

Fotografija članka: Gartner: broj Windows uređaja će rasti, ali nešto sporije

U odnosu na projekciju koju su objavili početkom 2014. godine, Gartner je ponešto smanjio entuzijazam o prodaji Windows uređaja. No, činjenica je kako će im broj i dalje rasti.

Oglas

Kao što ćete moći vidjeti i na grafikonu niže, vidljiv je trend rasta Windows uređaja (PC, tableti, smartfoni, all-in-one), kojima će brojka iduće 2015. godine narasti iznad brojki koje su zabilježene 2012. godine. Isto tako, možete vidjeti kako je trend prodaje Windows uređaja padao od 2012. do 2013. godine, nešto će rasti ove godine, a osjetniji se oporavak najavljuje za iduću godinu.

U 2013. godini je zabilježen pad Winodws uređaja u odnosu na 2012. godinu, dok se za ovu godinu prognozira blagi rast od 2,3%. U brojkama, ove se godine očekuje isporuka oko 333,4 milijuna Windows uređaja. Većina će ih i dalje biti klasična PC računala, prijenosna i stolna, a sve više je i hibridnih uređaja (s odvojivim ekranom), all-in-one uređaja, te je sve više Winodws mobilnih uređaja – smartfona i tableta, no tu se ne očekuje veliki rast. U 2015. godini se očekuje isporuka 373,7 milijuna uređaja na Windows OS-u, što je godišnji rast od 12,1%. Otprilike isti se rast očekuje i u narednih nekoliko godina.

Gartner - broj Windows uređaja će rasti, ali nešto sporije

Zanimljivo je kako se očekuje da će narasti udio Windows Phone OS-a s 4% iz ove godine na 10% u 2018. godini. Isto tako, vidljivo je iz grafikona kako uređaji na iOS / OS X operativnim sustavima konstantno i stabilno rastu (iPhone, iPad, Mac).

Gartner je početkom 2014. godine prognozirao kako će rast Windows uređaja do kraja godine biti 9,7%, te 17,5% u 2015. godini. No, te su optimističke brojke korigirali u gore navedene. I Gartner može pogriješiti…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.