Garmin VIRB XE recenzija – akcijska kamera za prste polizati!

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Garmin VIRB XE recenzija – akcijska kamera za prste polizati!

Garmin je s Virb XE kamerom pokazao i dokazao kako zna i može napraviti akcijsku kameru koja je svestrana, a u koju je dodao i GPS, G-force i druge senzore. No, to je tek vrh ledenog brijega…

Oglas

Garmin se prije otprilike dvije godine uputio u jednom posebnom smjeru. Vidjeli su kako se sve više ljudi “pali” na akcijske kamere, a koje su često vezane uz aktivnosti na otvorenom. Malo su razmislili, skupili pametne glave zajedno i donijeli odluku – napraviti svoju prvu akcijsku kameru. I nazvali su je Garmin VIRB…

To je bio početak. Ako redovito pratite naš portal tada znate kako smo prije nešto više od 15-ak mjeseci testirali njihovu najjaču akcijsku kameru koju su tada imali u ponudi, a to je , akcijska kamera koja uz samo snimanje videa ima i mogućnost zapisivanja i GPS podataka.

Garmin je kompanija koja nije zadovoljna s prosječnim. Vidjeli su kako su pobudili pažnju javnosti s VIRB kamerom i odlučili su krenuti korak dalje. Nekako bi se usudili reći kako je prva generacija njihove akcijske kamere bio jedan eksperiment koji je očito pozitivno upalio. Nismo dugo čekali, pojavila se druga generacija akcijske kamere koja je osjetno naprednija, ne samo po tehnikalijama i mogućnostima, nego sada zaista nalikuje na pravu akcijsku kameru. To je kamera koju smo upravo isprobali, a prepoznat ćete je pod nazivom Garmin VIRB XE.

Lagano ćemo zaviriti u njene mogućnosti, otkriti vam neke trikove i dati vam do znanja kako je ovo najbolja Garminova akcijska kamera do sada. I dostojan konkurent većini drugih akcijskih kamera.

Zašto akcijska kamera?

Našu recenziju Garmin VIRB XE akcijske kamere ćemo napraviti na sasvim drugačiji način. Tehničke podatke i druge sitnice ionako možete pronaći na službenim stranicama. Ono što vam želimo je dočarati koliko je zaista dobra ova kamera. I zašto akcijska kamera?

Nećete vjerovati, ali puno smo puta upitani “pa, čemu akcijska kamera služi”? Nećete vjerovati, ali njihova je upotreba danas već masovna. Svi ste čuli za vjerojatno najpopularnije GoPro kamere, tu je to negdje krenulo i u nekoliko se godina raširilo po cijelom svijetu i u raznim sferama ljudskog života.

Tako ćete akcijske kamere pronaći montirane na bicikle, motore, automobile… vrlo se često i rado koriste za snimanje vlastitih aktivnosti u ekstremnim sportovima, planinarenju, skijanju, sve više u zrakoplovstvu, montiraju se na leteće dronove. U novije vrijeme se koristi i u nautici, na brodovima, ali i u fitnesu.

Kao što vidite i sami, primjena je vrlo, vrlo široka. Isto tako, možete je koristiti i za svoje kućne video snimke jer imaju vrlo visoku kvalitetu video zapisa, mogućnost širokokutnog snimanja, snimanje s većim brojem sličica u sekundi, kao i sve popularnije time lapse snimke koje stvaraju fantastične video prizore.

Sve te karakteristike krase i novu Garmin VIRB XE akcijsku kameru. No, sjećate se, rekli smo kako Garmin uvijek svojim kupcima želi ponuditi nešto više. I jesu. Ako mislite kako je to GPS, u pravu ste, ali to nije sve…

Uz G-Metrix video više nije samo video

Kompanija je dala jednu zanimljivu konstataciju – kažu kako je “video zapis bez podataka samo video zapis”. Drugim riječima, nema nikakvih popratnih podataka. Nekada davno smo bili sretni kada smo na snimci mogli vidjeti datum i vrijeme snimanja. Danas je priča sasvim drugačija. Na video zapisu Garmin VIRB XE kamere možete vidjeti pregršt dodatnih podataka koji mogu biti itekako korisni.

Već smo ranije saznali kako su GPS podaci već standardni, a mogu se kombinirati s podacima o brzini vozila, upozoravanju i izbjegavanju sudara i druge sitnice. No, tu je nešto novo što se zove G-Metrix. To je tehnologija koja uz dodatno ugrađene senzore zabilježava još neke podatke na video zapis a koji bi vam mogli biti korisni. U kompaniji kažu kako će uz G-Metrix tehnologiju video zapis biti bogatiji, a snimak određenog trenutka intenzivniji. Hmmm… ima logike… :)

Ukratko, uz G-force tehnologiju i senzore orijentacije (nešto slično što imate i u mobilnim uređajima) možete zabilježiti zaista puno toga kao što je vaše kretanje, G silu prilikom naglijeg skretanja ili kočenja, i brojne druge zanimljive podatke. Ono što je ovdje važno upamtiti je kako ćete s ovom akcijskom kamerom dobiti podatke koje ne bi dobili s nekom drugom akcijskom kamerom… koja snima samo video… :)

Vanjski izgled

Nova Garmin VIRB XE kamera djeluje vrlo čvrsto i kompaktno. Neki će primijetiti kako nalikuje na neke druge konkurentske kamere što je otprilike i točno, ali ima razlike i to poprilične. Kamera se otvara preko kopče s desne strane – prednji poklopac odnosno zaštita se otvara tako da ćete dobiti pristup utoru za bateriju, kao i za microSD karticu.

Kada već spominjemo microSD karticu recimo kako praktički podržava sve, no naša je preporuka da svakako stavljate kartice veće brzine (Class 10), zbog toga što kamera može snimati Full HD video u 60 sličica u sekundi, a što zahtijeva veći transfer podataka. Dakle, kada ste već kupili elitnu kameru, nemojte štedjeti na microSD kartici, kupite brzu i kvalitetnu, o tome vas mogu savjetovati u .

Sama kamera, odnosno objektiv se nalaze s desne strane kamere, a lijevo je smještena baterija, dok je u sredini microSD kartica. Pristup je vrlo jednostavan, malo nas muči što se prilikom otvaranja poklopca neopreznim rukovanjem može oštetiti staklo objektiva, stoga budite oprezni. Kada zatvorite poklopac, kamera je vodootporna () i otporna na prašinu.

Na desnom se rubu nalaze kontakti za punjač. Baterija je litij-polimerska i kapaciteta od 980 mAh i iznenadilo nas je kako se vrlo brzo puni, za nekih 30-ak minuta, a dovoljno je jaka za snimanje videa do 2 sata (1080p@30fps), tako piše u uputama. Nama je trajala nešto kraće, oko 1 sat i 45 minuta, ali i to je sasvim dovoljno.

S gornje se strane nalazi ekran s kontrolama i opcijama (lijevo), po sredini su tipka za aktiviranje izbornika i paljenje uređaja, dok je desno sklopka koja vas prebacuje iz moda za snimanje videa u foto mod. LED indikator će vam reći u kojem ste modu – zeleno je foto, a crveno je video. Na sklopki je montirana tipka koja aktivira foto ili video funkciju.

Samo kućište je napravljeno od vrlo čvrste plastike, tako da sama kamera djeluje vrlo robusno. Takva i mora biti jer ovo je ipak akcijska kamera i mora izdržati udarce, vibracije, padove, nagle promjene smjera i sve ono što obična kamera ne bi preživjela. Po dimenzijama je mala i kompaktna, puno nam se više sviđa i praktičnija je od prve VIRB generacije.

Foto i video

Idemo na ono glavno. Garmin VIRB XE akcijska kamera može snimiti širokokutne video zapise u Full HD rezoluciji od 1920 x 1080 točaka u 60 sličica u sekundi, tako da ćete moći snimiti i neke usporene efekte. Više sličica u sekundi daje glatkiju video snimku, no morate računati s tim i da će sam video zapis biti veći, dok će prilikom snimanja miscoSD kartica morati “gutati” odnosno snimati više podataka. Zapamtili ste, Class 10.

Kameru smo isprobali na biciklu i u automobilu. Za bicikl smo nabavili dodatne nosače i tu nam je sve već normalno, dok smo je u autu montirali naopačke. Mislili smo kako ćemo prilikom montaže i obrade videa morati okretati snimku, no iznenadili smo se – video je potpuno ispravno snimmljen (iako je kamera visjela naglavačke).

Isprobali smo još jednu stvar. Dok smo snimali video, istovremeno smo “klikali” fotke i sve je radilo besprijekorno. Dakle, vozite se u automobilu i neki “komad” prelazi preko zebre – samo stisnete tipku… klik, klik… i imate je u maksimalnoj rezoluciji od 12 MP. Zvuk na snimci je vrlo solidan, ali nas nije očarao, što ćete moći čuti i u kraćem videu koji smo snimali vozeći se po gradu. Sam video zapis je vrlo dobar, malo je tamniji nego što smo očekivali (iako smo snimali po oblačnom vremenu), ali glatkoća i sam snimak su itekako upotrebljivi.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Inače, kada ve spominjemo nosače, Garmin je napravio jednu vrlo pametnu i lukavu stvar – osim originalnih Garminovih nosača možete koristiti i GoPro nosače, utori su isti. S obzirom na broj i raširenost dodatne opreme za GoPro, kao i selfie štapove i još brdo toga, sve ćete to moći koristiti i na Garminovoj kameri. Po nama je ovo pametan potez.

Na kraju recenzije ćemo navesti koje su vam foto i video mogućnosti na raspolaganju, tako da se sada s tim ne zamaramo. Uglavnom, mogućnosti su razne, granica je samo vaša mašta. Sviđa nam se što možete ručno podešavati i neke parametre kao što su balans bijele boje i ekspozicija, što neke konkurentske akcijske kamere ne dozvoljavaju. Ipak, za razliku od prve generacije VIRB kamere, na ovoj nemate kontrolni ekran na kojem vidite što se snima.

Softver, povezivanje

Puno elegantniji rad s Garmin VIRB XE kamerom je nakon što instalirate pripadajuću aplikaciju za mobilne uređaje, a koja je naravno besplatna. Osim što ćete puno lakše i s puno više opcija moći kontrolirati kameru, možete je primjerice aktivirati i daljinski.

Postoji i dodatni daljinski upravljač, a naravno podržava i Wi-Fi. Također je zanimljiva opcija sinkronizacije više kamera odjednom što može biti vrlo praktično kod snimanja s više kamera, odnosno neke scene iz više kutova. Sve u svemu, mogućnosti su razne.

Na ovim linkovima ćete pronaći korisne sitnice koje preporučujemo:
–  aplikacija za računalo za editiranje i uređivanje snimljenih videa i fotki
– na hrvatskom jeziku, bez puno muke saznajte sve mogućnosti ove odlične akcijske kamere

I što je stvar najbolja, Garmin VIRB XE akcijsku kameru možete povezati s praktički svim .

Zaključak

Garmin je ponovo dokazao kako može bolje od drugih. Njihova nova Garmin VIRB XE akcijska kamera je vrlo kompaktna, izdržljiva i svestrana, te će odraditi sve ono što od nje tražite bez pogovora. Sve što trebate je naučiti kako kamera radi, a to ćete vrlo brzo jer su opcije prilično jednostavne.

U osnovnom pakiranju praktički imate sve što vam treba. Kamera snima fotke do 12 MP, video do 1080p@60fps, te može bez ikakve dodatne opreme snimati pod vodom do dubine od 50 metara. Sviđa nam se njena jednostavnost korištenja, ali nas je ugodno iznenadila i cijena, jer Garmin je vrhunska marka i proizvodi prilično skupe, ali kvalitetne stvari.

Svidjela nam se i mobilna aplikacija, te aplikacija za uređivanje videa, kao i integrirani GPS i G senzori koji dodatno obogaćuju video zapise. Isto tako, istovremeno možete snimati video i fotografije, a kasnije ih možete i dodatno obraditi. Zgodno je i što kameru možete povezati s pregršt drugih Garmin uređaja i tako kombinirati njihove mogućnosti. Prekratko smo je imali kako bi isprobali njene sve mogućnosti, a ima ih…

Kupiti Garmin VIRB XE ili ne? S obzirom na mogućnosti cijena joj je vrlo privlačna, samo 399$ (model VIRB XE), odnosno 299$ (model VIRB X). Hoće li se prodavati? Odgovorit ćemo vam ovako – u Garminu su nam rekli kako su dvije redakcije koje su testirale VIRB XE već otkupile svoje testne kamere. Jednostavno ih ne žele vratiti… :)

Vjerujemo kako smo vas zainteresirali za kupovinu, tako da vas upućujemo na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Garmin VIRB XE – tehničke specifikacije

Dimenzije
•    Veličina uređaja (Š x V x D): 40,6 mm x 77,0 mm x  36,8 mm
•    Veličina zaslona: dijagonala 25,4 mm, 128 x 128
•    Težina jedinice: 151,7 grama

Videozapisi
•    Senzor slike: 12,4 MP, 1/2,3″ CMOS
•    Vrsta datoteke: .mp4
•    1440p HD video: 30 fps
•    1080p HD videozapis: 60, 50, 48, 30, 25, 24 fps
•    960p HD videozapis: 100, 60; 50 fps
•    720p HD videozapis: 120, 100, 60, 50, 30, 25 fps
•    480p (usporeno): 240 fps
•    Razlučivost fotografija: 12 MP i 7 MP
•    Uzastopno snimanje fotografija: 12 MP pri 30 fps
•    Vremenski odmak pri fotografiranju: podesivi intervali do 120 sekundi

Zvuk
•    Ugrađeni mikrofon: Da
•    Vanjski mikrofon: dodatni audiouređaj s izdržljivim kabelom ili Bluetooth® tehnologijom

Povezivanje
•    Bluetooth: da (4.0)
•    ANT+® kompatibilnost: da (daljinsko upravljanje i senzori)
•    Sučelje: USB 2.0
•    HDMI izlaz: ne
•    Wi-Fi usmjeravanje: da (802.11 bgn)

Ostalo
•    GPS: Da
•    Temperaturni raspon: za rad od -20°  do 45 °C; za punjenje od 0 ° do 45 °C; za skladištenje od -40 ° do 85 °C
•    Memorija: microSD™ kartica (do 128 GB); kartica se ne isporučuje
•    Brzinomjer: da
•    Visinomjer: ne
•    Vodootpornost: 5 ATM (50 metara)
•    Stabilizacija slike: da (pojačana žiroskopom)
•    Ispravljanje iskrivljenja objektiva: da

Baterija
•    Vrsta baterije: punjiva litij-polimer baterija od 980 mAh
•    Kapacitet baterije: 980 mAh
•    Trajanje baterije: do 2 sata snimanja u rezoluciji 1080p (30 fps)

U kutiji
•    Akcijska kamera VIRB XE
•    Punjiva baterija
•    Kabel napajanja
•    Nosač za montažu na ravnu i zaobljenu površinu
•    Kratki i dugi produžetak (nosači)
•    Dugi i kratki frikcijski mehanizam
•    2 duga i 1 kratki produžetak (kotačići)
•    Ključ
•    Dokumentacija proizvoda

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.