Garmin HUD+ Head Up Display recenzija – futuristička navigacija!

Fotografija članka: Garmin HUD+ Head Up Display recenzija – futuristička navigacija!

Garmin HUD+ navigacijski uređaj je zanimljiv po tome što prima informacije iz vašeg mobilnog uređaja i prikazuje ih na vjetrobranskom stalku. Cool, zar ne?

Oglas

Garmin HUD+ je drugačiji navigacijski uređaj, a možemo se pohvaliti kako smo i ovaj uređaj prvi testirali u Hrvatskoj. Oznaka HUD znači Head Up Display” ili u slobodnom prijevodu “uspravljeni ekran”. Ima logike, jer tako uređaj otprilike i izgleda. Uglavnom ćete ga montirati na prostor ispod vjetrobranskog stakla, ili ako neko više voli izraz “šofer šajba”, a namjestit ćete ga tako da vam prikazuje podatke o navigaciji – bilo na vlastitom ekranu ili što je još više seksi – na samom vjetrobranskom staklu.

Garmin HUD Plus recenzija

Vanjski izgled

Garmin HUD+ je u principu vrlo jednostavan uređaj za korištenje. Sastoji se od samog četvrtastog uređaja čije je kućište napravljeno od izdržljive plastike crne boje, a dodatno možete montirati plastični reflektirajući ekran na kojem se nalazi posebna folija koja reflektira podatke s ekrana, o čemu ćemo reći nešto kasnije.

Donji dio samog uređaja je od gume koja ima ljepljiva svojstva i koju kao takvu trebate zalijepiti negdje ispod vjetrobranskog stakla, ali tako da možete vidjeti što se na ekranu prikazuje. Isto tako, treba spomenuti kako je guma vrlo fleksibilna i savitljiva – ili bolje rečeno prilagodljiva tako da ćete ga moći postaviti na bilo kako zakrivljenu površinu. Važno je spomenuti i da uređaj možete skinuti i premjestiti na neko drugo mjesto, na plastici vašeg automobila ne bi trebalo biti nikakvih tragova.

S gornje se strane nalazi crni ekran na kojem se prikazuje zeleno znakovlje odnosno navigacijske oznake. Bočno s desne strane je tipka za paljenje uređaja, a lijevo bočno je ulaz za strujni adapter. Koliko smo shvatili, uređaj treba spojiti na struni adapter i tako treba raditi stalno, jer nam se čini kako nema vlastitu bateriju.

U kutiji ćete još uz upute za rad pronaći i posebnu reflektirajuću foliju koju možete nalijepiti na vjetrobransko staklo. Sve u svemu, vrlo je jednostavan za korištenje, sve što trebate napraviti je spojiti ga na punjač, postaviti reflektirajući ekran (na sam uređaj) ili reflektirajuću foliju (na vjetrobransko staklo) i uređaj radi. Ili ne? Radi, ali u kombinaciji s nekom od mobilnih aplikacija.

Kako Garmin HUD+ radi?

Dakle, Garmin HUD+ uređaj nije ništa drugo nego simpatičan uređaj koji će pročitati navigacijske podatke na vašem mobilnom uređaju i ispisati ih na reflektirajućem ekranu na uređaju ili na reflektirajućoj foliji na vjetrobranskom staklu.

Prvo što trebate napraviti je upariti Garmin HUD+ uređaj s vašim smartfonom. U prvom je redu namijenjen za rad u kombinaciji sa smartfonom, no jasno radi i na tabletima odnosno svim uređajima koji podržavaju Bluetooth. Ipak, nekako nam se čini kako je najpraktičniji za rad u kombinaciji s pametnim telefonom.

Dakle, prvo morate napraviti Bluetooth uparivanje između Garmin HUD+ uređaja i vašeg smartfona. Kada to prođe, trebate downloadati neku od prikladnih aplikacija za vaš mobilni uređaj, ovisno kakav smartfon imate, odnosno na kojem operativnom sustavu.

Popis aplikacija je slijedeći:Nakon instalacije aplikacije trebaju proći sve one potrebne registracije na što sve već navikli. Inače, postoji nekoliko tipova aplikacija, no linkove koje smo priložili odnose se na europsko područje. Naravno, već ste vjerojatno zaključili kako je pripadajuća aplikacija besplatna u kombinaciji sa Garmin HUD+ uređajem. Ako je navigacijski uređaj već od ranije uparen s vašim smartfonom, trebate pokrenuti aplikaciju i zadati rutu, a dalje će odraditi sve Garmin HUD+ navigacija. Od korisnih podataka dobit ćete podatke o smjeru, brzini, prometu, sigurnosnim kamerama i još puno toga.

Zgodna stvar kod ovog uređaja je da ćete u automobilu imati zaista futuristički uređaj (bar tako izgleda!) koji na ekranu zelene ili crvene boje prikazuje podatke u formatu recimo digitalnih satova, što možete vidjeti na slici. Podaci su jasno vidljivi i lako prepoznatljivi, tako da vas neće ometati u vožnji. Isto tako, podaci su “transparentni”, što znači da normalno vidite promet i kroz te brojke, a što je sigurnosno na višem stupnju nego kada gledate klasični navigacijski uređaj. Jasno, bolji je kontrast i vidljivost po mraku nego po danu, ali moramo priznati kako i po danu kristalno jasno navigirali naše vozilo.

Ono što nam se sviđa kod ovog uređaja što je vrlo jednostavan i praktički nemamo što više pisati o tome. Mala zamjerka ide na račun laganog prljanja uređaja, u prvom redu mislimo na gumu s donje strane, lako se sakuplja prašina i “mucice”. No, i to ćete vrlo lako riješiti ako donji dio premažete alkoholom ili nekim blagim sredstvom za pranje. Guma će se i dalje lijepiti i Garmin HUD+ će se čvrsto držati tamo gdje ste ga postavili.

Zaključak

Ono što je zgodna stvar kod ovog uređaja je da nakon što aktivirate aplikaciju i postavite navigaciju (lokaciju do koje putujete) više ne morate gledati na vaš smartfon, sve će to za vas odraditi Garmin HUD+ koji će stalno preuzimati podatke iz smartfonove navigacije.

Garmin HUD+ je inače u prodaji u Hrvatskoj već neko vrijeme, no praktički nećete o njemu pronaći nikakve podatke na našem jeziku, ovo je i prva recenzija, ali i prvi neki tekstualni materijal koji vam može pomoći u kupovini. Nećemo zaboraviti maloprodajnu cijenu koja je u Hrvatskoj 1.490 kuna (oko 195 eura). Više podataka na engleskom jeziku možete pronaći .

Garmin HUD+ je drugačiji način navigacije. Ako volite tehnološke novotarije, možda je ovo vaša slijedeća “Igračka” po kojoj ćete biti itekako primijećeni…

Garmin HUD+ – osnovne tehničke specifikacije:
– dimenzije: 10,8 x 8,8 x 1,9 centimetara
– težina 277 grama
– vrsta ekrana: VFD (vacuum fluorescent display)
– osvjetljenje ekrana: 7,700 cd/m²
– boja ekrana: zelena i crvena
– radna temperatura: -15˚ C do 60˚ C
– operativni napon: 10 V do 28 V

Vjerujemo kako ćete u kombinaciji s Garmin HUD+ futurističkom navigacijom moći iskorisiti i vrlo zgodnu kameru koja snima promet – .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.