Garmin Fenix 5 recenzija – moćan pratitelj i za najzahtjevnije

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Garmin Fenix 5 recenzija – moćan pratitelj i za najzahtjevnije

I najbrži i najizdržljiviji sportaši će u Fenixu 5 naći pratitelja koji će izdržati do zadnjeg koraka

Oglas

Uvod

Garminova serija Fenix satova je već bila kod nas na recenziji. Pozitivno sam pisao o koji je imao u sebi praktički sve što smo do sada željeli od jednog ozbiljnog sportskog sata. Fenix linija satova se odlikovala uvijek time što je predstavljala moćan i izdržljiv sportski dodatak koji je u sebi imao sve što je Garmin do sada poželio u njega staviti. Garmin je neke stvari pokušavao jednostavno ignorirati kao podršku za stanovite Bluetooth uređaje, ali kao što ćemo vidjeti u nastavku, i to bi sada trebalo biti samo stvar prošlosti.

Možda je zgodno prije nego što nastavim, spomenuti kako ove godine nemamo Fenix 4 sat, već je Garmin odlučio sljedeću liniju označiti brojem 5. Zanimljivo je kako broj 4 na kineskom jeziku fonetski zvuči kao i “polagana smrt” pa je kao i brojni tetrafobi, Garmin također odlučio ne izdati uređaj s ovim brojem.

Garmin Fenix 5 je samo jedan sat od tri koja dolaze ove godine. Tako smo ove godine dobili Fenix 5S, Fenix i Fenix 5X. Sva tri ih možete pronaći na .

Osnovne razlike u modelima

Fenix 5S je sat namijenjen primarno ženama. To je tanji model koji ima sve funkcije kao i Fenix 5, ali ima ponešto tanji dizajn, a zato i manju bateriju. Ipak, ovogodišnji Fenix modeli mogu izdržati znatno više, nego prošla serija pod brojem 3, no više o tome ćemo u nastavku.

Nakon 5S modela, imamo i tzv. Fenix 5 sat. Bez dodatnog slova pored svog imena, Fenix 5 je onaj sat koji će odabrati najveći broj kupaca. Poznati Garminov dizajn, pregršt funkcija i (za većinu korisnika) najbolji omjer funkcija i cijene, ono je zbog čega će se o ovom satu pričati najviše. Također treba spomenuti kako je Fenix 5 manji dimenzijama i od Fenix 5X sata, ali zbog toga što dodatan prostor ne troši na neke druge funkcije, ima najviše spremišta za bateriju. Baš zbog toga Fenix 5 može izdržati i najdulje od navedena tri modela.

Fenix 5X je model koji se prije svega ističe dodatnom funkcijom u vidu karata. Oni trkači koji se ne žele izgubiti, mogu kratkim pogledom na svoje zapešće ustanoviti svoju lokaciju i pronaći željeni put. Kao što možete vidjeti na fotografijama u nastavku, karte su dovoljno precizne i svakome će koristiti. Veličina detalja i prikaza je adekvatna i u skladu s očekivanjima.

Dizajn

Ova tri modela se razlikuju i veličinom. Tako 5S model ima promjer 42 mm, dok Fenix 5 ima promjer 47 mm. Najveći među njima je 5X koji ima promjer 51 mm.

Glede udobnosti, Fenix 5 satovi koriste i dalje Garminovu tehnologiju easy strap-on. Lako se stavljaju te jednom kada se sat remen zatvori, dobro prianja i stoji na ruci. Remen je silikonski i za njega imam i dalje samo pohvale. Mehanizam otključavanja mi se uvijek činio malo nespretan na prvi pogled, ali nakon 5-6 skidanja, uđete u štos i imate samo pozitivne dojmove za njega.

Osim tri modela, možete birati i tzv. safirsku verziju, odnosno verziju sata koja dolazi sa safirnim staklom. Izuzev veće čvrstine, safirna verzija ima i wi-fi funkciju. Wi-fi je taman jedan dodatak na satu koji vam je u pravilu potreban nekoliko puta godišnje kada ste u nekoj drugoj prostoriji, a mobitel nije s vama i bluetooth nije adekvatan za to. Malo je razočaravajuće da ga Garmin nije stavio u sve modele.

Osim dobrog prianjanja, Garmin se hvali i Quick Fit tehnologijom, odnosno mogućnošću mijenjanja remena bez posebnih alata.

Zaslon

Fenix 5 ima 1.2 inčni LCD zaslon rezolucije 240×240. Prošle godine smo gledali zaslon u rezoluciji 218×218 pa je i ovdje ostvaren stanoviti napredak, doduše samo na papiru, jer nećete vidjeti neku razliku u detaljima. Garminovi satovi su inače siromašni bojama na zaslonu pa nemojte očekivati preveliko šarenilo.

Moguće je mijenjati izgled prikaza sata, odnosno točnog vremena na glavnom zaslonu pa vam Garmin odmah nudi izbor od 9 prikaza. Zbog količine detalja na zaslonu mi je najdraži osobno što jednostavniji prikaz jer izgleda “najprirodnije”. No, imate na raspolaganju i aplikaciju u kojoj možete birati i dodatne izglede za svoj sat.

Satom se upravlja preko tipki koje su raspoređene sa strane – dvije s desne strane te tri s lijeve strane. Način upravljanja je jednak kao do sada pa ako vam je taj princip bio ugodan i dobar, ostat ćete i dalje zadovoljni. Moja ocjena za ovo je zadovoljavajuća, makar moram priznati da svako malo otkrijem neku tajnu funkciju. Tajna je u tome što sve ove tipke imaju vrlo često i drugačiju funkciju ako ih dugo držite pa možete svako malo otkriti još nešto na svom satu.

Kod dizajna, odnosno izrade, svakako moramo spomenuti i , što znači da Garminovi satovi mogu i do 100 metara dubine.

Praćenje aktivnosti – sport

Fenix 5 serijom satova možete pratiti skoro sve sportove. A ako ih nema na listi, možete ga sami unijeti.

Dakle, za mjerenje aktivnosti i dalje imam samo pohvale, a dodatnom kustomizacijom aktivnosti, Garmin je postigao izvrsnu stvar. Ono što me uvijek privlači na pravom sportskom satu je brzina kojom možete pokrenuti neku aktivnost. Tako na Fenix satovima označite jednu aktivnost kao omiljenu i pokrenut ćete je s dva brza pritiska gornje desne tipke.

Mjerenje koraka, prijeđene udaljenosti, broj potrošenih kalorija, otkucaji srca te daljnja detaljna statistika (intenzivne minute u treningu) su uredno zabilježene za svaku aktivnost.

Fenix 5 satovi će i automatski bilježiti vaše aktivnosti tijekom dana. Ovo će se (očekivano) svoditi na osnovne aktivnosti poput vožnje bicikla, aktivnog hodanja i trčanja. Ako jednu od ovih stvari radite dulje od 10 min, Fenix će je automatski zabilježiti i unijeti u dnevnik aktivnosti.

Fenix 5 sportski satovi su prije svega satovi s kojima idete na trčanje i za to su fenomenalni. Možete biti mirni da će Fenix sve točno mjeriti jer su GPS i ostali senzori izvrsno kalibrirani. Prijeđena udaljenost, vrijeme, brzina, brzina po kilometru, prosječna brzina po dionici, otkucaji srca, zone otkucaja – sve je to uredno zabilježeno. Na zaslon možete dodati i funkcije za kompas, glazbu i dr. koje bi mogle biti korisne.

Ove godine još više pohvaljujem funkcije poput VO2 max koja pokazuje vaš maksimalni plućni kapacitet (tj. maksimalni volumen kisika koji konzumirate tijekom vježanja – jedan od bitnijih faktora koji pokazuje vaše ukupno fizičko stanje) te Training effect – mjeri ukupni učinak aktivnosti na vaše aerobno i anaerobno stanje. Jako zanimljiva opcija koja bi trebala motivirati dobro kada vidite kako svakom vježbom napredujete u sitnom postotku.

Dok trčite imate uz sebe i Performance condition funkciju koja vam pokazuje kako vaše trenutno trčanja odudara od onog prosječnog.

Sve ove aktivnosti su uredno spremljene u Garmin Connect aplikaciji. Nakon odrađene aktivnosti možete vidjeti i Garminovu procjenu koliko vam je vremena potrebno za oporavak. Ovisno o zabilježenim parametrima te tome koliko ste se umorili, Garmin će vam reći koliko je potrebno da bi vaše tijelo bilo u potpunosti odmorno, odnosno kada je izvrsno vrijeme da opet krenete s vježbanjem. Ako niste prije koristili Garminove proizvode, onda uzmite u obzir da će točnost informacija rasti s brojem aktivnosti koje mjerite.

PLIVANJE – kao posebnu kategoriju bih izdvojio plivanje jer su sada sve napredne funkcije za bilježenje vaših plivačkih sposobnosti stavljene u ovaj sat. Osim prijeđene udaljenosti i brzine plivanja, Fenix 5 će mjeriti i broj zamaha te veličinu zamaha. IZVRSNO! Ovo omogućuje da imate u jednom satu zaista SVE funkcije. Pohvaljujem!

Fenix 5X i njegove karte su zanimljive onima koji to stvarno žele. Na karti ćete se moći orijentirati jer je prikaz dovoljno detaljan da vidite ulice i nazive. Karte koje dolaze na 5X su Topo karte, a Garmin je dopustio da na slobodan prostor na mobitelu možete pohraniti i neke svoje karte.

Praćenje aktivnosti – ostalo

Broj koraka i prospavani sati se također mjere. Mjerite koliko ste koraka učinili u jednom danu i na taj način vidite sami koliko ste bili prosječno aktivni. Garminov softver u sportskom satu je uvijek bio znatno točniji od narukvica pa neka bevezna mahanja Garmin u pravilu ne registririra. Tako da glede točnosti, Fenix 5 je u samom vrhu među dostupnim proizvodima.

Mjerenje spavanja je funkcija koja vam pokazuje koliko ste dugo i koliko ste duboko spavali. Za detalje pokrenite Garmin Connect aplikaciju te ćete tamo vidjeti skoro sve što vas zanima. Moje mjerenje spavanja je bilo uredno i točno tako da nemam nikakvih zamjerki.

Ono za što imam zamjerke je da možete svako spavanje uredno pogledati u Garmin Connect aplikaciji, ali detaljnije podatke s obzirom na tjedno spavanje, mjesečno i sl., možete vidjeti samo preko weba. Nažalost ovo pokazuje kako i dalje neke osnovne stvari u Garmin Connect aplikaciji ne štimaju.

Fenix 5 satovi i dalje mjere koliko ste bili neaktivni pa ćete tijekom duljeg sjedenja dobiti poziv da se krećete. U pravilu je to nakon sat i više vremena (pod uvjetom da Fenix ne zabilježi da ste odlučili popodnevno odrijemati). Meni ovo uvijek ide na živce jer nije baš da možemo usred posla odlučiti da neke stvari mogu pričekati jer smo mi odlučili trčati. Tako da ovu funkciju redovno gasim na svim satovima.

Softver

Sve se obavlja i prati preko Garmin Connect aplikacije, ali ono što vas Garmin tjera (neopravdano) je da idete preko web sučelja. Na webu ćete pronaći cijeli pregršt novih stvari za koje niste ni znali da sat prati.

Mene Garmin Connect nikada nije oduševljavao jer mu zamjeram što nije jako ugodan za korištenje. Nekako je sve dosta nepregledno, a pri pokretanju sata sam se kao novi korisnik uparivao sa satom dosta dugo. Jako puno izbornik, podizbornika te kartica znatno otežava korištenje i preglednost aplikacije. Jako je dobra funkcija kalendara koja prati i pregledno prikazuje sve vaše aktivnosti.No, za dizajn aplikacije imam samo pohvale jer sve te brojkice i podatke kada jednom otvorite i gledate, izgledat će predivno na vašem zaslonu mobitela. Tako da za to mogu reći samo lijepe riječi.

Performanse

Ovu općenitu kategoriji (performansi) volim staviti kao jedno mjesto koje pokazuje sve one popratne stvari koje su vam bitne za vaš sat. Na prvom mjestu ide kritika za prazan prostor. Na Fenix 5 satu ćete imati dostupno samo 64 MB interne memorije. Daleko je to od barem 1 GB. Ovo znači da na sat nećemo moći pohraniti pjesme za slušanje dok trčimo, već smo u potpunosti ovisni o mobitelu.

Već sam spomenuo da samo safirna verzija dolazi s wi-fi funkcijom.

Sve obavijesti koje vidite na telefonu, možete vidjeti i na zaslonu svog sata. Nažalost, s njima ne možete više od toga pa nećete moći dok ste na sastanku potajno odgovoriti na neku poruku. Vibracija je za sve obavijesti dovoljno jaka da vas trgne pa čak i probudi, tako da preporučam da ugasite sat prije odlaska na spavanje.

Baterija je puuuuno bolaj od prošle godine. Dok smo prije mogli izdržati s Fenixom svega nekoliko dana, više to nije slučaj. Garminove statistike kažu da s jednim punjenjem možemo izdržati do dva tjedna sa satom, odnosno 24 sata s uključenim GPS-om. Tako zaista i biva. Imate li prosječno 5 treninga tjedno, moći ćete izdržati dva tjedna s ovim satom, mjereći aktivnosti (pod ovime mislim primarno na trčanje i vožnju biciklom… odete li planinariti na 10 sati, sat će vam izdržati svega dva takva izleta ako ne uključite neki štedljiviji način).

Bateriju zato jako pohvaljujem jer cijelo vrijeme iamte uključeno pregršt senzora na ovom satu što pokazuje da je Garmin zbilja otišao extra mile kako bi sve optimizirao da radi kao… vura :)

Zaključno

Garminova Fenix linija nudi SVE što treba trkačima i ozbiljnim sportašima. Nije pitanje može li Fenix 5 nešto napraviti, već da li to vama stvarno treba. Naime, s ovako bogatim funkcijama, dolaze i visoke cijene.

Uzmemo li u obzir da sve ovo što Fenix mjeri je i točno, Fenix satovi ostaju opravdano simbol za najvišu kategoriju sprotskih nosivih uređaja koji će vam ikada trebati.

Sva tri modela – Fenix 5S, Fenix i Fenix 5X – možete pronaći na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.