Garmin Drive 50 LMT recenzija – GPS navigacija za sve i svakoga

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Garmin Drive 50 LMT recenzija – GPS navigacija za sve i svakoga

Vrlo jednostavna za korištenje, uz pregršt dodatnih mogućnosti i povezivanja s drugim uređajima kako bi vam vožnja bila što ugodnija i bezbrižnija, tako bismo mogli opisati Garmin Drive 50 LMT uređaj za GPS navigaciju.

Oglas

Kada Garmin nešto proizvede tada znate kako je to vrhunski uređaj u klasi, bez obzira radi li se o GPS navigacijskom uređaju, pametnom satu, pametnoj narukvici ili nekom drugom proizvodu. Ovo je priča o Garmin Drive 50 LMT navigaciji koju općenito uvijek naprave s posebnom pažnjom tako da vam je praktičan i uvijek pri ruci.

Odmah na startu moramo razlučiti neke stvari koje smo već ranije spominjali, ali nije na odmet ponoviti. Ovo je PRAVA navigacija koja je u prvom redu namijenjena korisnicima koji su često na putu i kojima je to jedan od osnovnih alata na koji se mogu osloniti u putovanjima, jer je vrlo precizna i pouzdana, te funkcionira u direktnoj komunikaciji sa GPS satelitima i bez potrebe ikakve dodatne internetske ili podatkovne veze.

Ono što imate na svojim pametnim telefonima se ne može uspoređivati s ovim uređajem. Ovo je “profi” uređaj koji jednostavno postavite u svoj automobil, kamion ili što već i koristite kada i kako god želite. Isto tako, ovakve navigacije mogu trajati i koristiti se dugo godina, dok ćete smartfon promijeniti vrlo brzo i ostati bez svih do tada ubilježenih podataka, postavki i putovanja. Ima razloga zašto to spominjemo.

Naime, jedna od velikih prednosti ove navigacije su – karte. Po nama i najvrjedniji dio koji možete i nadograđivati. Sigurno vas zanima i što znače ona dva slova “LM” u nazivu uređaja. To je oznaka koja vam osigurava doživotno korištenje i nadogradnju karti. Dakle, uređaj kupite i koristite ga dok god radi, sa svim kasnijim nadogradnjama i izmjenama, više ne morate razmišljati o tome.

To vam je kao i kada kupite pravi digitalac, možete ga koristiti desetak i više godina. Tako i navigacije kao što je Garmin Drive 50 LMT. Ono što smo primijetili na njihovom je postojanje tri inačice ovog modela, no mi vam odmah preporučujemo kupovinu ovog “LM” modela – neznatno je skuplji, ali je puno isplativiji ako ćete ga koristiti dugo i stalno.

Što je u kutiji?

U samoj se kutiji osim Garmin Drive 50 LMT navigacijskog uređaja crne boje nalazi i lifetime prometna antena / kabel za napajanje u vozilu s odgovarajućim automobilskim priključkom (spajanje na “upaljač”), zatim ćete pronaći USB kabel, kao i priručnik za brzo pokretanje koji će vam odlično poslužiti i kao inicijalni vodič.

Karte se već nalaze predinstalirane u samom uređaju, a kao što smo već ranije spomenuli možete ih nadograđivati. O tome ćemo nešto više kasnije. Naravno, u kutiji se nalazi i vakuumski nosač za postavljanje uređaja na vjetrobransko staklo iliti “šofer šajbu” :)

Vanjski izgled

Kod navigacijskih uređaja praktički je uvijek ista priča, sve one nalikuju jedna na drugu, a ono što je važno istaknuti je njena praktičnost. S prednje se stane nalazi TFT ekran dijagonale 5 inča (12,7 centimetara), a dimenzija je 11,1 x 6,3 centimetara, što je sasvim dovoljno za ugodnu navigaciju. Rezolucija ekrana je 480 x 272 točke, te ima bijelo pozadinsko osvjetljenje.

Dodirni dio ekrana jako dobro reagira na korisničke komande i djeluje nam prilično robusno, tako da ga možete stisnuti i malo jače, neće se ništa dogoditi. Inače reagira već na lagani dodir, što je dobro. Same ikone, opcije i prikazi karte na ekranu su vrlo oštri i čitljivi, tako da nećete navigaciju moći vrlo ugodno koristiti.

Ugrađena litij-ionska baterija će potrajati oko 1 sat korištenja što nije dovoljno za duže putovanje, no zato imate auto-punjač s dovoljno dugim kabelom tako da vas taj dio oko baterije ne treba zabrinjavati jer uređaj možete koristiti i sa stalno spojenim kablom.

Ispod ekrana se nalazi logo kompanije, dok je stražnja površina blago zaobljena. U sredini se nalazi utor za vakuumski nosač koji se vrlo jednostavno postavlja i skida. Gore desno je tipka za paljenje i gašenje – malo je udubljena i lako se osjeti pod prstima što je važno jer ćete joj najčešće pristupati odnosno napipati kada je montirana u automobilu. Ispod se u desnom dijelu od nosača nalazi utor za USB gdje spajate kabel, a krajnje desno je utor za microSD kartice preko kojeg možete ažurirati postojeće ili ubaciti nove navigacijske karte koje su dostupne na Garminovom webshopu. Ono što je zgodno što postoji i popis prethodno učitanih karti, a koji možete pronaći na . Svakako preporučujemo pogledati.

I na kraju spomenimo kako se zvučnik nalazi također straga dolje lijevo, a njegovu glasnoću možete podešavati u postavkama u samom uređaju.

Garmin u svojoj ponudi ima i bogatu ponudu dodatne opreme koju sada nećemo nabrajati jer je također možete pronaći na njihovom .

Put nas je odveo čak do Dubrovnika, tako da smo neke zgodne fotke snimili i u gradu biseru Jadrana, uživajte… :)

Upalili smo Garmin Drive 50 LMT – kako dalje?

Prilikom svakog paljenja uređaja na ekranu će se ispisati upozorenje u kojem vas u osnovi upozoravaju da ne unosite navigacijske podatke prilikom vožnje, nego prije početka vožnje, naravno radi sigurnosti u prometu. I najmanja vozačeva nepažnja može uzrokovati neželjene prometne posljedice, pa čak i smrt, to znate i sami.

Ono što moramo odmah reći je kako je korištenje same navigacije vrlo jednostavno. Prvi ekran koji se pojavljuje sugerira dvije osnovne stvari – “Kamo?” gdje upisujete lokaciju/adresu gdje želite da vas navigacija vodi. Tu imate predefinirane neke opcije kao što su “Idi kući”, “Spremljeno”, “Nedavno”, “Kategorije” (restorani, benzinske postaje, banke, parkirališta), a tu je i Foursquare koji je također implementiran kao zgodan i praktičan dodatak. Inače, na tipkovnici za unos lokacije podržana su hrvatska slova.

Desno se nalazi ikona “Karte” koju ne treba posebno objašnjavati – prikazuje vašu lokaciju i pregršt drugih podataka, vašu brzinu kretanja, lokacije koje su u blizini, ograničenja brzine i još puno korisnih podataka. Vjerojatno znate kako navigacije funkcioniraju :)

Sve u svemu, samo kretanje po opcijama uređaja i njegovo korištenje je vrlo jednostavno, do bilo kojeg podatka ćete doći u nekoliko klikova što nam se sviđa :)

U donjem dijelu se nalazi popis instaliranih aplikacija. Među njima smo pronašli i zgodnu mogućnost, a to je spajanje s pomoćnim kamerama. Ona naravno ne dolazi u paketu s Garmin Drive 50 LMT navigacijskim uređajem nego je možete kupiti odvojeno. Garmin preporučuje njihovu ili za nadzor djece u vozilu, obje možete pronaći na njihovim stranicama.

Zgodna je i opcija “Gjde sam bio” koja će iscrtati gdje ste se kretali, ili pak “Posljednje parkirno mjesto” čiji naziv govori sam za sebe. Tu se nalazi i opcija “Pomoć” koja će vam pružiti dodatne podatke o radu s navigacijom, te njenim mogućnostima.

Posljednja ikona dolje desno su “Postavke” koju također ne treba posebno opisivati – tu ažurirate karte, podešavate zaslon (osvjetljenje, boje), vrijeme, tipkovnicu i brojne druge navigacijske podatke.

Dodatne mogućnosti

Osim ovih osnovnih mogućnosti, a koje su same po sebi vrlo bogate, ugrađene su i razne pomoći u vožnji kao što su upozorenja na jake zavoje, školske zone, upozorenje ako vozite krivim smjerom, ako vozite umorni i slično. Posebno ističemo Garmin Real Directions koji koristi orijentire i signalizaciju za navigaciju, a tu je i već spomenuti Foursquare koji će pronaći popularne lokacije za vas.

Funkcija Direct Access će vam pojednostaviti kretanje npr. u trgovačkim centrima ako tražite određeni dućan ili prodajno mjesto, što je također vrlo zgodno. Isto tako, na raspolaganju vam je i Garmin Express aplikacija (http://www.garmin.com/express/ koja olakšava nadograđivanje karata i softvera, prijenos datoteka s uređaja i na njih te instaliranje besplatnih prilagođenih vozila i glasova.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zaključak

Garmin je ponovo napravio odličan posao s Garmin Drive 50 LMT GPS navigacijskim uređajem. Sviđa nam se njegova jednostavnost korištenja. Iako smo imali upute za rad nisu nam trebale, sve smo shvatili za 15-ak minuta i već smo se “navigirali” po prometnim gradskim ulicama i međugradskim cestama.

Osim ovih osnovnih mogućnosti, a koje su same po sebi vrlo bogate, ugrađene su i razne pomoći u vožnji i aplikacije koje će obogatiti vaše iskustvo i snalaženje u prostoru oko vas, a i vjerojatno ćete i saznati i zapamtiti neke zanimljive lokacije koje do sada niste znali.

Ono što je važno je kako je zbog svojih kompaktnih i nenametljivih dimenzija možete montirati gdje želite tako da vam bude pravi asistent u vožnji a da vas pri tome ne ometa i ne smanjuje koncentraciju na sam promet, što je vrlo bitno.

Novi i zanimljivi Garmin Drive 50 LMT GPS navigacijski uređaj možete pronaći na kompanijinom webshopu na po cijeni od samo 169,99 eura. Tu ćete pronaći i kompletnu dodatnu ponudu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.