Garmin Dash Cam 20 – recenzija auto kamere ili male crne kutije

Fotografija članka: Garmin Dash Cam 20 – recenzija auto kamere ili male crne kutije

Ljubiteljima gadgeta kamere u automobilima postaju sve više trendi. U pravilu, modeli koji dolaze iz radionica kineskih proizvođača su jeftini ili cjenovno prihvatljive kamerice. Auto kamera Garmin Dash Cam 20, koju smo upravo testirali, ulazi u skupinu cjenovno skupih kamera no treba imati na umu da ipak Garmin je brend. Može li opravdati svoju cijenu kvalitetom izrade i rada, doznajte u nastavku.

Oglas

Auto kamere nisu namijenjeni za hvatanje uspomena. Snimke kamera u automobilima mogu se u slučaju nezgode iskoristiti na sudu kao dokazni materijal ali ne u potpunosti. Naime,  nisu snimljene ovlašteno (od strane državnog tijela), te je potrebno da prođu kroz ruke sudskog vještaka za utvrđivanje njihove vjerodostojnosti.  No ipak, dogodi li vam se prometna nezgoda snimka će odlično poslužiti za popunjavanje Izvješća o nezgodi, crtanja položaja vozila i opisa tijeka nesreće, a posebice radi li se o prometnoj nesreći u kojoj je uzrokovana manja materijalna šteta na vozilima  koja se odmah moraju ukloniti  s kolnika i omogućiti nesmetano odvijanje prometa.

Specifikacije

– Snimanje video zapisa rezolucije 1920×1080 piksela pri 30 sličica u sekundi (opcionalno 720p ili WVGA)
– Ekran: TFT LCD 5.842 cm (2.3 “)
– Podrška za MicroSD do 32 GB klase (u paketu dolazi SD kartica od 4 GB) – Ovdje bi dodali jednu malu preporuku: Kada formatirate karticu, nemojte to činiti na računalu već pomoću same kamere kroz opcije jer će ona u tom slučaju biti bolje optimizirana.
– Interne memorije nema
– Ugrađeni mikrofon
– USB +1
– GPS
– Kabel za spajanje 1.6 m

Garmin Dash Cam 20 -Recenzija auto kamere  14 20

Dizajn

Dimenzijama Garmin Dash Cam 20 nije veliki uređaj: širina 6.6 cm /visina 8.21 cm /dubina 3.69 cm a mase je 121 gram.  Tijelo je izrađeno od kvalitetne mat plastike, djeluje vrlo čvrsto i nije osjetljivo na otiske prstiju. Nema nigdje sjajnih dijelova i to nam se sviđa.  Neće doći do bljeskanja sjajnih dijelova  na suncu.

Lijeva strana ima tipku za uključivanje i utor za microSD kartice, dok na desno imamo mini USB port. Na stražnjoj strani ili prednjoj (ovisno kako gledate) je leća kamere otvora blende f/2.0 brzog objektiva i ekspozicije. Ovdje se može prilagoditi i kadriranje. Ekran nije osjetljiv na dodir. Kontrola se obavlja kroz četiri hardverske tipke . Izbornici i postavke su dovoljno jednostavni da ih se koristi.
Garmin Dash Cam 20 -Recenzija auto kamere  14

Integrirani mikrofon omogućuje snimanje zvukova u kabini zato budite oprezni što govorite ispred ovog malog digitalnog svjedoka. Mala šala. Snimanje zvukova u kabini je dobra opcija kao dokaz na primjer da ste trubili i upozorili vozača da vam uzima prednost, rizično se ubacuje ispred vas i sl.

Montaža i korištenje

Montaža Garmin Dash Cam 20 je vrlo jednostavna korištenjem vakuumskog nosača za vjetrobran. Pri postavljanju kamere samo pripazite da ju montirate na nekom neupadljivom mjestu da vas ne ometa u vožnji i smanjuje vidljivost. Možda ne bi bilo loše postavljanje iza retrovizora… samo kabel estetski djeluje ružno.

Kamera se izravno priključuje u 12 – voltni cigaretni upaljač. Senzor u kameri će detektirati kada ste upalili i ugasili automobil i tako pokrenuti/zaustaviti snimanje. S jedne strane odlično, ne moramo biti opterećeni jesmo li kameru uključili/isključili ili nismo, ali u slučaju vandalizma na parkiralištu ona neće biti od koristi jer snimanje nije aktivno. Garmin Dash Cam 20 snima 1080 p na 30 ili više sličica u sekundi pa tako će jasno pokazati registarske tablice i prometne znakove prilikom reprodukcije videozapisa. Ova visoka rezolucija posebno se korisnom pokazuje tijekom snimanja noću jer će biti bolje vidljivi svi potrebni detalji u slučaju da je došlo do prometne nezgode.

Garmin Dash Cam 20 - recenzija 10

Kartica koja dolazi u pakiranju od samo 4 GB se na prvi pogled čini vrlo skromnog memorijskog kapaciteta s obzirom na namjenu kamere i činjenicu da nema nikakve interne memorije za pohranu zapisa jer 2 minute HD videa obično zauzima oko 100 MB memorije. Konkretno u slučaju Garmin Dash cam 20: 4 GB je dostatno za oko 1 sat video snimanja u punoj HD rezoluciji, više od 2 sata u 720p, te oko 4 i pol sata na WVGA.

No, bez obzira na ove podatke 4 GB memorijskog kapaciteta će vam biti ipak uvijek dostatno. Zašto? Zbog načina rada. Da malo pojasnimo: Dakle, Garmin Dash Cam 20 kamera cijelo vrijeme snima situaciju u prometu a kada se memorijski kapacitet kartice napuni, nastavlja se zapisivanje preko starog. Sada, ako je memorijski kapacitet pri kraju, a G senzor je otkrio naglo kočenje, automatski dolazi do brisanja nepotrebnog sadržaj da bi se oslobodio prostor dostatan za pohranu snimke kritičnih 4 minuta prije incidenta, sam incident i 4 minute nakon incidenta. Osim video snimke bilježi se vrijeme, položaj , brzina i smjer kretanja vozila zahvaljujući ugrađenom GPS –u. Od cijele metrike, jedino malo škakljiv podatak može biti brzina kretanja vašeg vozila, koristi li se snimka kao dokaz na sudu. Na primjer: 1 km prije raskršća sigurno vozite brže nego prilikom ulaska u samo raskršće. Dogodi li vam se incident u samom raskršću, bit će na snimci zabilježena brzina upravo kojom ste vozili kilometar ili više prije, jer GPS-u je potrebno vrijeme za preračunavanje brzine kretanja vozila.

Garmin Dash Cam 20 -Recenzija auto kamere  14 14

Od samog početka testiranja, sve je radilo kako smo i očekivali. Moramo priznati da nas je ipak nerviralo uključivanje alarma za sudare. On se oglašavao pri naletu na svaku rupu na prometnici, uključivanjem brisača u rad i svakim pritiskom na kočnicu zbog propuštanja vozila koje prelazi iz trake u traku (tzv.slalom vožnja). Na sreću da smo u izbornicima pronašli mogućnost isključivanja ovog neugodnog alarma. S ovim alarmom imali smo još jednu nepodopštinu. Garmin Dash Cam 20 smo ugasili, ubacili u torbicu i otišli na pressicu. Za nekih 20 minuta, nakon samog početka eventa, tražeći u torbici stalak fotoaparata, slučajno smo dodirnuli u tom „kopanju“, tipku za uključivanje uređaja i oglasio se alarm. Nismo bili u prometu, nismo kočili, ali G senzor je reagirao. Nije potrebno reći da su kolege novinari i sam predavač pomislili da se radi o alarmu za požar, jer dok smo ugasili kameru je proteklo pola minute držanja tipke dok je ona reagira na pritisak i uređaj se isključio.

Još neki dodaci

Došli smo do dijela kada se je potrebno osvrnuti malo na bateriju. Baterija Garmin Dash Cam 20 je namijenjena korištenju kamere kao fotoaparata. U slučaju prometne nezgode, kameru možete odvojiti od prednjeg stakla i koristiti kao fotoaparat da snimite sami položaj vozila i oštećenja na vozilu. Znamo da imate i mobitel pri ruci, ali dok zovete policiju ili nekog vama bliskog i obavještava što vam se dogodilo, možete usput fotografirati.

Garmin Dash Cam 20 -Recenzija auto kamere  14 20

Od na osobnom računalu (25.42 MB) smo očekivali više: Nije moguće izvući video isječke tako da uključuju podatke GPS-a poput geografske dužine i širine, datuma, vrijeme, brzinu i smjer kretanja. To je moguće samo za fotografije. Kartice nije moguće pročitati na SD čitačima samo izravnim spajanjem kroz USB kabel na računalo što nije previše praktično.

Ukupni dojam

Od prvog uključivanja u rad, Garmin Dash Cam 20 je radila prema očekivanjima. Moramo priznati da su nam samo dvije stvari ostale neprovjerene –  kako toplina utječe na nosač kamere i na sam rad kamere ostavimo li ju u automobilu na parkiralištu ljeti na izravnom suncu. Druga stvar je, kvaliteta video zapisa prilikom kretanja vozilom uzbrdo izravno prema suncu.  No, tek smo zakoračili u proljeće, a ljeto je daleko.  Nadamo se da nam nećete zamjeriti nedostatak navedenih informacija. Svidjelo nam se što bez obzira na činjenicu da u tunelu GPS ne radi, to ne utječe da ćemo ostati bez podataka u slučaju prometne nesreće, jer ubrzanja, kočenje i slične informacije ostaju u metapodacima videa. Maloprodajna cijena za Garmin Dash Cam 20 je 1.890,00 kn. Možda ne vidite razlog zašto toliko košta, ali ako ste često u prometu ili putujete izvan teritorija RH ( u nekim zemljama se video snimka kamere u automobilima priznaje kao dokaz na sudu), a dogodi li vam se prometna nezgoda tada će te uvidjeti razlog njene kupnje i neće vam se činiti da ste bacili novac.

Više o Garmin Dash Cam 20 kameri potražite i na .

Hvalimo:
– automatski auto-start/auto-stop

– vrlo dobra kvaliteta fotografija i videa
– odličan rad GPS-a
– snapshot (foto) funkcija stavlja GPS podatke u foto EXIF informacije.

Ne sviđa nam se:
– ne pokazuje rutu na Google kartama kada se snimka prebaci na računalo

– nema mogućnost snimanja dok se automobil nalazi parkiran negdje na ulici ili parkiralištu da bi eventualno snimili vandale za potrebe pronalaženja ili prepoznavanja istih

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.