Galaxy Nexus – kako ga ažurirati na Jelly Bean ili bilo koji drugi upgrade [tutorial]

Fotografija članka: Galaxy Nexus – kako ga ažurirati na Jelly Bean ili bilo koji drugi upgrade [tutorial]

Ukratko, za sve one koji su Google fanovi, koji su sebi uzeli Galaxy Nexus, a nisu dobili automatski OTA update, mogu se posluziti ovim jednostavnim turtorijalom.

Oglas

Oko ovog se potrudio vrijedni Adis Draganović i napravio jednostavan korak-po-korak vodič za nadogradnju Galaxy Nexusa na Jelly Bean, te ga podijelio sa svima vama. Vjerujemo da će mnogima olakšati “život”. Kako odraditi nadogradnju, čitajte dalje…

Imate Galaxy Nexus, samo ste ga uključili, ali vam ne dolazi OTA verzija 4.0.4 tj 4.1 -> 4.1.2. Nemate vremena čekati, ili imate neki bug. Na pravom ste mjestu da to ispravite…

VAŽNO: Prije nego što krenete, osigurajte Vašu kopiju androida i spremite sve važne podatke (kao što su fotografije, kontakti, poruke i video zapisi) koje želite zadržati. Ovaj postupak manuelnog instaliranja softvera će izbrisati sve podatke na memoriji. Za sigurnosnu kopiju Galaxy Nexusa, idite na Settings> Backup & Reset i osigurajte “sigurnosnu kopiju mojih podataka”

Slijedeći postupak vrijedi za sve worldwide Galaxy Nexuse osim Verizonovog LTE modela.

1. Skinuti i instalirati Galaxy Nexus Toolkit (software koji je objedinio nekoliko drugih fazona tako da sve imate na jednom mjestu)
84mb fajl možete dobiti preko ovog linka:
Pratiti instrukcije i instalirati slijedeći program tj .exe direktno na C:\ disk

2. Otvoriti Galaxy Nexus Toolkit (a zatim na telefonu otići u Settings> About phone i na dnu pročitati “build number” od Vašeg mobača”

Pritisniti “odgovarajući broj koji odgovara Vašem “build number” za odabir tačnog uređaja, a zatim pritisnite tipku “Enter”.
Pritisnite “1” za instalaciju Galaxy Nexus drivera, a zatim pritisnite tipku “Enter”.
Odaberite verziju Windowsa koji je instaliran na vašem računalu, zatim pritisnite tipku “Enter”.
Pritisnite “1” za potvrdu instalacije, a zatim pritisnite tipku “Enter”.

p.s Ovo će instalirati driver na Vašem računalu. Ako dobijete poruku o pogrešci nakon ovog niza, samo zanemarite i kliknite install driver.

3.Uključite Galaxy Nexus u računar koristeći USB kabel. Ako je driver ispravan, računar će automatski prepoznati Vaš telefon.

4. Skinite stock verziju androida 4.0.4 veličine 191mb sa ovog linka:
Nakon što se fajl skinuo, kopirati ga (zipovanog, znači ne trebate unzip) u folder “C:\Galaxy Nexus ToolKit\put_google_factory_image_here”

5. Ugasite Vaš Galaxy Nexus i idite u bootloader mod tako što ćete pri paljenju zajedno stisnuti oba gumba za volumen/zvuk i power gumb (znači 3 gumba od jednom stisnuti)
Uključite Galaxy Nexus preko USB u računar zatim otvorite program Galaxy Nexus Toolkit na računaru:

Pritisniti “odgovarajući broj koji odgovara Vašem “build number” za odabir tačnog uređaja, a zatim pritisnite tipku “Enter”
Pritisnite “26” za osvježavanje uredjaja, a zatim pritisnite tipku “Enter”.
Pritisnite “3” za otključati bootloader, a zatim pritisnite tipku “Enter”. Upišite riječ “yes”, a zatim pritisnite “Enter.

Sada bi trebali vidjeti na ekranu Galaxy Nexusa koji vas pita da li želite otključati bootloader. Koristite touchscreen na telefonu za odabir “Yes”.
Nakon što je bootloader otključan, morate restartovati Galaxy Nexus i normalno ga upaliti.

6. Isključite Galaxy Nexus opet, i stavite ga natrag u bootloader mod (pogledajte korak pet). Otvorite Galaxy Nexus Toolkit opet i pratite ovaj slijed:

Pritisniti “odgovarajući broj koji odgovara Vašem “build number” za odabir tačnog uređaja, a zatim pritisnite tipku “Enter”.
Pritisnite “8” na ‘Download, Extract + Flash Google Factory Stock Rom’, a zatim pritisnite tipku “Enter”.
Pritisnite “2” na ‘Flash Google Factory Image’, a zatim pritisnite tipku “Enter”

Galaxy Nexus Toolkit će sada instalirati Google factory image software tj android 4.0.4 koji ste predhodno skinuli. Nakon tog procesa,
vaš Galaxy Nexus trebao bi se ponovo normalno upaliti. Prođite kroz postupak postavljanja, ali se NE prijavljivajte na svoj Google račun.
(Ne logirati se na gmail)

7. Skinite stock verziju androida 4.1 veličine 229mb sa ovog linka:
Telefon bi Vam trebao biti uključen preko USB na računar, otvorite internu memoriju i kopirajte Jelly bean direktno na sdcard
(takodjer zip fajl prebaciti, znači ne treba unzip)

Ugasite Vaš Galaxy Nexus i idite u bootloader mod tako što ćete pri paljenju zajedno stisnuti oba gumba za volumen/zvuk i power gumb
(znači 3 gumba od jednom stisnuti)
Uključite Galaxy Nexus preko USB u računar zatim otvorite program Galaxy Nexus Toolkit na računaru:

Pritisnite “9” na ‘Boot to CWM or TWRP Recovery without Permanently Flashing it’ a zatim pritisnite tipku “Enter”
Pritisnite “1” na ‘Boot Clockworkmod Touch Recovery’ a zatim pritisnite tipku “Enter”

Koristite touchscreen na telefonu da odaberete “install zip from sdcard option” zatim potražite jb.takju.zip koju ste ranije kopirali na sdcard
Software će onda flašovati Vaš telefon, trajaće minut dva.

Kada se završi, preko touchscreena vratite se nazad u menu i odaberite “wipe data/factory reset” zatim nazad na “reboot”
Telefon će Vam se restartirati

8. Ugasite ponovno telefon i idite u bootloader, preko računara povežite sa USB-om i na računaru ponovno pokrenite Galaxy Nexus Toolkit:

Pritisnite “11” na ‘ReLock your bootloader’ a zatim pritisnite tipku “Enter”
Upišite riječ “yes”, a zatim pritisnite “Enter.

9. vaš Galaxy Nexus trebao bi se ponovo normalno upaliti. Prođite kroz postupak postavljanja, ali se NE prijavljivajte na svoj Google račun.
(Ne logirati se na gmail)
Na telefonu idite na “Settings > Backup & Reset” i odaberite “Factory data reset” zatim će se telefon sam restartirati

10. Završili ste postupak manuelnog updatea i napokon imate Jelly Bean na svom ljubimcu, sada se možete logovati na svoj gmail i sinhronizovati nazad Vaše podatke.

Skopčajte se negdje na Wirelles/Wifi, uključite telefon u struju zatim odite u Settings> About phone> Sistem updates i skinite zadnji update za Jelly Bean.

Do slijedećeg slušanja dragi gugl fanovi :)

Autor: Adis Draganović
(sva dodatna pitanja uputite na
email )

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.