Freedom 251 – pametni telefon za 3,67$? Ma tko tu koga j…!

Fotografija članka: Freedom 251 – pametni telefon za 3,67$? Ma tko tu koga j…!

Neki kažu kako je Freedom 251 najjeftiniji smartfon na svijetu. Možda i je. Cijena mu je 3,67$ što je u našoj valuti oko 25 kuna. Ali što vam vrijedi kada ga ne možete kupiti :)

Oglas

Informaciju smo dobili preko Facebooka od jednog našeg fana (Boris, hvala!) koji nam je i poslao link. S obzirom da informacija zvuči zaista nevjerojatno, odlučili smo malo prekopati Internet i otkriti o kakvoj se “novinarskoj patki” radi. No, Freedom 251 smartfon zaista postoji, prodaja je upravo započela… ali što vam to vrijedi kada ga nećete moći kupiti :)

Idemo prvo vidjeti o kakvom se uređaju radi. Ekran je 4 inčni IPS i qHD rezolucije od 540 x 960 točaka, a radi na neimenovanom 4-jezgrenom procesoru na 1,3 GHz. Ugrađeno je 1 GB RAM-a i 8 GB interne memorije proširivo preko microSD ulaza do 32 GB, kao i dvije kamere – prednja od 0,3 MP i stražnja od 3,2 MP. Baterija je kapaciteta 1450 mAh, što je sasvim dovoljno za ovakav uređaj. Inače, uređaj radi na Android 5.1 Lollipop operativnom sustavu. Ima jedan SIM utor i podržava 2G/3G mreže, kao i Wi-Fi i Bluetooth, ima FM radio te utor za slušalice.

Smartfon je pun aplikacija koje će biti korisne ženama, farmerima, ribarima i mnogima drugima, jer ćete pronaći aplikacije kao što su Women Safety, Swachh Bharat, Fisherman, Farmer, Medical, Google Play, WhatsApp, Facebook, YouTube, ali navodno je predinstalirano i nekoliko aplikacija indijske vlade? E tu počinje ona druga priča…

U prodaji se nalazi od danas 18. veljače na službenim stranicama na . Smartfon je naziv modela (Freedom 251)  dobio po cijeni od 251 indijskih rupija, što je oko 3,67$ odnosno oko 25,11 kuna. Inače, proizvođač Freedom 251 smartfona je Ringing Bells, praktički nepoznata indijska kompanija koja se pojavila 2015. godine. Smartfon je nastao kao dio “Make in India” inicijative koju podupire i sufinancira indijska vlada. Iako na stranicama ne piše kako je prodaja ograničena samo na Indiju (u što smo uvjereni!) prilikom pokušaja kupovine na ekranu će vam se ispisati poruka kako “…imaju 6 klikova u sekundi i kako njihovi serveri ne mogu progutati toliki interes kupaca”. Drugim riječima, na fini su vam način rekli kako ga nećete moći kupiti… :)

No, ono što su postigli svakako je velika medijska pompa koja se podigla oko ovog uređaja. Nešto se slično dogodilo i prije nekoliko godina, točnije krajem 2011. godine, kada je u Indiji predstavljen za samo 47$ (tada je to bilo bagatelno!) i čiju je proizvodnju također sufinancirala indijska vlada. Mogli su ga kupiti samo stanovnici Indije i to ne svi, jer je bio namijenjen školama, učenicima i studentima. Komercijalni model Aakash UbiSlate 7 je bio 10$ skuplji, ali i njega su mogli kupovati samo Indijci.

Dakle, ako nas pitate, ovo je još jedna odlična “medijska navlakuša”. Ako griješimo i netko uspije kupiti smartfon, javite nam se :)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.