Foto savjeti za vatromet

Fotografija članka: Foto savjeti za vatromet
Kod snimanja vatrometa mora se priznati, sreća igra veliku ulogu ali možemo iskoristit i neke savjete.
Oprema
Uvjerite se da imate sve što vam treba, uključujući dodatne memorijske kartice i baterije uređaja. Također, neka vam se pri ruci nađe mala baterija što će vam pomoći da promijenite postavke aparata ili kamere u mraku. Svakako koristite stativ. Cijena amaterskih stativa doista nije velika. Zbog duljih ekspozicija potrebnih za hvatanje vatrometa, takve snimke su posebno osjetljivi na trešnju foto aparata ili kamere, što dovodi do nevidljivih fotografija. čak i značajka stabilizacije slike ugrađene u mnoge nove uređaje ne može prevladati problem drmusanja sa tromim brzinama zatvarača. Samo tronožac može držati kameru dovoljno stabilnom.
Lokacija
Određivanje najboljeg mjesta za snimanje vatrometa česti je previd. Pronađite lokaciju koja je bez stabala, visokih zgrada, raznih žica, što sve može uništiti snimke. Također nije loše odabrati i ne previše prometno mjesto jer tako izbjegavate zalutale glave u hodu. Međutim, trebali bi osigurati da vam eventualni vjetra puše u leđa zbog popratnog dima,a što vam također može iskvariti snimku . Tako će te dobiti jasnije slike vatrometa. S druge strane, veliki vatromet se obično održava u neposrednoj blizini povijesnih zgrada ili drugih poznatih znamenitosti. Ako možete, u svoje fotografije vatrometa postavite ih u pozadinu. Biti će puno zanimljivije.
Bljeskalica
Ako želite uključiti neke članove obitelji ili vama drage osobe u prvi plan vaših fotografija vatrometa, uključite bljeskalicu koja će rasvijetliti ljude u blizini, dok kamera hvata vatromet u pozadini. Inače, obavezno isključite bljeskalicu. Koristite se i niskim ISO vrijednostima. Zbog intenziteta svjetlosti tijekom rasprsnuća vatrometa, najbolje je koristiti nisku ISO postavku koja će ograničiti udare svjetla i predodžbu senzora. Nešto između ISO 50 i ISO 200 obično je najbolje, ali uglavnom će te morati podesiti ručno ISO postavljanje.
Ekspozicija
Većina današnjih digitalnih aparata i kamera su potpuno automatizirane i rijetko uhvate dobre snimke vatrometa. Takvim kamerama ili foto aparatima ne može se postaviti ručno ekspozicija i brzina zatvarača primjenjena zahtjevima vatrometa. Vatromet je vrlo svijetao i ne traje dugo. Neke kamere i foto aparati imaju vatromet opciju uključenu u scenski program snimanja. Na taj način se ipak može napraviti nekoliko dobrih snimaka. Međutim, najbolja pouzdanost je mogućnost ručne kontrole brzine zatvarača. Uz ručni fokus kamere, svakako postavite fokus za beskonačnost.
Kvaliteta
Provjerite da li ste postavili foto aparat ili kameru na najvišu kvalitetu koju možete.
Vrijeme
Odrediti najbolji trenutak za okidanje je malo teži problem. Praksa je najbolja, i zasigurno će te trebati napraviti nekoliko pokušaja i pogrešaka. Međutim, otvaranje zatvarača se najbolje obično radi kada čujete zvuk lansiranja rakete u zrak. Pokušajte držati zatvarač otvoren za cijelo vrijeme praska.Ipak, ovo može biti neefikasno ako se nekoliko rafala događa istovremeno, koji mogu interferirati s originalnim praskom. Isprobajte nekoliko različitih tehnika kako bi utvrdili što vam je najbolje za odrediti vrijeme okidanja. Probajte koristiti jedan trik za potpuno otvaranje zatvarača. Postavite brzinu zatvarača za "bulb" i komadom crnog kartona iznad objektiva blokirajte svo vanjsko svjetlo. Potom uklonite karton kada želite fotografirati i vratite karton kad želite zaustaviti proces. Ako ste to učinili nekoliko puta, možete snimiti više rafala vatrometa u jednom okviru. Nakon što ste izveli broj željenih rafala, zatvorite zatvarač.

I za kraj, uz veliki vatromet nikada ne možete dosta znati kako će sve izgledati i gdje će se koja raketa na nebu pojaviti. Isprobajte različite brzine zatvarača i ekspozicija, i nemojte se ljutiti ako sve ne uspije onako kako ste zamislili. Zadržite osmijeh na licu koji vam je vatromet donio.

Sanja Ledinek
Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.