Fleksibilna memorija za savitljive smartfone, kako vam to zvuči?

Fotografija članka: Fleksibilna memorija za savitljive smartfone, kako vam to zvuči?

Nama zvuči definitivno neobično, ali kažu kako bi fleksibilna memorija mogla vrlo skoro biti stvarnost. Možda se pojavi i prije savitljivih pametnih telefona. O čemu se zapravo radi?

Oglas

Nekoliko velikih proizvođača pametnih telefona kao što su Apple, LG i Samsung najavili su predstavljanje svojih savitljivih pametnih telefona. Točan se datum ne zna, čak niti mjesec, ali kažu u bliskoj budućnosti, što možemo prevesti u narednih 1-2 godine. Novi savitljivi smartfoni bi trebali biti fleksibilniji od “fleksibilnih” smartfona, kako i koliko to ćemo vidjeti kada se prvi od njih pojavi u prodaji.

Kao takvi, novi bi savitljivi pametni telefoni trebali imati i fleksibilne dijelove. O ekranima smo puno puta pisali i to više ni nije neka novost, ali savitljiva memorija, e to je nešto drugo. Očekuje se kako će i neke druge komponente, kao što su matične ploče i baterije, uskoro postati savitljive. Malo nam je to teže zamisliti za kamere… :)

Istraživači na sveučilištu Exeter su izmislili novu vrstu memorije za pohranu podataka, a koja bi se mogla koristiti upravo u novim savitljivim pametnim telefonima. Napravljena je od mješavine grafenskog oksida i titanskog oksida. Profesor David Wright tvrdi kako je grafenski oksid već korišten u prošlosti za izradu memorijskih komponenti, no kao takav taj je materijal prilično velik i relativno slabih performansi. S druge strane, mješavina grafenskog i titanskog oksida ima izuzetno male dimenzije, samo 50 nanometara i tanak je samo 8 nanometara.

U usporedbi s klasičnom memorijom nova fleksibilna bi trebala ponuditi izvrsnu izdržljivost i sjajne performanse. Isto tako, navodno bi trebala biti jeftinija te imati veću brzinu čitanja i zapisivanja.

Za one koji ne znaju, grafen je sloj grafita debljine jednoga atoma i duljine do nekoliko mikrometara, dvodimenzionalna mreža ugljikovih atoma šesterokutne (heksagonalne) strukture. Zbog iznimnih mehaničkih svojstava (velike gustoće, čvrstoće, elastičnosti), velike električne vodljivosti i gotovo potpune prozirnosti može se primijeniti u izradi kompozitnih materijala, elektroničkih i logičkih sklopova, te zaslona osjetljivih na dodir (eng. touch screen) i sunčanih ćelija.

U brojkama, grafen može prenositi elektrone brzinom od 1.000 kilometara u sekundi, a što je oko 30 puta brže od silikona. Kažu kako se kao takav može koristiti u pametnim telefonima, pa čak i u pametnoj odjeći. Da, i to postoji :)

Za sada je još sve na nivou razvoja i testiranja, tako da novu tehnologiju ne treba očekivati prije 2019. godine, možda i kasnije. Sjećate se, nedavno smo , a vjerojatno će se uskoro oglasiti i drugi proizvođači sa svojim savitljivim smartfonima.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.