FlatScope može pomoći vratiti izgubljeni vid

Fotografija članka: FlatScope može pomoći vratiti izgubljeni vid

Plosnati mikroskop koji se ugrađuje u mozak pomoću senzora prenosi informacije iz vanjskog svijeta u mozak i vraća izgubljeni vid.

Oglas

Znanstvenici na Rice University su došli do načina za prenošenje informacija direktno u mozak. Rade na razvoju plosnatoga mikroskopa pod nazivom FlatScope koji se ugradi na mozak te nadgleda i potiče živčane stanice modificirane da fluoresceiraju kad su aktivne. Ovakav bi uređaj mogao skupiti daleko više detalja nego li trenutno dostupne sonde za mozak te bi istraživanje trebalo dodatno osvijetliti način na koji mozak radi. Ukoliko u tome uspiju, moći će kontrolirati ulaz informacija do osjetila.

FlatScope je dio DARPA inicijative kojoj je cilj neuronskog sučelja visoke razlučivosti. Ukoliko će tehnologije poput ovog mikroskopa voditi prema brzom tumačenju neuronske aktivnosti, uskoro će biti moguće izraditi senzore koji šalju audiovizualne podatke prema mozgu i učinkovito nadomještaju osjetila koja su oštećena.

Istraživanje je još daleko od velikog otkrića budući da je FlatScope tek prototip, ali ovaj uređaj daje nadu da će se s vremenom moći izliječiti nagluhost i sljepoća.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.