Firefox Quantum službeno izašao – koristi puno manje resursa od Google Chromea

Fotografija članka: Firefox Quantum službeno izašao – koristi puno manje resursa od Google Chromea

Već dugo nisam bio pretjerano uzbuđen radi izlaska nove verzije Mozille ili bilo kojeg internet preglednika, no Firefox Quantum se čini stvarno izvrstan. Vrijedi ga isprobati čak i ako ste okorjeli korisnik Google Chromea.

Oglas

Već smo pisali o ovom i isprobali . A sada je stiglo vrijeme i za stabilnu verziju. Dolazi i verzija Quantuma za Android uređaje.

Ovaj preglednik je vrlo zanimljiv jer koristi novi CSS engine te je bezobrazno brz u usporedbi sa prijašnjim verzijama Firefoxa, Sve je isprogramirano u Mozillinom Rust programskom jeziku te može raditi paralelno sa više procesorskih jezgri za razliku od ostalih koji koriste samo jednu.

Budući da danas svi koristimo višejezgrena računala i pametne telefone, ovo je pozitivan korak unaprijed. Osim podrške za multicore/multithread, Quantum koristi trikove za prioritiziranje otvorenih kartica (tabova) prema učestalosti korištenja što omogućava da zakrči čak 30% manje RAM-a.

Korisničko sučelje je nešto jednostavnije i minimalnog dizajna zahvaljujući njihovom Photon UI, što posebno dolazi do izražaja na zaslonima sa visokim DPI vrijednostima.

Verziju za osobna računala možete skinuti , a za Android uređaje .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.