Fingervision – robotska koža izrađena od jeftinih komponenti

Fotografija članka: Fingervision – robotska koža izrađena od jeftinih komponenti

Na prvu Fingervision izgleda kao da je netko omotao celofanom ruke skupocjenog industrijskog robota, a zapravo taj prvi dojam nije daleko od istine.

Oglas

Sustav Fingervision robotske kože dizajniran je da bude jeftin te je radi toga dodatno vrijedan pažnje. Carnegie Mellon dizajnirao je aparaturu kombinacijom dijelova dostupnih za široku potrošnju kako bi robotima dao grubu procjenu osjetila dodira.

Akihio Yamaguchi postavio je seriju videa u kojima je u glavnoj ulozi industrijski robot Baxter koji obavlja različite impresivne zadatke pomoću Fingervision sustava montiranoga na krajeve obje robotske ruke. U videima robot Baxter između ostaloga guli bananu i osjeća dodire perom.

Sustav se sastoji od dviju 3d-isprintanih hvataljki prekrivenih prozirnim silikonskim omotom s crnim točkama. Mala jeftina kamerica se nalazi unutar omota (za jeftine kamere kažu da je najzaslužnija industrija pametnih telefona koja je učinila ove uređaje dostupnima). Kamera prati crne točke koje se pomiču kada neki predmet dođe u kontakt sa robotovim “rukama”

Ovo je jednostavno rješenje kompliciranog problema. Koristeći Figervision robot od 150 kilograma može djelovati kada detektira kako mu nešto klizi tako da pritisne jače. Tim se nada da će dalje unaprijediti ovu “kožu” i poboljšati sposobnost robota za interakciju. “Želimo prekriti cijelo tijelo robota ovom vrstom senzora, zato je cijena vrlo bitna” – kaže Yamaguchi te dodaje kako će poboljšana osjetljivost stvoriti sigurniju radnu okolinu na poslovima gdje ljudi rade sa industrijskim robotima.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.