Her – film Spike Jonzea koji donosi 8 futurističkih tehnoloških predviđanja

Fotografija članka: Her – film Spike Jonzea koji donosi 8 futurističkih tehnoloških predviđanja

Ok, radi se o novom ljubavnom filmu “Her” koji potpisuje Spike Jonze. No, film je puno dublji tehnološki nego što biste na prvi pogled mogli i pomisliti.

Oglas

Oko novog filma Spikea Jonzea podiglo se poprilično prašine. Ne zato jer se radi o filmu u kojem se “lik zaljubljuje u svoj apartman” kako bi se na prvi tren moglo zaključiti. Film je navodno topla ljubavna priča protkana novim tehnološkim trendovima koji bi zaista u bliskoj budućnosti mogli biti dio naše svakodnevice.

Velik dio tehnoloških ideja koje se pojavljuju u filmu su nešto što bi vjerojatno većina vas željela imati u svom vlasništvu. Jasno, postavlja se pitanje hoće li se to zaista i dogoditi? I mnogi prijašnji filmovi su nerijetko najavljivali neke nove tehnološke trendove. Primjerice, sjetite se legendarnog filma “Total Recall” iz 1990. godine kojeg je režirao legendarni Paul Verhoeven i u kojem glume slavni Arnold Schwarzenegger i Sharon Stone, a u kojem smo vidjeli video telefone (video konferencije). Danas je to potpuno normalno, a tada je to bilo ogroman tehnološki iskorak. Takvih je primjera pregršt.

Vratimo se mi na film “Her” koji, kako kažu, donosi 8 tehnoloških predviđanja koja bi zaista u bliskoj budućnosti mogli postati naša svakodnevica.

1. Unajmljivat ćete druge da pišu pisma umjesto vas
Umjesto kupovine predefiniranih čestitki i pišući ih samostalno, u budućnosti ćete možda unajmljivati “stručnjake” kao što je Theodore u filmu (Joaquin Phoenix) koji će ih kreirati umjesto vas. Naime, Theodore provodi cijeli dan smišljajući i sastavljajući osjećajna i intrigantna pisma između članova obitelji i voljenih osoba, za neke ih piše čak godinama tako da o pojedinim ljubavnim vezama zna više nego sami ljubavnici. U filmu “Her” računala su i više nego sposobna pisati vrlo osjećajna ljubavna pisma, možda i bolje od sami ljudi.

2. Neće više biti automobila
Ovo je možda prvi film u kojem u moderno vrijeme nećete vidjeti niti jedan automobil. Theodore će se kretati po gradovima od Losa Angelesa do novih kineskih gradova, ali ga nikada nećete vidjeti u automobilu. Svi se voze vlakovima ili hodaju. Centri gradova, kao što je New York, mogu se prelaziti pješice, bez automobila i zagađenja. Zanimljivo :)

Dizajner K.K. Barrett je objasnio zašto nema automobila: “Jedna od prvih stvari koje nisam želio u filmu su automobili, željeli smo ovdje odmaknuti od tehnologije. Razlog je jasan – prema automobilima možete vrlo lako odrediti vremensko razdoblje, što smo željeli izbjeći”.

3. I dalje će postojati stolna računala ali bez tipkovnice
Ljubitelji i zagovornici PC računala će itekako biti sretni! Računala će preživjeti i u budućnosti… makar veliki monitori, tipkovnica više neće biti. U filmu “Her” Theodore i mnogi drugi će sjediti ispred all-in-one računalnim monitorima, ali nema tipkovnice i miša, nego se umjesto toga koriste glasovne komande. Ekran je osjetljiv na dodir, no i to je zaostali način komunikacije u igri. Zašto ga “dodirivati” kada računalo unaprijed zna vaše navike i točno zna što hoćete – trebate samo reći što želite :)

4. Sve će biti crveno
Čini se kako plava boja više nije dominantna u tehnologiji, nego je to sada postala crvena boja. U filmu se pojavljuje upravo puno crvene, i to u raznim varijantama. Svidjelo se to vama ili ne :)

Her - film Spike Jonze

5. I dalje će postojati reklame i marketing, ali drugačiji
Reklame kakve poznajemo danas neće više postojati, u budućnosti ih smatraju napornima i jednostavno nemaju efekta. U budućnosti će one biti više sugestivne, jednostavnije uz različite mogućnosti interpretacije. U nekim scenama u filmu “Her” vidjet ćete jednostavno djecu koja trže u usporenom “slow motion” stilu. U filmu će se pojaviti nekoliko novih logotipova, brandova i imena, kao i pokretnih reklama. Zgodno i drugačije…

6. Imat ćemo slušalice u ušima, ali će naočale i dalje padati s nosa
Budućnost su glasovne komande odnosno prepoznavanje glasa, to je već jasno. U skladu s tim će se pojaviti i novi gadgeti. U filmu likovi imaju malene slušalice u ušima preko kojih komuniciraju s okolinom, ili točnije rečeno – digitalnim životom u pokretu. I dalje postoje smartfoni, ali će više biti kao funkcionalni modni dodaci. Theodore ima smartfon s kamerom i otvara se kao malo džepno računalo, nešto u stilu kutije za vizitke iz ranog 20. stoljeća. Smartfon je u filmu potreban jedino ako zaista tražite nešto posebno ili ako čitate “dekorativne” poruke. Slušanje glazbe sa jednom “komunikacijskom” slušalicom u uhu i nije neki hit, ali tehnologija je napredovala tako da će Theodore dobiti nešto kao Google Glass. Najveći problem glavnog glumca su prastare naočale iz 20. stoljeća koj ei dalje “gura” na vrh nosa. Lastika izgleda ne postoji u budućnosti :)

7. Video igre će biti holografske
Eh, da, video igre. Ako ste mislili da je vaš Tv premalen za video igre (bez obzira koliko god velik bio!) i ako volite tehnologiju kao što je Xbox Kinect, tada će vam se svidjeti budućnost na ovom području. Da, dolaze holografske igre koje ćete igrati “oko sebe”, recimo u mraku. I sam stil igara se promijenio, nestaju ratna napucavanja, igre su se više razvile u smjeru istraživanja i rješavanja zagonetki. I dalje postoje igre za odrasle (M for Mature) i ne, ne moraju biti vezane uz seks :)

8. Tehnologija će se stopiti s modom i bit će svakodnevno neprimjetna
Ako vam se sviđa manje-više budućnost koja je predstavljena u filmu “Her”, vjerojatno ste već uočili šablonu kako se to sve razvija. U ovoj “idealnoj” budućnosti tehnologija kao takva nestaje, ili bolje rečeno postaje sastavni dio svačijeg svakodnevnog života. Theodore živi vrlo zanimljivim životom, svaki dan. U stalnoj je interakciji s pametnim telefonom, stolnim računalom, komunikacijskim uređajem u uhu, video igrama, reklamama na ulici, i sve djeluje skladno i uređeno. Nema piratstva, nema računalnih virusa, sve ima svoju svrhu, nema nepotrebnih ekrana za komunikaciju (dovoljne su glasovne komande) i sve djeluje… savršeno. U filmu ćete primijetiti kako ljudi više vremena provode vani u prirodi i uživajući u životu. Video igre i dalje postoje, surfanje po TV kanalima nestaje. U stvari, gadgeti i tehnologija su toliko integrirani u život tako da ih i ne primjećujete, kao da su uvijek bili sastavni dio svijeta. Računalni monitori izgledaju dizajnerski elegantno kao primjerice okviri za slike, a smartfoni su ujedno i modni dodaci što je čak i važnije nego njihova funkcionalnost.

Kako se tehnologija odlično integrirala u Theodoreov život tako da se praktički i ne primjećuje, njegov AI OS (Artificially Intelligent Operating System) zvan Samantha (glumi je prelijepa Scarlett Johansson) je uvijek dobro došla u njegovom životu. No, primijetit ćete kako Samantha u filmu stalno uči o navikama Theodora i prilagođava se, što će vam dati osjećaj o vrlo kompleksnom odnosu među njima, kao i neke nepredviđene scene koje vjerojatno niste očekivali, sve zahvaljujući toj istoj tehnologiji.

Svako preporučujemo pogledati , koji će vam vjerojatno otvoriti oči… na drugačiji način…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.