Fiber Week 2010 u Splitu – drugi dan

Fotografija članka: Fiber Week 2010 u Splitu – drugi dan

Posebno je to bilo vidljivo krajem dana nakon izlaganja Hrvatske agencije za telekomunikacije, vezano uz pravnu regulativu i jednake tržišne uvijete. Tema dana koja se provlačila kroz sva predavanja bila je raširenost FTTH mreže u svijetu i Europi, analiza trenutnog stanja, projekcije za budućnost, važnost FTTH mreže, te usporedba i analiza uspješnih projekata implementacije na razinama država i gradova.

Prvo pitanje na koje se pokašao dati odgovor bilo je zašto nam treba FTTH tehnologija, odnosno koja je svrha imati konekciju prema provideru bržu od dosadašnjih par megabita. Da ste se prije 10ak godina zapitali ćemu bi nam služila brzina spajanja više desetaka puta brža od običnog modema, odgovor bi vjerojatno bio isti. Usluge koje koriste tehnologiju, u pravilu nastaju tek nakon što neka tehnologija postane realnost. Youtube, naprimjer, nije nastao u vrijeme 56k V.90 modema. Nastao je nakon proboja ADSL tehnologije, budući da je ona bila u mogućnosti pružiti propusnost za nastajanje, a tek na kraju i implementaciju video on demand tehnologije.

S druge strane, razmišljajući o direktnim benefitima krajnih korisnika, treba naglasiti i indirektne benefite uvođenja FTTH tehnologije, a to su brži razvoj lokalne zajednice, društva, na kraju i države. Postoje brojne studije izvedene na temu povezanosti razvoja informacijskog društva (pa tako i primjene tehnologije) i razvoja društva općenito ( iako ovdje mislimo prvenstveno na ekonomski razvoj, tj. oporavak).

Nastavljajući razvoj teme, predavači su se orijentirali na načine implementacije lokalnih i nacionalnih FTTH projekata. Svaki FTTH projekt (generalno gledajući i bilo koji drugi projekt povezivanja krajnjih korisnika na telekomunikacijsku mrežu) sastoji se od razvoja tri povezana, ali zasebna dijele infrastrukture. Pasivna infrastruktura uključuje svu opremu koja ne zahtjeva električnu energiju, kriterijem troškova ovdje prvenstveno mislimo na kablove. Aktivna infrastruktura odnosi se na uređaje za upravljanje mrežom koji zahtjevaju električnu energiju, te naposlijetku servise orijentirane korisniku, poput telefona, IPTV-a ili Interneta.

Osnovni problem na koji nailazi svaka inicijativa za razvoj FTTH projekata su financije. Operateri koji imaju određenu bazu korisnika na bakrenim vodovima, ne vide financijsku opravdanost prebacivati postojeće korisnike na FTTH infrastrukturu jer trenutno ne postoje aplikacije (naplative) koje bi iskoristile tu infrastrukturu. Sama implementacija FTTH mreže iznimno je skupa, a većina troškova (90%) čine troškovi polaganja kablova. Sve to za pružanje usluge koju korisnik već ima, a za cijenu usluge koju ne možemo mijenjati. Takav način razmišljanja operatera (koji je ekonomski u potpunosti opravdan), zapravo koči razvoj optičke mreže u svijetu.

 

Rješenje problema, nalazi se upravo u odvajanju aktivne, pasivne i servisne infrastrukture, te proglašenju optičke infrastrukture komunalnim dobrom (poput, struje, vode, kanalizacije itd.). U svojim prezentacijama dr. Igor Brusić pokazao je zanimljive primjere zajednica ili gradova, poput Amsterdama (Citynet) koji su razvili kroz PPP (javni-privatno partnerstvo) vlastitu pasivnu infrastrukturu prema open access modelu. Citynet mrežna infrastruktura u vlasništvu je jedne firme, dok druge firme pružaju usluge Interneta ili telefonije.
Najpoznatiji domaći primjer grada koji je prepoznao značenje razvoja optičke mreže, te riješio probleme financiranja i interesa operatera je grad Krk, koji je upravo uz pomoć dr. Brusića pokrenuo projekt izgradnje optičke mreže.

Zadnje predavanje dana održali su predstavnici Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije, koji su se složili sa iznesenim temama i pokazali kako prate situaciju u Hrvatskoj, te potvrdili rad na pravilinicima za uređenje postavljanje i održavanje optičke infrastrukture.

Nažalost, do trenutka izlaska prave regulative i pravilnika, razvoj FTTH projekata u Hrvatskoj stoji, što je u svakom slučaju bolje, nego da se ponovi situacija od prije par godina sa DTK. Nadamo se samo da će nadležne institucije čim prije riješiti probleme po pitanju postavljanja FTTH priljučaka, te da se i tehnologija čim prije pojavi u našim domovima.

Drugi dan konferencije završio je ugodnim druženjem za večerom u restoranu Radmanove Mlinice na obalama Cetine, naravno, u razgovoru o optici i pravilnicima.

Danas (petak) je zadnji dan konferencije, a tema dana su IPTV rješenja preko optike, članak naravno samo na racunalo.com.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.