Fiber Week 2010 – prvi dan

Fotografija članka: Fiber Week 2010 – prvi dan

Tijekom otvorenja pozdravne govore održao je predstavnik Hrvatske gospodarske komore iz Splita, kao i Karl Bauer, predstavnik FTTH vijeća, organizacije Europske unije. Zajedničke točke oba govora bile su stavljanje naglaska na znanje i razvoj novih tehnologija,inovacija, te razvoj kompetitivnosti hrvatskih firmi u vodećem polju IT komunikacija.

Više informacija o konferenciji, kao i program prvog dana moguće je pogledati na

Kotizacija za konferenciju iznosi 300 eura, no za studente i profesore je besplatna te stoga čudi informacija, da se niti jedan student nije prijavio. Sljedeće godine, ako još uvijek studirate, definitivno preporučamo ovu konferenciju. Prvenstveno radi toga što se ne radi o još jednoj u nizu konferencija gdje vidite nebrojene redove štandova i kući se vratite puni pamfleta.

Ugodno nas je iznenadio program konferencije, ali i način na koji se izlažu predavanja. Orijentacija nije izrazito na konkretne proizvode,već na tehnologiju i načine na koje možemo proširiti spektar usluga koje pruža optička tehnologija.

U nastavku je sažetak predavanja koja su obilježila prvi dan konferencije.

Predavanja

Prvo predavanje pod nazivom Optički senzori (novi rezultati – senzori za mjerenje naprezanja i temperature; senzori za specifične primjene) ili skraćeno FO senzori, održao je profesor dr. Zvonimir Šipuš sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Osnovna teorija korištenja FO vlakna kao senzora proizlazi iz činjenice da se svijetlost koja prolazi vlakom reflektira tijekom cijelog svog puta. Analizom povratnog signala i njegovih karakteristika, moguće je odrediti promjene poput temperature, pritisaka na vlakno, pa čak i vibracija. Navedene promjene moguće je pratiti putem cijele dužine vlakna, te im odrediti točnu lokaciju. Prijednosti FO senzora nad „običnim“ seznorima su i otpornost na elektromagnetske smetnje, te nedostatak potreba za električnom energijom na mjestu mjerenja.

U izlaganju su bili izneseni i konkretni primjeri implementacija takvih senzora na mostu nad rijekom Krkom (mjerenje naprezanja materijala) i tunelu Sv. Rok (mjerenje temperature tijekom cijele dužine tunela, te detekciju požara). Budući da sam FO vod može mjeriti pritisak ili vibracije, te da je moguće odrediti točnu lokaciju promjene, takvi senzori mogu se koristi i u sigurnosne svrhe za osiguranje lokacije detekcijom pokreta. Važno je napomenuti da jedno optičko vlakno sva navedena mjerenja, uz određena ograničenja, može raditi i istovremeno.

Na predavanje dr. Šipuša nadovezalo se predavanje dr. Renata Ivče na temu primjene FO senzora u brodskom prometu. Na brodovima, kao i u tunelima postoji opasnost od požara, a lokacijsko određivanje temperaturnih razlika, na vrijeme upozorava posadu na postojanje požara. Sposobnost FO senzora da detektiraju silu pritiska na vlakno u slučaju brodova koriste se i za detekciju pravilnog zatvaranja vodonepropusnih pregrada. Postavljanjem na vanjsku otplatu broda, vraćaju informacije o smjeru i intenzitetu djelovanja valova koji udaraju u brod, te tako pomažu posadi sa relevantim informacijama za sigurnu plovidbu.

Zadnje predavanje dana održao je mr. Tim Komljenović na temu pasivnih optičkih mreža (PON). Pasivne optičke mreže koriste ste u zadnjoj milji (last mile) pri spajanju rezidencijalnih korisnika. Optičko vlakno koje dolazi blizu lokacije korisnika dijeli se na više korisnika koji dijele ukupni bandwidth. Princip je sličan kao i kod ADSL linija. Prednosti pasivnih optičkih mreža su izostanak aktivne opreme na liniji prema korisniku, što osim smanjenja troškova, pojednostavljuje instalaciju.

Prezentacije

Između predavanja moguće je prošetati prezentacijskom salom, gdje firme predstavljaju svoje proizvode orijentirane na optičke tehnologije.

Tijekom prvog dana upoznali smo se sa firmom Elcon Systemtechnik, koja dolazi iz Njemačke i bavi se izradom uređaja za ISP industriju. Na konferenciji predstavljaju svoja optička CPE (Customer Premises Equipment) rješenja. Korisničke uređaje namjenjene spajanju korisnika na komunikacijsku mrežu internet i/li telefonskog operatera. Konkretni izloženi CPE uređaji omogućavaju spajanje korisnika na FTTH (fiber to the home) priključak. Korisnik isti uređaj koristi za spajanje računala na internet, telefona na telefonsku PSTN mrežu operatera, te IPTV internet televiziju. Varijacije uređaja omogučavaju spajanje ISDN opreme, te laptopa putem WiFi mreže. U svakom slučaju ugodan razogovor, profesionalni prezentatori (nije bilo hostesta, nažalost) i veoma interesantni proizvodi.

Eto, toliko za prvi dan, ostao je još četvrtak i petak, pa svi slobodni studenti slobodno u hotel LAV, predavanja su od 9-15. Ostali, čitajte izvještaje i u tekice zapišite FiberWeek za sljedeću godinu.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.