FER I RECRO-NET – s doktoratom na posao!

Fotografija članka: FER I RECRO-NET – s doktoratom na posao!

Fakultet elektrotehnike i računarstva i jedan od vodećih hrvatskih sistem integratora RECRO-NET potpisali su sporazum o suradnji na projektu Biomonitoringa okoliša i pacijenta primjenom bežičnih mreža osjetila.

Ovaj višegodišnji istraživački projekt izvodit će se u Zavodu za elektroničke sustave i obradu informacija uz suradnju sa stručnjacima Referentnog centra Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za kliničku alergologiju.
U okviru projekta, RECRO-NET će financirati doktorskog studenta u punom radnom vremenu iz prve generacije magistara struke diplomiranih na FER-u.

“RECRO-NET je uvijek bio orijentiran prema inovativnim tehnološkim rješenjima, a potencijal najstručnijih zaposlenika na IT tržištu od samoga je početka temelj našeg razvoja i uspješnog poslovanja.
Ovakvim projektom podržavamo nadopunjavanje inovativnosti u područjima IT-a i zdravstva. Podrška kvalitetnim radovima i stručnjacima i u vrijeme tržišne recesije ostaje temelj naše strategije razvoja i jedinstvenog pozicioniranja na tržištu “- izjavio je Tomislav Hrisoho, predsjednik Uprave RECRO-NETA.

Dinko Oletić, doktorski student koji je dobio stipendiju RECRO-NETA jedan je od najboljih studenata na profilu Elektroničko i računalno inženjerstvo diplomiranih u prvoj «bolonjskoj» generaciji. Još od treće godine preddiplomskog studija aktivno surađuje u radu na istraživačkim projektima. Mentor doktorskoga studenta na ovome projektu je prof.dr.sc. Vedran Bilas.

"Veliko mi je zadovoljstvo što mi je RECRO-NET omogućio sudjelovanje u ovom projektu. Trogodišnjim stipendiranjem mog doktorskog studija, ova suradnja uspostavila je prirodni kontinuitet mog trogodišnjeg rada u znanstveno-istraživačkom području bežičnih senzorskih mreža kojim sam se bavio na preddiplomskom i diplomskom studiju. Posebno mi je drago što mi je ovaj projekt omogućio da temu svog doktorskog istraživanja uklopim u razvoj konkretne usluge/proizvoda iz vrlo aktualnog područja telemonitoringa u biomedicini. Nadam se uspješnoj suradnji."- rekao je Dinko Oletić.

Zadnjih nekoliko godina posebno zanimljiva postaje uporaba bežičnih mreža osjetila (wireless sensor networks) i pametnih mobilnih uređaja u svrhu kontinuiranog praćenja i nadzora fizioloških funkcija.
U okviru suradnje FER-a i RECRO-NET-a na projektu Biomonitoring okoliša i pacijenata istraživanja su usmjerena na primjenu bežičnih mreža osjetila na liječenje astme. Cilj je razviti cjeloviti sustav koji će pratiti pojavu okidača asmatskog napadaja u okolini i respiratornu funkciju pacijenta. Sustav treba pacijentu omogućiti lokalnu informaciju o stanju bolesti u koordinaciji s elektroničkim dnevnikom te komunikaciju s liječnikom. Sustav će tehnološki slijediti paradigmu Internet of things, dakle umrežavanja različitih senzora i mobilnih uređaja. Ideja je da u konačnici tehnologija pacijentu pomogne što samostalnije upravljati bolešću.
U radu na projektu uspostavljena je suradnja s Referalnim centrom Ministarstva zdravstva za alergologiju i kliničku imunologiju KB Sv. Duh u Zagrebu.

Voditelj projekta i inicijator ove suradnje prof.dr.sc. Vedran Bilas, FER, Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija izjavio je „Pokretanje suradnje s RECRO-NETOM je vrlo ugodno iskustvo u kojemu se nadopunjuju učinkovita komunikacija i brzo donošenje odluka s profesionalnim odnosom prema svim elementima posla. Broj oboljelih od kroničnih bolesti (poput dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, astme ili kronične opstruktivne bolesti pluća) u razvijenim zemljama je sve veći sa zabrinjavajućim stopama rasta. Povećavaju se troškovi lijekova i bolničkih usluga što prema analizama može ugroziti održivost financiranja zdravstvenog osiguranja u mnogim državama. Očekuje se da informacijska i komunikacijska tehnologija može imati presudni utjecaj na više dimenzija ovoga problema. Tehnologija može pomoći u aktivnom sudjelovanju oboljelih u upravljanju bolešću što dugoročno omogućuje usporavanje napredovanja bolesti. To bi značilo i smanjenje troškova liječenja za zdravstvena osiguranja, ali i mogućnost kvalitetnije organizacije vremena liječnika specijalista u bolnicama.“

„Partnerstvo FER-a s gospodarstvom treba služiti uspostavljanju čvrstih međusobnih veza na obostranu korist. Posebno vrijedan oblik suradnje zasniva se na modelu da gospodarski subjekti financiraju doktorande-znanstvene novake, zaposlene na FER-u punom radnom vremenu na konkretnim ugovorenim istraživačko-razvojnim projektima, koji bi se nakon doktoriranja zaposlili kod njih i na taj način doprinijeli jačanju ljudskih potencijala gospodarstva i daljnjem učvršćivanju partnerstva s Fakultetom. Rezultati postignuti radom na projektima usmjereni su na stvaranje inovativnih proizvoda i doktora znanosti iz redova najperspektivnijih studenata diplomskog studija FER-a. Pozitivnih primjera ovakve suradnje već imamo, a ovom uspostavom suradnje s tvrtkom RECRO-NET pokazujemo našu čvrstu opredijeljenost za takvu vrstu partnerstva.“ – izjavio je prof.dr.sc. Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.