Facebook za roditelje

Racunalo.com foto

Facebook za roditelje

Jedan dio ove populacije otvorio je Facebook račun zbog brige o sigurnosti svoje djece, drugi dio je to učinio iz poslovne potrebe ili jednostavno žele pratiti trendove. Njihovo najčešće postavljano pitanje je: OK, želim imati Facebook račun . Što da sada radim? U nastavku teksta pročitajte upute i objašnjenja.

Nakon što ste otvorili stranicu , potrebno je da se registrirate tj. postavite svoj Facebook račun. Prvo, postavljanje računa će tražiti da upišete ime, prezime , svoju e-mail adresu i lozinku. Preporuka je imati različite lozinke za FB korisnički račun i za račun e-pošte. Mnogi ljudi koriste iste lozinke za sve, a to može biti problematično. Ako je vaša lozinka iz nekog razloga ugrožena ili ukraden od strane hakera, onda svakom mjesto koje koristite u on line okruženju sa tom lozinkom se može pristupiti. Više o lozinkama možete pročitati u našem članku „Savjeti i preporuke za kreiranje i korištenje jakih lozinki“.

Imate svoj račun, što dalje?
Što se tiče davanja osobnih informacija, stranica je doista prilično jednostavna za rad. Postoji korak po korak vodič na alatnoj traci, koja je plave boje i nalazi se na samom vrhu. Usto je i FACEBOOK LOGO koji slijedi niz mogućnosti. PROFIL je glavna stranica, mjesto gdje možete ažurirati vaše osobne podatke koje će te dijeli ti sa svijetom. Ali zapamtite, ako postoji prostor za određene podatke nužno ne znači da ih morate dati. Npr. ne morate unijeti svoj osobni broj telefona ili adresu samo zato što postoji prostor za to. Stranica PRIJATELJI pomaže u traženju prijatelja, kao novih tako i starih koji su već na popisu. Klikom na stranicu HOME možete vidjeti sve novo dodane osobe na vašem popisu prijatelja. To je ujedno stranica koja vas upozorava ako imate nove zahtjeve prijatelja za dodavanje na popis ili neke druge zahtjeve. INBOX je vaš centar poruka i mjesto gdje možete slati poruke, brisati i provjeravati stare. Slično kao i na drugim e-mail centrima.

SPACE je područje na alatnoj traci gdje je vidljivo vaše ime. Ovo je zgodna značajka ako u vašem kućanstvu više korisnika dijeli isto računalo i ima FB račun. Facebook koristi kolačiće (cookie). Na taj način, ako se ne odjavite na kraju korištenja, pamtiti će vas do sljedećeg puta kada otvorite svoj Facebook. Ne odjavljivanje se ne preporuča. Nakon što ste završili svoje aktivnosti na Facebooku klikom na Logout gumb odjavite se.

POSTAVKE su vrlo važan dio za sve korisnike. Jedna od ključnih karakteristika u tom dijelu je privatnost. To je mjesto gdje FB dajete upute o tome što želite da bude vidljivo na vašem računu, a što želite da bude zadržano kao privatno. Uz ove postavke, taj dio je namijenjen za određivanje FB kada želite dobiti e-mail ili SMS poruku o svemu što se događa s vašim računom. Neki vole dobivati sve ove obavijesti, ali može vas i iznervirati zatrpanost e –poštanskog sandučića sa često nebitnim informacijama. Dopušteno je isključiti dobivanje ovih obavijesti. To je do vas. Potrajati će nekoliko minuta kako biste prilagodili obavijesti.

MREŽE su vaš grad ili regija u kojoj živite . To vam pomaže povezavanju s drugim ljudima u istu "mrežu". Možete biti samo u jednoj regionalnoj mreži. Dopuštena je promjena regionalne mreže dva puta ,svakih 60 dana. MOBITEL je područje gdje ćete postaviti vezu na svoj mobilni uređaj s FB. Omogućujući da lako šaljete slike s telefona ili upotpunjavanje teksta na svoju profil stranicu.

UPLATE se koriste za pohranjivanje kreditne kartice ako želite kupiti virtualne poklone za svoje prijatelje, ili ako želite kupiti oglasa na stranicama. Budite oprezni prilikom slanja stvari prijateljima na Facebook. Neke "aplikacije" su besplatne, ali drugi online pokloni mogu stvarno biti naplaćeni sa vaše kreditne kartice. Npr. virtualni buket cvijeća ili neki drugi virtualni predmet.

Na kraju, preuzmite kontrolu nad informacijama koje ste dali na Facebook , zabavite se prijateljima i obitelji.

Autor: Sanja Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.