Facebook, Twitter i YouTube – budućnost obrazovanja?

Fotografija članka: Facebook, Twitter i YouTube – budućnost obrazovanja?

Facebook, Twitter i YouTube - budućnost obrazovanja?

Web stranice posvećene društvenom umrežavanju, u demografskom obliku, među adoscelentima nisu nikako unijele dosadu. Sasvim suprotno, oni ta mjesta otkrivaju kao prirodni nastavak načina i vremena koje troše on-line. Nedavno je obznanjeno da je "facebooking" novi glagol među njima. Kao što Internet raste po eksponencijalnoj stopi zahvaljujući tech kompanijama kao što su Google, Facebook i Twitter, tako škole i fakulteti ne prate previše te trendove. Naravno , ovdje treba izuzeti neke oblike e-learning u kojima su vidljivi znatni pomaci. U obrazovnim krugovima na svim razinama širom svijeta podosta se raspravlja o prednostima alata društvenog umrežavanja i softvera u obrazovanju. Iako postoje dobre točaka s obje strane rasprava, ostaje bitna razlika u teorijskom pozicioniranju. Prema brojnim studijama, obrazovne ustanove u klasičnim načinu učenja igraju važnu ulogu u učenju komunikacijskih vještina, i razvijanju socijalnih vještina koje podupiru učenje, a što se ne može naučiti na Internetu ili pomoću njega razvijati. Doista, većina obrazovnih okruženja temelji se na konvencijalnim metodama koje su visoko strukturirane u smislu napretka učenika. Socijalno umrežavanje bitno omogućava manje kontrole, korisnik generira okoliš, i na taj način izazivaju tradicionalne metode nastave i učenja.

Ako ste se ikad pitali što će u budućnost biti s tradicionalnim obrazovanjem, ne bi se iznenadili da za desetak ili dvadesetak godina ipak buduće generacije 70% uče u virtualnim školama , gdje se nastavni sati pohađaju na webu. Profesori će iskoristiti društvena web-mjesta kao što su Facebook, Twitter i YouTube da angažiraju učenike/ studente u nastavi.

U nastavku donosimo neke ideje , kako bi već danas se socijalne mreže jednim dijelom mogle iskoristiti za učenje i uvesti male promijene. Vjerujem da bi te metode učenicima donijele mnogo zadovoljstva , više motivacije, suradnje i kreativnosti.

Facebook, Twitter i YouTube - budućnost obrazovanja?

Facebook
Unatoč tome što je alat uglavnom mladih za povezivanje sa svojim prijateljima, suradnicima i članovima obitelji na Internetu, slanjem i postavljanjem različitih fotografija i videa, Facebook isto tako može postati odlična e-learning platforma. Edukatori mogu objaviti svoje PPT slajdove za nastavne sate i puno više multi medijskih sadržaja. Druga mogućnost je, ako posjeduju osnovne programerske vještine, stvaranje korisnih aplikacije za Facebook koristeći state of the art tehnologije. Na primjer, može se razviti program koji omogućava učenicima/ studentima da konzultiraju svoje učitelje neposredno, čime se povećava efikasnost edukatora za rješavanje problema.

Twitter
Twitter je zapravo vrlo jednostavna platforma. Međutim, neki misle da je i beskoristan. Samo zbog toga, Twitter pruža veći prostor za realizaciju ideja koje se mogu napraviti uslugom mikro-bloganja. Trenutno, kao standardni Internet komunikacijski protokol u realnom vremenu, Twitter ima puno korisnih mogućnosti za obrazovanje. Učenici i profesori su u mogućnosti slati odgovore ili DMS postavljati pitanja, što znači da u stvarnom vremenu ostvaruju dvosmjernu komunikaciju. Kao protokol, on-line kviz aplikacija može biti kreirana na temelju „Tvitanja“. Jednostavnim riječima to znači, da učitelj može poslati kviz pitanja i učenici mogu odgovoriti na njih putem ove usluge. To je također poznato kao novi koncept za real-time komunikacije.

YouTube
Kao najveća socijalna Web stranica u svijetu namijenjena video sharingu, može mnogo pomoći u obrazovanju. Tipična upotreba videa je omogućiti učiteljima da snime svoje obrazovne sadržaje, postave ih na YouTube , kako bi ih učenici mogli pregledati koliko puta to žele,kada to žele ili dok im sadržaj ne bi bio potpuno jasan.

Zaključak
Iz opisa primjera, vjerujem da možete vidjeti kako će možda izgledati obrazovanje u budućnosti. Trenutno neki učitelji su počeli da koriste Twitter kao vrijedan alat za obrazovanje. Ali naravno, bit će tu mnogo još rasprava za i protiv takvog načina . Prema mom osobnom mišljenju, socijalno umrežavanje kao alat ne bi se smio odbaciti i postaviti za nešto irelevantno vezano uz učenje. Današnje mlade generacije već su jako dobro upoznate s pasivnim korištenjem društvenog umrežavanja. Treba ih potaknuti na inovativnost . Sigurno bi bilo izazovnije da kao korisnici kontroliraju alat, umjesto da alat kontrolira njih. Uostalom, kada shvate vrijednost u povezivanju s drugim ljudima u procesu učenja, a ne samo zabave i njihovo učenje će biti intenzivnije.

Autor: Sanja Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.