Facebook nas čini depresivnima pokazala studija – sad smo i mi depresivni!

Fotografija članka: Facebook nas čini depresivnima pokazala studija – sad smo i mi depresivni!

Nova znanstvena studija čiji su autori naučnici s fakulteta Michigan pokazuju – Facebook nas čini depresivnima, što ga više koristimo!

Oglas

Činjenica je kako Facebook pruža puno načina kako komunicirati s prijateljima, pronaći voljene osobe s kojima se možda godinama niste čuli, brže doći do neke zanimljive informacije ili fotografije s prijateljima, no ako zagrebete dublje shvatit ćete – Facebook nas čini depresivnima, zaista je tako. Bar tako stoji u navedenoj studiji koja se pojavila ovih dana.

Primjerice, jeste li ikada ocjenjivali i procjenjivali svoje prijatelje na temelju Facebook profila? Sigurno ste prelistavajući ih dobili određene povratne informacije i nesvjesno gradili sliku i mišljenje o toj osobi. No, je li to realno? Definitivno ne. Svi se mi volimo pokazati boljima nego što jesmo i pokazati kako nam je u životu bolje nego što to u stvari je. A Facebook je idealna platforma za “napumpavanje” takvih zaključaka.

Postavljamo onda pitanje – Facebook nas čini depresivnima? Ok, kako? Vjerojatno već pogađate. Kada vidite nekog na Fejsu kako se zabavlja i uživa, postavlja sve i svašta na zid, dobit ćete osjećaj manje vrijednosti. Ok, i vi ste vjerojatno napumpali svoj Fejs profil, ali znate da to baš i nije tako. A ne možete dokazati da profili vaših prijatelja nisu točni.

Studija sveučilišta u Michiganu je 2 tjedna pratila ispitanike i povremeno im plasirala određena pitanja. Rezultati su bili odgovori koji nisu nimalo “sretni”. Naime, oko 75 posto ispitanika je reklo kako s prijateljima dijeli lijepe stvari na Facebooku, no njih 36% je reklo kako znaju objaviti i neke loše stvari (recimo nečiju smrt, loš dan na poslu ili slično). Ako biste bili realni i fer prema drugima, trebali biste s njima dijeliti i dobre i loše stvari. Dakle, većina laže, ili bolje rečeno – zaobilazi istinu.

Facebook nas čini depresivnima? Hmmm..razmislite malo o ovome što ste pročitali…

I na kraju, jedna zanimljiva informacija koju možda i niste znali – znate li da sve što postavite na Facebook više nije vaše vlasništvo? Sve vaše fotografije, fotke prijatelja, vaše male djece (roditelji, pamet u glavu?!?) svi kontakt podaci koji se vide javno ili su skriveni, sve je to sada u vlasništvu Facebooka. Sve se to smješta u neke baze podataka i bit će iskorišteno kada za to dođe vrijeme. Uvjereni smo da većina vas o tome nikada nije razmišljala. Niti se ne čudimo. U moderno tehnološko doba ljudi se obično ponašaju kao “ovce za šišanje”, a pastir Facebook (i mnogi drugi) ih šišaju kada god je to potrebno. I tako iz dana u dan diljem svijeta…

Facebook nas čini depresivnima

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.