Facebook na nišanu zbog lažnih vijesti

Fotografija članka: Facebook na nišanu zbog lažnih vijesti

Iako iz Facebooka tvrde da su suzbili problem, sve glasnije kritike i pritisak Facebookovih dioničara govore drugačije.

Oglas

Iako ova priča vuče korijene još iz prošle godine kada su na vidjelo izašle vijesti da Facebook gotovo uopće ne provjerava pouzdanost sadržaja koje su objavljivale treće strane, čak do te mjere da ih je kandidatkinja za predsjednika SAD-a, Hillary Clinton, optužila da su lažne vijesti objavljene na socijalnim medijima, prvenstveno Facebooku, vjerojatno utjecale na rezultat izbora. Naravno, Facebook je takve navode odbacio, ali je u prosincu uveo dodatne mjere zaštite u obliku mogućnosti označavanja lažnih vijesti, angažirao dodatne resurse za provjeru valjanosti objavljivanih vijesti te promjenio uvjete oglašavanja kako stranke koje su stavljale lažne vijesti ne bi zaradile na njima.

Bura se stišala ali je na redovnom godišnjem sastanku dioničara Facebooka ponovno dobila “vjetar u leđa”, i to orkanski. Naime, nekoliko dioničara je zatražila službeno očitovanje Facebooka o njegovom naporima ka suzbijanju lažnih vijesti, no zahtjev je bio odbijen, naravno. O problematici se očitovao i sam Mark Zuckerberg rekavši da im je vrlo stalo do toga da njihovi korisnici dobiju pravovremene, istinite vijesti. Još je naveo da ne vjeruje da su postavljači lažnih vijesti to radili iz političkih ili vjerskih razloga, već da su samo pokušali zaraditi. Koje daljnje korake ka suzbijanju te pošasti poduzima Facebook, nije imao komentara ali očito im je to značajan trn u peti.

Dotaknuo se, međutim, teme dugoročnih namjera njegove kompanije koji su planirano širenje na Kinu ali da bi im to pošlo za rukom, trebaju izglačati još neke pravne zavrzlame.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.