Facebook, MySpace, YouTube i druge Social Networking Internet Deviance prijevare

Fotografija članka: Facebook, MySpace, YouTube i druge Social Networking Internet Deviance prijevare

Facebook, MySpace, YouTube i druge Social Networking Internet Deviance prijevare

U stvari, socijalne mrežne web lokacije kao što su Facebook i MySpace, postale su neke od najpopularnijih ciljeva za online napadače. Društvene mreže su savršen teren za rasplod zlonamjernih sadržaja, jer imaju puno korisnika, dobru reputaciju i potporu otvorenih softverskih aplikacija. To znači, pristojan programer može pisati code, dobar ili loš, da radi u mreži.

No, neznanje je blaženstvo, jer nove vrste socijalnog umrežavanja su ponekad vrhunske prijevare. Neke od najnovijih uključuju:
1. Adresa e-pošte – kao što je prethodno spomenuto za Facebook primjer, pojavljuje vam se naizgled obična poruka e-pošte, koje dolaze od legitimnog mrežnog računa i ima zip datoteku u prilogu. Navodno je to slika prijatelja, koji podnosi zahtjev. Ali ako je otvorite, privitak može biti neki od virusa. Takvi sadržaju nisu ograničeni na Facebook, ili čak samo za engleski jezik.

2. Phising – Slično kao i e-mail, čini se da imaju legitimni log-in stranicu za Facebook ili neku drugu društvenu mrežu u tijelu poruke. Ali, to je sve lažno, jer oni koji stoje iza ovog tzv. phising napada , pokušavaju bezazleno doći do vaših osobnih informacija, kao što su lozinke ili broj računa.

3. YouTube – Spameri legitimno postavljaju svoj profil na YouTube ne bi li oglasili svoje proizvode i usluge, uključujući X-rated materijale. Šalju pozivnice e-poštom drugim članovima YouTube kako bi provjerili njihove profile. Ako kliknete na takav link, aktivirate pravi link na spamerski web site i teško će te se ih riješiti, odnosno njihovih marketinških email poruka.

4. Flash napad – Flash virus, također se naziva Win32/Koobface virus, uzima svoje ime od Adobe’s Flash plug in, kada preuzimate njihov web-preglednik. Virus se širi slanjem neželjene poruke s naslovima poput "Paris Hilton u novoj ljubavnoj vezi“ iz zaraženih korisničkih Facebook ili MySpace računa i kontaktnih lista. Kada dobijete e-poštu sa zahtjevom za klikom na link, ne bi li vidjeli navedeni video sadržaj, to zapravo jedan downloads crv koji može napraviti mnogo problema na vašem PC-u, tj. operativnom sustavu Windows.

Facebook, MySpace, YouTube i druge Social Networking Internet Deviance prijevare

Da biste se zaštitili, budite neprestano na oprezu. To je ključ za izbjegavanje prevara na društvenim mrežama . Prihvaćajte samo pozivnice za povezivanje s osobama koje doista poznajete, ili znate iz viđenja, bilo iz škole, posla,fakulteta i sl. Ako to učinite, imati će te veću kontrolu nad time tko sve može vidjeti vaš profil i kontaktirati vas. Prilikom stvaranja ili ažuriranja svog profila na društvenoj mreži, ne uključuju osobne podatke kao što je telefonski broj, bilo mobilni ili fiksni, adresa, ime škole, datum rođenja i ostale informacije koje su privatne. Ako imate problema s privatnošću ili sumnjate da nešto nije u redu, kontaktirajte osoblje koje stoji iza određene društvene mreže, i prijavite. Kako bi spriječili da bilo ukrade vašu pristupnu lozinku, najbolje je koristiti 8-10 znakova koji sadrže kombinaciju brojeva, slova il simbola. Koristiti različite lozinke za vašu e-poštu i prijavu na neku društvenu mrežu. Ako koristite zajedničko računalo za prijavu na socijalne mreže – kao što su ona na poslu ili u knjižnici – budite sigurni da ste se u potpunosti odjavili s vašeg računa kada završite.

Na kraju, najbolja obrana je dobar napad, preporučuju sigurnosni stručnjaci. Zato se pobrinite da instalirate najnoviji sigurnosni softver i stalno ga ažurirate. To je ujedno i prvi korak osobne zaštite te privatnosti svojih podataka.

Autor: Sanja Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.