Facebook kažnjen zbog kršenja pravila EU

Fotografija članka: Facebook kažnjen zbog kršenja pravila EU

Kazna je rezultat istrage pokrenute prošle godine kao rezultat tvrdnji da je Facebook prekršio pravila pri spajanju i akviziciji kada je preuzeo WhatsApp još 2014.

Oglas

Točnije, Europska komisija je tvrdila da su prekršena pravila o točnosti informacija koje je Facebook dao EK a ticali su se načina upravljanja računima Facebooka i WhatsAppa u zajedničkom okruženju. Naime, Mark Zuckerberg & Co su rekli EK da ne posjeduju mogućnost automatskog spajanja računa dviju usluga.

Problemi za Facebook su počeli kada su u izmjenama uvjeta korištenja i privatnosti korisnika usluge WhatsApp u 2016. naveli da će biti moguće povezati telefonske brojeve u WhatsAppu sa korisničkim računom na Facebooku. Nadalje, utvrđeno je da su u Facebooku bili svjesni da je moguće rečeno spajanje korisničkih podataka još 2014. kada su tražili odobrenje EK za spajanje. Dakle – lagali su koliko su široki.

Naravno, ta informacija nije dobro sjela administraciji u Bruxellesu, koja je nakon istrage odrezala kaznu od 110 mil. € što iznosi 1% zbrojenog godišnjeg prihoda obje tvrtke.

Ova kazna dolazi samo dan nakon što je Francuska također globila Facebook u iznosu od 150.000 € zbog curenja osobnih podataka ka oglašivačima.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.