Facebook Home UI i HTC First : Ima li opasnosti za našu privatnost?

Fotografija članka: Facebook Home UI i HTC First : Ima li opasnosti za našu privatnost?

Nakon dvije godine glasina najavljen je hibridni Facebook Smartphone. Zašto kažem hibridni? Bit će to prvi  koji izlazi iz HTC-ove radionice s novim Facebook Home sučeljem duboko integriranim s Android operativnim sustavom. Tako Facebook sada postaje središte aktivnosti i interakcije uređaja.

Oglas

HTC Facebook Phone imena First, podržava 4G vezu, ima tri kapacitivne tipki na prednjoj strani i diskretan Facebook logo na poleđini. Duljina dijagonale zaslona je 4.3 inča s rezolucijom od 1280 × 720 piksela. Pokreče ga dvojezgreni Snapdragon procesor 400 radnog takta 1.4 GHz podržan s 1 GB RAM-a, 16 GB interne memorije i 2000 mAh baterijom. Stražnja kamera snima fotografije na 5 MP, dok prednja s 1.6 MP.

 

Vjerujem da bi model mogao postati popularan kod mlađih korisnika od 12 – 18 godina koji odrastaju uz Facebook ili bolje reći žive u paralelnom svijetu. Ne mislim da je to štetno ili korisno, to je samo drugačiji pristup. Nešto starijoj generaciji uređaj kao i Facebook Home sučelje neće biti zanimljivi jer ova skupina više nije hiperaktivna na Facebooku ili općenito na društvenim mrežama. Njihovi interesi usmjeravaju se na  druge aktivnosti.  Možda je jedan od razloga neatraktivnosti  Facebooka za potonju skupinu ozbiljnije promišljanje  oko sigurnosnih pitanja koje se sada ponovno aktualizirala kroz Facebook Home  UI.   Poznato je da Facebook kao najveća društvena mreža često stvara nepovjerenje dijela korisnika i stručnjaka za sigurnost oko korištenja i prikupljanja osobnih podataka bilo putem weba ili u mobilnim aplikacijama.  Jedan od novijih  primjera  je  pitanja o geolokacijskim podatcima:   koliko podatci ostaju sigurni na sigurnom poslužitelju?  S  novom integracijom, u teoriji, Facebook može pratiti naš položaj  i brzo  doći do kućne adrese dok praćenjem  kretanje i aktivnostima  poput pješačenja, trčanja ili vožnje o našim navikama,   i poslati podatke bilo gdje na društvenu mrežu i naravno oglašivačima za slanje ciljanih oglasa.   Vjerojatno dio vas sada misli u čemu je tu problem  jer ista je stvar s Foursquare aplikacijom.  Moram vam reći da i nije. Za Foursquare imate izbor želite li ga koristiti ili ne,  dok korištenjem  Facebook UI morate pristati na sve što se od vas traži da bi dobili punu funkcionalnost ;) Iz Facebooka poručuju da ne bi trebali brinuti jer Facebook će korisničke podatke u novom UI tretirati na isti način kao i mobilne aplikacije ili web verzije. Facebook će znati kada i koje aplikacije će se otvoriti, ali neće znati koje se akcije odvijaju unutar aplikacije.

Budući da je Facebook Home UI nešto potpuno novo i možda bi ga neki željeli isprobati na svojim HTC One, One X ili Samsung modelima, dio potrošača i mnogi specijalizirani mediji pitaju je li moguće nakon instalacije (ako nam se ne sviđa) odvojiti Facebook Home i ostaviti samo Android sustav u uređaju? Prema Facebook mrežnoj stranici, navodno može se isključiti pa čak i na HTC Facebook First smartphoneu.

Facebookovo optimizirano sućelje trebalo bi se naći osim kod HTC First modela, na nekim Samsungovim i Sony budućim uređajima ali i na tabletima. Detalje možete pročitati u našem članku    Kako radi novi Facebook Home pogledajte u dva video priloga, a ako ste propustili pogledati samo predstavljanje od strane Marka Zuckenberga i ekipe pogledajte zadnji video prilog  jer u svakom slučaju, Facebook je donio neke nove stvari.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.