Facebook business – pazite, mogao bi vam pasti kreditni status!

Fotografija članka: Facebook business – pazite, mogao bi vam pasti kreditni status!

Facebook business. Poslovanje na Facebooku. Ima svoje i dobre i loše strane, no kada jednom zaglavite može biti više onih loših, iz kojih se teško izvući.

Oglas

Lijepo je imati podatke o svojoj firmi na Facebooku, kao i gledati kako se svakodnevno povećava broj “fanova” i “lajkera”. No, je li to uvijek baš tako. Dobro je kada je sve dobro i kada broj korisnika raste i kada su svi komentari pozitivni. No, što ako se situacija okrene i kada vam Facebook business u stvari postane teret?

Postoji pregršt razloga zašto treba redovito pratiti što se događa na vašoj poslovnoj Facebook stranici, odnosno što ljudi pišu o vama i vašoj tvrtci. Naravno, vaša je želja sve držati u “sterilno čistom” stanju kako bi imali što bolji imidž, kako bi vas svi samo voljeli, no u praksi je situacija sasvim drugačija. Što ste popularniji više je onih koji vas baš i ne vole. Ako ste dobri i kvalitetni, tada ste ujedno i trn u oku konkurenciji koja je nerijetko brutalna i nemoralna. I ode onda Facebook business u krivom smjeru…

Sličnu priču potvrđuje i svemoćni CNN, koji je dublje analizirao priču oko društvenih mreža i poslovnog imidža. Cijelu njihovu analizu ćemo svesti na samo nekoliko rečenica, a kako bismo i objasnili i naslov. Uglavnom, morate znati da svi čitaju vaš Facebook profil, pa čak i banke i druge institucije koje se žele raspitati o vama. Ako imate puno negativnih reakcija i komentara na vašem Facebook zidu postoji dobra vjerojatnost da nećete dobiti npr. kredit u banci. Naime, isti ti negativni komentari  mogu biti “alarm” da s vašim poslovanjem nešto nije u redu, što može biti signal banci da odustane od vašeg kreditiranja. I tada ste u problemima.

Postoji i druga strana medalje, kako se u našem narodu kaže. Nije tajna da postoje pojedinci i grupe koji su plaćeni da vas “hejtaju” na društvenim mrežama kako bi vam smanjivali status ili jednostavno pozitivnu sliku kod kupaca. Ili to jednostavno rade jer vas ne vole, jer im smetate i jer se ne usude direktno vas kontaktirati i reći što misle o vama, vašim proizvodima i uslugama, odnosno vašem poslovanju. Na udaru su najčešće kompanije, tvrtke, mediji, udruge odnosno svi oni koji su u svom poslu uspješni, a to uvijek nekome smeta. I opet, ode Facebook business u krivom smjeru…

S druge strane, budite oprezni i s onima koji sami sebe na društvenim mrežama hvale kako su najbolji, odnosno kako ih drugi hvale “do neba”, postoji dobra vjerojatnost kako su mnogi odgovori “fake”, lažni, namješteni. Problem je u tome što društvene mreže, pogotovo Facebook, ne možete kontrolirati, a i postoji pregršt lažnih profila koje ne možete provjeriti, a odakle se najčešće sipa “drvlje i kamenje” po drugima. Društvene mreže poput Facebooka idealno su mjesto na kojem anonimno možete blatiti kompanije koje vam nisu drage. Zato sve te podatke treba uzimati s rezervom, to je i preporuka ranije spomenutim bankama.

Ipak, čini se kako su financijske kompanije toga svjesne. Primjer je kompanija Lenddo i Kreditech koje imaju alate koji mogu zaista detektirati tko je koliko popularan na Facebooku, Twitteru ili Linkedinu, odnosno čija je vrijednost prava, a čija napumpana uglavnom beskorisnim “lajkovima”.

U stvari, ova je priča puno dublja i mislimo da biste se zajedno s nama izgubili u cijeloj ovoj zavrzlami. No, važno je da znate kako društvene mreže, pa tako i Facebook business, nisu prava slika i pravi odraz vrijednosti određene tvrtke. Mogu vam dati neki indikator, ali nikako ne bi trebali zaključivati po “lajkovima” i drugim umjetno stvorenim pozitivnim ili negativnim mišljenjem koje se ionako može – kupiti.

Neka vam Facebook business, kada smo ga već tako nazvali, bude samo jedan od indikatora (a ne zvijezda vodilja!) pri odlučivanju o vrijednosti neke tvrtke. I tu ćemo se zaustaviti…

Facebook business

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.