Eye See – lutke u izlozima kao špijuni ili softver za prepoznavanje lica u novoj primjeni?

Fotografija članka: Eye See – lutke u izlozima kao špijuni ili softver za prepoznavanje lica u novoj primjeni?

Google, Facebook i nekolicina drugih tvrtki ima sposobnost da prati naše osobne podatke putem online aktivnosti.

Oglas

Osim navedenih ICT giganata, uskoro bi nas mogli pratiti i trgovci dok prolazimo ulicom i razgledavamo izloge. Almax SpA, talijanska tvrtka je izradila liniju lutaka za izloge pod nazivom EyeSee, koje imaju instaliranu kameru očima. Ona omogućava hvatanje prolaznika izvan prozora izloga, i prenosi informacije u softver za prepoznavanja lica. On analizira starosnu dob,spol, rasu i druge elemente ljudske fizionomije. Trgovac tada na temelju tih podataka prikazuje poseban prozor i promotivno oglašava prilagođenu odjeću prema prolaznicima. Prema izvješćima, poznati modni trgovac Benetton je vrlo zainteresirani za ulaganje u EyeSee lutke. Njihova cijena je 5.000 dolara.

Sve to zvuči na prvu, simpatično, ali krenu li lutke prikupljati naše osobne podatke, to može biti vrlo neugodno bez obzira što se koriste samo za razvoj prodaje i oglašavanje. Uostalom, Facebook je 2011 pokrenuo svoju značajku prepoznavanja lica i mnogi se ne bune  :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.