Europska unija konačno ruši cijene roaminga

Racunalo.com foto

Zadnjih je mjeseci povjerenica za informatičko društvo i medije Vivian Reding radila na sastavljanju niza upozorenja mobilnim operaterima koji se teško odriču visoke zarade od “gostiju u mreži”, a ona iznosi oko 15 posto njihovih ukupnih godišnjih prihoda.
Reding bi danas trebala operaterima obznaniti kako je vrijeme isteklo i da je konačno došao trenutak za drastično smanjenje cijena. Ukoliko Zakon bude donesen i ukoliko sve bude išlo po planu, cijene roaminga trebale bi biti gotovo jednake onima koje korisnici plaćaju kada u matičnoj zemlji zovu izvan svoje mreže.
Mobilni operateri tvrde kako su već obavili pripreme za spuštanje cijena, ali naglašavaju da pozivi iz roaminga moraju biti skuplji od poziva unutar matične zemlje zbog dodatnih troškova koje nameću mobilne mreže zemalja u kojima korisnik gostuje.
Veliki europski operater Vodafone, koji je partner našeg VIP neta, već je ukinuo roaming za građane Irske koji posjećuju Veliku Britaniju. Oni sada razgovor plaćaju kao da u svojoj zemlji zovu izvan matične mreže. Unatoč tomu, Udruga GSM operatera misli kako će restriktivne mjere Europske komisije povećati nesigurnost i nestabilnost mobilnih mreža te dovesti u pitanje razvoj novih tehnologija.
Nakon što bude objavljena, inicijativa Europske komisije naći će se da dnevnom redu Europskog parlamenta i Vijeća ministara EU-a. Smatra se kako će Zakon dobiti potrebnu većinu zastupnika i ministara.
Izvor: Večernji list

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.