Europa želi jednostavnije i jeftinije popravke

Fotografija članka: Europa želi jednostavnije i jeftinije popravke

Cilj je smanjiti količinu otpada i ojačati europsku ekonomiju tako što će biti više popravaka. Proizvodi bi trebali imati istaknutu ocjenu koliko se mogu popraviti.

Oglas

Europski Parlament je odobrio preporuke za firme da učine uređaje jednostavnijima za popravak i dodaju etiketu sa istaknutim “bodovima” koliko je uređaj popravljiv. Žele da baterije, LE diode i ostali dijelovi budu lako zamjenjivi, a ne lijepljeni kako “ne bismo morali baciti mobitel jer je otišla baterija“, kaže Pascal Durand. Upravo to zelene udruge poput Greenpeacea zahtijevaju godinama, no sav trud je do sad stao na preporukama i nema službenih zakona.

Specifična pravila prema novim preporukama su robustnost i laka popravljivost, automatsko produženje garancije ako popravak traje duže od mjesec dana, poticaji (na razini zemalja članica) za proizvodnju dugotrajnih i lako popravljivih proizvoda, dati kupcu mogućnost izbora neovisnoga servisera, niže cijene ključnih rezervnih dijelova i izmjenjive komponente umjesto lijepljenih.

U izvještaju se spominje i uskoro definiranje “planirane zastarjelosti” proizvoda te mjere za zbrinjavanje i mjere za odvraćanje kupaca od korištenja jednokratnih proizvoda. Firme bi se trebale obvezati na softverske zakrpe na duže periode kako korisnici ne bi tako često odbacili svoje uređaje. I posljednja mjera bi trebala biti dobrovoljno uvođenje europske oznake za popravljivost, izdržljivost, ekološke aspekte i nadogradivost uređaja.

Ovo je dobra inicijativa za sve građane EU, a definitvno sluša mišljenja građana jer je prema istraživanju Eurobarometra iz 2014. čak 77% ljudi u EU reklo kako bi radije popravili postojeće uređaje nego li kupovali nove, no obeshrabreni su cijenama popravaka i razinom usluge.

Ako vam treba popravak smartfona ili tableta, javite se u . Zašto? Kažu kako mogu popraviti praktički sve.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.