EU želi olakšati policiji pristup korisničkim podacima

Fotografija članka: EU želi olakšati policiji pristup korisničkim podacima

U svjetlu nedavnih terorističkih i inih napada, Europska Unija pokušava olakšati organima reda da prikupe podatke od tehnoloških kompanija poput WhatsAppa, Facebooka i Googlea.

Oglas

Iz Europske su Unije ponudili nekoliko opcija koje bi olakšale agencijama za provedbu zakona posao. Prva bi ideja omogućila agenciji iz jedne zemlje članice EU da zatraže podatke od firmi iz druge zemlje članice bez potrebe za odobrenjima vlasti te zemlje. Druga bi opcija zahtijevala da kompanije predaju podatke na upit vlasti druge države. Dok bi treća, najekstremnija opcija omogućila izravni pristup podacima u oblaku agencijama za provedu zakona,

Europska povjerenica za pravdu Vera Juorova izjavila je za Reuters kako je treća opcija tu samo za slučaj opasnosti te bi tražila dodatnu sigurnost kako bi se zaštitila privatnost ljudi.

Ovo će vjerojatno izazvati novi okršaj između vlasti u EU te firmi koje potencijalno imaju podatke o osumnjičenicima. U tijeku su rasprave o vrstama podataka koje će novi zakon pokrivati. “Pretpostavljam da će ovo biti izvanredna mjera za izvanredne prijetnje te kaznene prijestupe velike težine poput terorizma tako da podržavam korištenje osobnih podataka”, rekla je Jourova. Europska Unija namjerava pogurati tu odredbu do početka 2018.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.