EU odlučno: Safe Harbor nije dovoljno siguran

Fotografija članka: EU odlučno: Safe Harbor nije dovoljno siguran

Zadnje opravdanje koje su kompanije koristile za premještanje vaših privatnih podataka više nije dopušteno unutar EU

Oglas

Veliki udarac je dan američkim kompanijama danas u Luxembourgu. Sud Europske Unije, odnosno Europski sud je danas ujutro ponišio Safe Harbor akt. Iako ne treba shvatiti ovaj udarac kao obrambeni potez Europske Unije (sporazum je 15 godina bio valjana i na snazi), nedvojbeno će američke kompanije ovo uzdrmati.

Safe Harbor je dakle nastao prije 15 godina kada Europska Unija nije imala zadovoljavajućih mehanizama za nadzor privatnih podataka kojima kompanije raspolažu. Zbog toga je kompanijama poput Facebooka, Microsofta i Twittera bilo dopušteno raspolagati privatnim podacima korisnika iz EU i odnositi ih u SAD. Uvjet je bio da kompanije jamče da će pružiti “zadovoljavajuću, odnosno adekvatnu zaštitu”.

Taj termin nikada nije detaljnije preispitivan jer privatnost nije do sada nikada bila ozbiljnije raspravljana unutar EU. To se nedavno promijenilo kada je austrijski aktivist Max Schrems iznio slučaj pred sud, u kojemu je zahtijevao da Facebook prestane kršiti njegova prava na privatnost koja su prema njegovim navodima bila kršena.

Schremsov zahtjev su odbili irski sudovi s obrazloženjem da Safe Harbor je i dalje na snazi. Europski sud se s time složio, ali nije negirao prava pojedinaca na zaštitu, odnosno svojom je odlukom ustanovio da se može donijeti zabrana slanja svih podataka ako tako odluče nadležni organi.

Što ovo znači? Značio da Safe Harbor više ne može biti jedino opravdanje da bi kompanije slale podatke u SAD. Od sada te aktivnosti može zabraniti i “obična vladina agencija”. Točnije rečeno, Safe Harbor je postao praktički mrtvo slovo na papiru. Njegov cilj i jest bio da traje dok EU ne bude imala odgovarajuće mehanizme za kontrolu (i interes nadziranja istih op.a.).

Cijelu priču je možda pokrenuo Yves Bot koji je već ranije ustanovio da kompanije ne pružaju adekvatnu zaštitu od toga da podaci ne završavaju u rukama trećih, odnosno NSA. Iako je SAD više puta to negirao, nisu se dobila nikada dovoljna jamstva za to.

Ovime je Europski sud pomaknuo loptu, ali ju je prebacio u ruke država. Hoće li EU sada uskočiti i dogovoriti daljnja načela i smjernice na koji način će se podaci između EU i SAD-a slati, ne možemo još reći. Takve inicijative još nema, budući da se ni o samom Safe Harboru nije raspravljalo previše (osim da je zastario, ali ozbiljnijih inicijativa i odluka nije bilo ni s jedne strane, kao ni od jedne članice).

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.