EU ministri obrane sudjeluju u prvoj vježbi kibernetičkog rata

Fotografija članka: EU ministri obrane sudjeluju u prvoj vježbi kibernetičkog rata

Ministar Damir Krstičević pridružio se drugim ministrima obrane iz zemalja Europske Unije te su po prvi puta sudjelovali u simuliranoj vježbi cyber-napada kako bi u praksi isprobali strateško odlučivanje i upravljanje krizom pod pritiskom kibernetičkih napada na vojne strukture Unije.

Oglas

Dvodnevna vježba internetskog rata, nazvana EU CYBRID 2017, održana je u Tallinnu u Estoniji 6. i 7. rujna, gdje su se ministri obrane EU sastali za neformalne rasprave o nizu sigurnosnih pitanja.

Ciljani napadi i oštećenja civilne infrastrukture, kao što su elektrane, nisu uključeni u ovu konkretnu vježbu. Iako je nedavna aktivnost zlonamjernih programa, kao što su , koji su zaključali neke bolnice iz van njihovih IT sustava i doveli do otkazivanja operacija, vjerojatno pridonijeli odluci o pokretanju vježbe. Fiktivni scenarij usredotočio na prijetnje vojnomornaričkim operacijama na Mediteranu.

Vježba je uključivala pomorsku misiju EU na Mediteranu koju je sabotirala grupa hakera tako što su ometali zapovijedi s kopna, a uz to su pokrenuli kampanju na društvenim mrežama kako bi diskreditirali operacije EU i izazvali prosvjede.

Vježba je uglavnom bila usmjerena na pružanje ministrima mogućnost da ojačaju situacijsku svijesti, upravljanja krizama i strateške komunikacije između država članica – s opsežnim ciljem kretanja ka uspostavi smjernica Europske unije za usvajanje u slučaju takvu situacije u kibernetičkom ratu.

“Ono što smo vidjeli je da su ministri bili vrlo zainteresirani, a vježba im je dala pregled nad prijetnjom i što bi se zapravo moglo dogoditi jer je scenarij izgrađen na takav način da situacija eskalira” – kaže glasnogovornica estonskog ministra obrane – “U početku se čini kao mala stvar… Prilično je teško procijeniti koliko je prijetnja ozbiljna. Oni su sada dobili svijest da stvar može vrlo, vrlo brzo eskalirati na ozbiljnu prijetnju te da može utjecati na vojne operacije.”

Ovo je prvi put da se takva vježba odvijala zajednički s ministrima obrane i prvi korak na putu ka boljem zajedničkom razumijevanju, što je nužno da EU bude u stanju uspostaviti smjernice za reagiranje na (realne) kibernetičke napade na svoje vojne strukture.

Komentirajući vježbu u priopćenju, ministar obrane u Estoniji, Jüri Luik, dodao je: “Kibernetički svijet i kibernetičke prijetnje ne znaju za nacionalne granice ili barijere među organizacijama. Stoga je važno provoditi zajedničke vježbe takve vrste između država članica Europske unije, kao i EU i NATO-a. Moramo razmjenjivati ​​informacije i imati konsenzus kako bismo osigurali bolju pripremljenost za rješavanje kibernetičkih prijetnji.”

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.