EU ispituje operatere oko ograničenja internet prometa

Fotografija članka: EU ispituje operatere oko ograničenja internet prometa

U tom smislu,  potpredsjednica i voditeljica  Povjerenstva za telekomunikacije, Neelie Kroes, naglašava da to nije spor vezan uz Skype ili slične usluge već osiguravanje da građani i tvrtke u EU mogu uživati u prednostima neutralnog interneta, načela da sav internetski promet mora biti tretiran jednako bez skrivenih ograničenja.  Sada, uz govorni promet,  Komisija će ocijeniti da li doista operateri nude svojim korisnicima brzine veza definirane ugovorima,  odnosno  dobre performanse mreža, posebno kada je zagušenje. Nadalje, gđa. Kroes  izjavljuje  da Europska komisija  se neće samo osloniti na rezultate nacionalnih telekomunikacijskih regulatora, već moli  potrošače i tvrtke da ukažu na probleme. 

Dva problema su već ukazana, prvi u Španjolskoj, a drugi u Velikoj Britaniji. Konkretno u Španjolskoj jedan od mobilnih operatera internetskih usluga u svom ugovoru ima klauzulu kojom se korisnici obvezuju da neće  koristiti uslugu interneta za prijenos govornog prometa over IP (VoIP) ili koristiti  P2P dijeljenje datoteka.  Drugi, u VB je navodno već bio u procesu  blokiranja "Skype poziva  u poslijepodnevnim i večernjim satima, bez upozorenja korisnika.

Do sada, Europska komisija je poduzela  relativno poslovno – prijateljski pristup prema  mrežnoj neutralnost, ali nova telekomunikacijska  pravila stupaju na snagu sljedećeg mjeseca i trebala bi stvorit zdravu konkurenciju i transparentnost potrebnu za fer odnose prema potrošačima na tržištu. 

U svom izvještaju,  Komisija kaže: "široko je prihvaćeno" da pružatelji Internet usluga  moraju usporiti neke usluge da bi dopustili drugima da rade. "Potrošačko iskustvo ne utječe na e-mail ako stiže u sandučić primatelja nekoliko sekundi kasnije nakon što je poslan, ali slične odgode za glasovnu komunikaciju će uzrokovati da se znatno degradira komunikacija, ako ne postane i potpuno beskorisna.  Dokle god postoji dovoljno konkurencije među internetskim uslugama,  korisnici moraju dobiti  uslugu  koju žele jednostavnim odabirom operatera koji im istu može i pružiti“,  izjavila  je Kroes.

Prema toj logici, nova pravila omogućuju potrošačima da promijene  mobilnog-internet provajdera u roku od jednog radnog dana i eliminirati operatera  koji blokira ili naplaćuje korištenje pozivanja  aplikacija kao što je Skype u  Austriji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu i Rumunjskoj.

Povjerenica  je upozorila da ako istraga potvrdi  navode  da se operatori  upuštaju u sumnjive prakse" do kraja godine,  konačno bi moglo dovesti do strožih smjernica i posebnih propisa na neutralnosti.  Europa je do sada donijela više hands-off politika vezanih  za neutralnost, no analitičari ukazuju da će vjerojatno doći do promjena kako se konkurenciju pojačava između mobilnih operatora i davatelja usluga kao što su Google, Skype ili Facebook koji nude praktički besplatno glasovne komunikacije i poruke.

Hrvatska nije članica EU, ali na kraju postavljamo vam samo  pitanje: Trebali pročešljati i naše operatere? Što mislite? Voljeli bi čuti i vas.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.