Ethernet – od lokalne mreže do globalne uspješnice

Fotografija članka: Ethernet – od lokalne mreže do globalne uspješnice

Ime mu potječe od latinskog izraza luminiferous aether, u prijevodu medij za prijenos svjetla a mislilo se na propagaciju magnetskih valova i valovode, no razvoj je krenuo u skroz drugom smjeru.

Ono što je prvo Ethernet razvio puno bolje od ostalih tehnologija je protokol za komunikaciju. U lokalnoj mreži sa spojenih puno računala bilo je potrebno odrediti način na koji svi mogu komunicirati sa svima a da se točno zna koje računalo u kojem trenutku šalje podatke i što treba napraviti u slučaju kada više njih istovremeno šalje podatke (kolizija). Rješenje koje je ponudio Ethernet zove se CSMA/CD (carrier sense multiple access with collision detection).

Praćenje prijenosa (carrier sensing) – svaka radna stanica prati promet u mreži i identificira rupe u prijenosu kao npr. kad dvije radne stanice imaju pauzu u dvosmjernoj komunikaciji.

Višestruki pristup (multiple access) – sve spojene radne stanice mogu slati podatke onog trenutka kada osjete da se veza ne koristi.

Određivanje kolizije (collision detection) – ako dvije ili više stanica u dijeljenoj mreži prenose podatke u isto vrijem e njihovi će se bit streamovi  pomiješati , kolidirati. Posebni se uređaji koriste za otkrivanje tako iskrivljenih signala.

Ako i nema ništa za slanje radna stanica cijelo vrijeme osluškuje aktivnost u mreži. Taj se proces odvija na MAC (Media Access Control) sloju, i može se slikovito opisati na sljedeći način:
–    Imam nešto za reći. (Paket je spreman za slanje.)
–    Jel` još netko priča? (Ima li drugih paketa na liniji?)
–    Ako ne, onda ću ja pričati. (Šaljem paket. U paketu prvi bit označava da li šaljem svima ili samo jednoj radnoj stanici, zatim ostatak do 6 bayta označava odredišnu adresu, sljedećih 6 bayta je izvorišna adresa, zatim slijede podaci i na kraju 4 bayta za oporavak od grešaka)
–    Jel` još netko priča? (Da li je došlo do kolizije i samim tim pojave iskrivljenog signala?)
–    Ako netko još priča onda ću ja šutiti. (Promjeni raspored slanja paketa. Pri tom koristi vrlo složeni algoritam kojim se umanjuje vjerojatnost ponovne kolizije kod istovremene odgode više paketa na način da ih se različito zakasni.)

Širenje na tržištu, osim ovog pametnog načina komuniciranja,  može zahvaliti svojoj  kompatibilnost kroz različite verzije, jednostavnosti upotrebe  i najviše kroz podršku različitim brzinama.  Za razliku od drugih tehnologija Ethernet može, bez promjene uređaja, pružiti različitu brzinu. Znači uređaji različitih brzina sami dogovaraju obostrano prihvatljivu brzinu. To se zove automatsko pregovaranje i vrlo je slično pregovorima čovjeka koji brzo priča s onim koji sporo priča. Koraci u kojima se  kupuju uređaji odnosno kartice za uređaje su:
– Standardni Ethernet  (10 Mb)
– Fast Ethernet (100 Mb)
– Gigabit Ethernet (GbE)
– 10 Gigabit Ethernet (10 Gb)

Stižu i 40 GbE i 100 GbE. Prvi za povezivanje LAN podatkovnih centara s WAN mrežom a drugi kao logični nastavak nakon 10 GbE u agregaciji i core mreži. Agregirani 10 GbE podaci između IP routera združeni s 100 GbE portovima za swich-2-swich interkonekciju mogu raditi na postojećoj 10 GbE infrastrukturi pa to ima smisla.

Međutim, iskreno, osnovni Ethernet standard razvijen za LAN nije dovoljno razvijen za core mrežu naročito pri većim udaljenostima i pri većim brzinama. Nedostaje mu sinhronizirani takt i upravljanje kvalitetom signala. Više o tome u sljedećem članku.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.