eSkills Week – započeo Nacionalni ICT tjedan kao hrvatski doprinos EU inicijativi

Fotografija članka: eSkills Week – započeo Nacionalni ICT tjedan kao hrvatski doprinos EU inicijativi

Nacionalni ICT tjedan nastavak je prošlogodišnje priče u kojoj ćemo ponovo ukazati na rastući potencijal ICT sektora, ali i probleme obrazovanja računalnih stručnjaka.

Oglas

Je li ICT najveći gospodarski potencijal Hrvatske? Odgovor je potvrdan. Što može softverska industrija napraviti u gospodarstvu?. Odgovor je – puno toga! Može li ICT biti okosnica hrvatskog gospodarstva u Europskoj uniji? Itekako!

Sve ovo lijepo i optimistički zvuči, no u praksi je “hrvatska priča” sasvim drugačija. Oni neodgovorni i senzacionalistički mediji (uglavnom oni veliki) će vam reći kako se 349 VSS stručnjaka iz ICT područja nalazi na zavodu za zapošljavanje i sugerirat će vam kako Hrvatska ima viška informatičara, što je totalna budalaština i notorna glupost. Situacija u praksi je sasvim drugačija.

Naime, ako zaista pratite ICT sektor, tada znate kako se kompanije bore tako da već studente vrbuju u svoje “redove” i nude im radna mjesta. Isto tako, i oni koji su na zavodu za zapošljavanje u roku od tri do šest mjeseci naći će posao, naravno ako imaju adekvatno znanje, a ne samo fiktivnu diplomu.

Današnjom tiskovnom konferencijom otvoren je Nacionalni ICT tjedan, jedna od manifestacija kojom Hrvatska nastoji dati svoj prilog Velikoj koaliciji za digitalna radna mjesta (Grand Coalition for Digital Jobs) koju organizira Europska komisija. Cilj ove inicijative, u koju se udružuju predstavnici tvrtki, akademske zajednice, nacionalnih vlada i udruga, jest rješavanje rastućeg problema za koji se očekuje da će eskalirati već za dvije godine i izazvati nedostatak od čak 900.000 ICT profesionalaca u EU. Ipak, na naše novinarsko pitanje – koliko nedostaje ICT stručnjaka u Hrvatskoj, odnosno koliko će ih nedostajati u idućih nekoliko godina, nitko od sudionika konferencije nije znao odgovoriti. Vjerojatno zato što ta brojka uopće nije niti poznata, što je u najmanju ruku  žalosno. Zemlje EU kao što je Njemačka već su napravile projekciju i objavile podatke koliko će im nedostajati ICT stručnjaka, dok bi po novinskim napisima u Hrvatskoj zaključili kako ih imamo – viška! Ne dajte se zavarati, itekako će nam u narednim godinama trebati ICT stručnjaka u Lijepoj našoj!

„Slične teme dotakli smo se u sklopu prošlogodišnje manifestacije eSkills Week 2012, međutim od tada je Europska komisija povećala procjene nedostatka IT profesionalaca za gotovo 30 posto! U proteklim godinama je obrazovni sustav ‘izbacivao’ oko 1.400 IT inženjera i statistički je udio IT stručnjaka u ukupnom broju diplomiranih studenata u Hrvatskoj polagano rastao, što je rijedak slučaj u Europi. Međutim, još uvijek nemamo dovoljno ljudi za tržište rada, a koje će se i još dodatno promijeniti nakon ulaska u EU.“, izjavio je na otvorenju Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra i jedan od pokretača ove inicijative.

ICT industrija je propulzivna grana koja kontinuirano raste te unatoč recesiji zapošljava novi kadar, no u većini europskih zemalja primjetan je trend opadanja interesa za IT studijima što je ponukalo Europsku komisiju da početkom ožujka pokrene „Veliku koaliciju“ koja ima za cilj rješavati nedostatak IT profesionalaca u Europi.

Podatke na primjeru domaće ICT industrije predstavio je Dražen Oreščanin, predsjednik uprave tvrtke Poslovna inteligencija i član udruženja hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera – CISEx: „Činjenica je kako softverska industrija po broju zaposlenih ne može konkurirati npr. turizmu i ugostiteljstvu, no potencijal ove industrije trebao bi biti od strateškog značaja za čitavu zemlju. Softverska industrija kontinuirano raste, iz godine u godinu povećava se njen neto izvoz, kao i broj zaposlenih te je strateški važno da Hrvatska zadrži, osnaži i razvije svoju high-tech industriju.“

U sklopu konferencije Tajana Barančić, poslovna savjetnica tvrtke Astra poslovni inženjering iznijela je podatke koji su prikupljeni prilikom izrade analize ukupnog potencijala hrvatske softverske industrije. Ova je analiza utvrdila kako su tvrtke ICT industrije (skupina 62 prema NKD) ostvarile prema posljednje dostupnim financijskim podacima ukupno 4,9 milijardi kn prihoda, što predstavlja rast prihoda od 9,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, uz godišnji rast izvoza od 33 posto, koji je u 2011. godini premašio jednu milijardu kuna.  Pri tome valja naglasiti kako neto-izvoz bilježi porast od 65 posto u 2011. godini, uz državne potpore od 1 lipe na 1 uplaćenu kunu fiskalnih davanja. Softverska industrija također bilježi porast broja zaposlenih od 5,7 posto u 2011. godini te povećanje učešća uvoza u prihodu sa 17 posto u 2010. godini na 22 posto u 2011 godini.

Na navedene podatke nadovezao se i Nikola Nikšić, direktor operativnih poslova analitičke tvrtke Bisnode koji je potvrdio da se hrvatski informacijsko-komunikacijski sektor i u prošloj godini odlično nosio s dugotrajnom krizom – za razliku od mnogih drugih, broj zaposlenih i prihodi ostali su nepromijenjeni. No, iznio je i zanimljive podatke o tvrtkama koje ulažu u informatizaciju svog poslovanja: „Tvrtke koje ulažu u informatizaciju ostvarile su iznadprosječni udio dobiti u prihodima, a značajno im je rastao i bonitet što je jedan od osnovnih preduvjeta za bilo kakvo financijsko praćenje, traženje inozemnih partnera ili kandidiranje na ozbiljnim domaćim ili stranim poslovima.“

Na tiskovnoj konferenciji se govorilo i o važnosti obrazovanja i zadržavanja kvalitetnog informatičkog kadra, te za sve većom potrebom za kvalificiranim ICT stručnjacima, bez kojih se ne može govoriti o izgradnji konkurentnog gospodarstva, a još manje o pozicioniranju ICT industrije kao jedne od strateških odrednica hrvatskog gospodarstva. Slavica Ćosović-Bajić, dekanica Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu, kao partner Nacionalnog ICT tjedna, navela je kako je potrebno ICT karijere i zanimanja učiniti atraktivnijima kako bi se dosegla odgovarajuća razina ulaska stručnog mladog kadra na tržište rada, i to s odgovarajućim znanjima i vještinama. Tom je prilikom Slavica Ćosović-Bajić istakla: „Problem nedovoljnog stručnog ICT kadra nije samo prisutan kod nas te se na tome mora aktivno raditi. Naglasak prvenstveno treba staviti na čim veću primjenu praktičnih znanja i iskustva kako bi stručna radna snaga koja tek izlazi na tržište rada raspolagala potrebnim znanjima i vještinama koje poslodavcima trebaju.“

„Za daljnji razvoj naše lokalne ICT industrije ključne stvari su kupci na domaćim i izvoznim tržištima, poticajno okruženje za poslovanje i neprekinuti izvor IT radne snage.  Partneri okupljeni oko Nacionalnog ICT tjedna otvorit će kroz sljedećih tjedan dana ove teme i adresirati razne skupine kako bismo pripremili daljnje korake u povećanju konkurentnosti hrvatskog ICT sektora“, naglasio je Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra, koji je tom je prilikom iznio i važnost stvaranja kvalitetnog budućeg ICT kadra te činjenicu da su mnoge zemlje daleko odmakle zadnjih godina u što kvalitetnijoj pripremi i povećanju broja ICT kadra kojeg obrazuju, te su se nastojale čim bolje pripremiti za borbu na globalnom tržištu te tako osigurati što kvalitetniju konkurentsku prednost.

Svrha Nacionalnog ICT tjedna je informirati učenike, studente, mlade stručnjake, poduzetnike, poslodavce te kreatore politika o nizu mogućnosti koje ICT sektor nudi te podići svijest javnosti o važnosti kontinuiranog ulaganja u obrazovanje, osposobljavanje radne snage te prednosti podizanja i razvoja informatičkih vještina. Kampanja naglašava rastuću potrebu za kvalificiranim ICT korisnicima i stručnjacima, kao i niz mogućnosti koje ICT povezana zanimanja nude, a bez kojih se danas ne mogu graditi buduća konkurentna gospodarstva.

Detaljan raspored događanja u sklopu tjedna može se pronaći na službenim stranicama inicijative www.eSkills.hr.

Glavni partneri projekta ove godine su Visoko učilište Algebra, Tehničko veleučilište Zagreb, FER, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i portal Moj Posao. Tjedan se odvija pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Spomenimo i kako je medijski pokrovitelj ove hvale vrijedne inicijative i naš Racunalo.com portal.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.